Dus: waar blijft die grote Marc Bijl-tentoonstelling?

NEDERLANDS ELFTAL OP WEG NAAR DE FRIEZE ART FAIR. V.l.n.r. bovenaan: Joep van Lieshout, Rineke Dijkstra, Michael Raedecker, Marc Bijl, Rezi van Lankveld, Marcel van Eeden. Vooraan: Aernout Mik, Erwin Olaf, Job Koelewijn, Erik van Lieshout, Folkert de Jong

Hans den Hartog Jager, ‘s Neerlands belangrijkste criticus en een van de machtigste personen in de Nederlandse kunstwereld, althans volgens een onderzoekje van het NRC, bedient zich van de voetbalmetafoor en stelt:

“[…] neem het Nederlands elftal, dat onder leiding van Marco van Basten in een totaal verouderd systeem blijft spelen omdat dat nu eenmaal ‘onze cultuur’ is. Met als gevolg dat al die geweldige voetballers lelijk spelen en nooit echt meedoen op de kampioenschappen.

Net de Nederlandse kunstwereld, denk ik dan.”

Met een prachtige uitsmijter:

“Je hoeft bepaald geen marketinggoeroe te zijn om te zien dat de fondsen in hun artistieke buitenlandbeleid al decennia het paard achter de wagen spannen. Wil je echt een klimaat creëren dat internationaal meetelt, waar buitenlanders nieuwsgierig naar worden, zorg dan eerst dat alles hier op orde is. Dat Nederlandse musea genoeg geld hebben om toonaangevend te programmeren en dat Nederland haar beste kunstenaars serieus neemt.”

tubelight.nl/[…]/Net_de_Nederlandse_kunstwereld

About Jeroen Bosch 4614 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. Ik kan er eigenlijk niet aan beginnen te beschrijven waar deze vergelijking van voetbal en kunst allemaal misloopt. Maar toch een paar dingetjes: wie ziet Marc Bijl een pass geven aan Marlene Dumas, zodat zij kan scoren? En is Jan Dibbets dan de Jaap Stam van het Nederlands kunstelftal? Hoeveel kunstenaars uit de Verenigde Staten waren er op de afgelopen Art Amsterdam? En begrijp ik Den Hartog Jager goed dat we onze sterren eerst een grote solo in Nederland moeten geven, met als doel roem in het buitenland? En daarvoor moet er eerst veel meer geld naar de musea? Dan moeten die wat mij betreft eerst maar eens laten zien dat ze verder kunnen kijken dan hun eigen muren.
    En tegen we spelen we eigenlijk? Uit of thuis?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*