Sedmikrasky – de keuze van Pipilotti Rist in Lantaren Venster

De hele film in negen delen: Sedmikrásky (1/9 – 9/9)

lantaren-venster.nl/36-1219-De_keuze_van_Pipilotti_Rist

Eenmalige vertoning van cultklassieker Sedmikrásky van Věra Chytilová uit 1966, een voor mij onbekende opzienbarend briljante parel uit de filmgeschiedenis. Rist avant la lettre, wat regisseuse Věra Chytilová per direct een gratis Berufsverbot van negen jaar opleverde. Subversief en uiterst vermakelijk, een grootse inspiratiebron voor Pipilotti Rist.

risto00

Overleg Rist en Ex.

rist2

Sjarel Ex leidt in: video-interview met Pipilotti en vertoning drie korte films: Pipilottis Fehler uit 1988, I’m a victim of this song (1995) en I’m not the girl who misses much uit 1986. Stuk voor stuk fantastische aanvullingen op de supershow Elixer, die geheel gevormd wordt met werk van na 2001.

Bovenstaande links naar youtube zijn armzalig. Het is een feest om te kunnen verwijzen, maar je zou haast gaan twijfelen aan de kwaliteit van het werk, de beduimelde beeldschermpixels bezien. Leve de fatsoenlijke projectie deze zondag in Lantaren Venster.

rist1

Tevens vertoning van vijf films van de Pipi-videowedstrijd en bekendmaking van ‘de’ winnaar in een soort van mini VHS-festival. Leuke korte filmpjes, daar niet van, maar je vraagt je af waarom Pipilotti in de remix moet. Publieksparticipatie (114 inzendingen), er een toch al leuke avond nog leuker van maken?

prijswinnaars

Van de vijf winnaars nummer één: Portret Alex Naber van Efrem Stein en Hélène Kocken.

boijmans.nl/nl/161/tentoonste[…]e-van-pipilotti-rist/7/

(Met noot van de redactie: iedereen moet zeker twee keer Elixer van Pipilotti Rist in het Boijmans bezoeken.)

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*