Tijdelijk verwijderd, Komar en Melamid in Den Haag

tijdelijk-verwijderd

Stalin van Komar en Melamid is even weg

147

In 1986 maakten Komar en Melamid hun eerste publieke werk; een buste van Stalin in een telefooncel. Het beeld werd geplaatst in de Geleenstraat, een Haagse straat waar menig ambtenaar troost zoekt in de armen en benen van betaalde vrouwen. Dit was in het kader van ‘In Situ’; een project van Philip Peters en Flip Bool  in opdracht van het Gemeentemuseum.

143

Toen in 2002 het Gem en het Fotomuseum ontstonden verhuisde Stalin uit de roze buurt naar het statige Statenkwartier, tot afgrijzen van enkele buurtbewoners die geen behoefte hadden aan een Russische asielzoeker met despotische neigingen voor de deur. Leefbaar Den Haag stelde zelfs vragen in de gemeenteraad.
Maar zoals dat gaat zijn buurt en Stalin inmiddels aan elkaar gewend.

betere-tijden

Stalin in betere tijden.

advertentie(s)

Tot op voor kort zag Stalin er dus zo uit, maar opeens lijkt er een kleine beeldenstorm te hebben plaatsgevonden in de telefooncel.

bakstenen

Eerste gedachte gaat uit naar een buurtbewoner die er toch niet mee kan leven, maar de bakstenen liggen keurig geordend in de cel en het glas is nog heel.

lampje-alleen

Een kaartje in de cel vermeldt: ‘tijdelijk verwijderd’.

Gisteren was aan de andere kant van het Gemeentemuseum de Afganistanconferentie aan de gang en ook het gebied waar Stalin huistte was afgezet spergebied.
De vraag rijst vervolgens of Stalin wellicht moest verkasssen om beledigde Russen of verkeerde politieke signalen te voorkomen.
Maar het Gemeentemuseum ontkent in alle toonaarden; Stalin is gewoon in onderhoud. En niet omdat hij kapot of gevandaliseerd is, maar gewoon omdat het er tijd voor was.

Wanneer Stalin weer zijn intrek neemt in de telefooncel is helaas niet bekend.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*