Sneak Preview Lantaren-Venster: Nightwatching

nightwatching.jpg

Nightwatching, Peter Greenaway, 2007

Greenaway doet Rembrandt. Terwijl de IMDB uit 98 stemmen (cast & crew?) een 7,8 weet te destilleren, zetten recensenten als Variety en movie2movie.nl gepast ontwijkend een positief stapje opzij. Echter:

“Greenaway lijkt helemaal te zijn doorgeslagen door die mensen die in Nederland wel eens bloot voor de camera willen en door alles wat er hier allemaal kan en mag en ook nog subsidie krijgt. Het lijkt wel alsof dat nog z’n enige motivatie is geworden.”
Max Arian over ‘Rosa, a horse drama’ van Greenaway en Louis Andriessen, 1994.

Het is passend om te constateren dat er in de afgelopen 13 jaar weinig veranderd is, behalve dat voor deze produktie voornamelijk de fondsen van de UK Film Council en de Comisiwn Sgrîn Cymru (Wales) zijn leeggemolken.
Algemene kijkervaring: prima voor een tukje bij achtergrondlawaai. Randvoorwaarde: een zaal met goed zitcomfort.

imdb.com/title/tt0446750/

8 Comments

  1. “Algemene kijkervaring: prima voor een tukje” Ja u heeft lekker zitten snurken, waar de rest van het publiek heeft moeten lijden onder urenlange dramatisch aangezette bombastische zut.

  2. Inderdaad. Zo kan ik bijvoorbeeld niet vertellen over het glooiende heuvellandschap rondom Leiden. Dat heb ik gemist.

  3. Voor ik het vergeet: deze produktie heeft ook nog Gouden Kalveren gekregen voor beste scenario en production design. (Vooral die voor scenario is raadselachtig.)

  4. Prijs voor scenario was waarschijnlijk _voordat_ de film werd gemaakt. Kortst samengevat: Rembrandt als babbelzieke druif met aanvallen van hysterische oogkanker. De Cock met zijn musket in het kinderbordeel, de snoodaard. Alles ingebed in heel veel Fuck Vlaardingen! Waar The Fuck Ligt Vlaardingen! Er werd aardig veul gevloekt in de film. De acteurs vonden het ook allemaal wat minder waarschijnlijk. Met alle fucks weggepiept had Away er nog iets van kunnen maken.

  5. Je zou er bijna nieuwsgierig naar worden: hoe gaat een mens om met falikante mislukking? Maar die vraag kunnen we hem dus stellen 11 december.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*