Daan Samson schrikt van mores openbaar vervoer

DaanSamson_Tramrit

(Foto: fragment Algemeen Dagblad, 30-10-2009)

De ster van ‘welvaarts-kunstenaar’ Daan Samson is rijzende. Ondanks zijn volle agenda brengt de veelbesproken artiest echter vaak persoonlijk zijn driejarige zoontje naar het kinderdagverblijf. Recentelijk liet de kunstcoryfee daarbij zijn door het bedrijfsleven aangeboden kinderwagen thuis staan. Daan Samson wilde zijn zoontje eens laten proeven van de grootstedelijke sfeer in het openbaar vervoer. Dat wat een leuke rit naar de opvang in Hillegersberg had moeten worden liep uit op een klein drama.

“Mijn zoontje is vaak het onderwerp in mijn kunstwerken” vertelt Daan Samson. “De samenleving heeft het mannetje al vroeg in projecten kunnen zien. Maar wat heeft de gezegende kunst-peuter zelf van onze maatschappij gezien?” Met die vraag in het achterhoofd nam de kunstenaar onlangs zijn intrek in een statig woonpand te midden van het veelkleurige stadscentrum. De beschermde leefomgeving van het sjieke Hillebersberg liet het gezin daarbij achter zich liggen. “Ik wil niet dat mijn ventje enkel door de ‘happy few’ omringd wordt. Alleen al aan de keukentafel ontmoet hij voornamelijk geslaagde tentoonstellingsmakers en begaafde kunstfilosofen. Het is belangrijk dat hij af en toe ook eens buiten zijn gouden kooi kan kijken.” Met dit voornemen in gedachte besloot de kunstenaar om zijn zoontje ook eens met de tram naar de vertrouwde opvang te brengen.

“Het begon als een waar feest voor de dreumes. Hij mocht helemaal zelf de OV-chipkaart aan de conducteur laten zien. Ik genoot intens van zijn enorme enthousiasme”. Al snel na het wegrijden begon de altijd smaakvol geklede Daan Samson echter kennis te maken met de minder aangename kanten van het openbaar vervoer. “De OV-chipkaart bleek helemaal niet te reageren op de paslezer van de beambte. Ik had op dát moment natuurlijk helemaal nog geen besef van het feit dat de nieuw ingevoerde kaarten veelvuldig tot problemen leiden. De conducteur concludeerde op strenge toon dat wij geen geldig vervoersbewijs konden tonen. Ik was verbaasd. Wij hadden toch een nieuwe OV-chipkaart op zak?”

De tram werd bij een halte stopgezet en de conducteur kondigde aan dat hij versterking naar het rijtuig ging roepen. Ter hoogte van de Noorderbrug hebben de succes-kunstenaar en zijn medereizigers ruim twintig minuten op een controle-team moeten wachten. “Het was natuurlijk uiterst gênant” verklaart Daan Samson. “De mensen om ons heen klaagden dat zij hun consulten in het ziekenhuis niet zouden halen. De verantwoordelijkheid daarvoor lag bij mij én mijn zoontje, zo riep de conducteur door de tram”.
Door vier in uniform gestoken beveiligingsmedewerkers werden de kunstenaar en zijn peutertje uit de tram verwijderd. “Natuurlijk was mijn kleine ventje compleet verbouwereerd. Al helemaal omdat we op het perron werden ingesloten. Onze intentie om op een leuke manier met het openbaar vervoer kennis te maken, had ons in een grootstedelijke nachtmerrie doen belanden. Mijn zoontje had het ijzig koud, plaste bijna in zijn broek en moest toezien hoe zijn vader op de bon werd geslingerd. En het drama werd nog erger. De tramconducteur begon te beweren dat hij ons de afgelopen maand al eerder met een niet functionerende kaart had betrapt. Het verhaal moest niet veel merkwaardiger worden.” zegt de onthutste ster-kunstenaar. “Met name over de straatmoraal van het trampersoneel heb ik mijn zoontje achteraf niets kunnen uitleggen. Het jongetje heeft het verhaal sowieso niet goed kunnen navertellen. Op het kinderdagverblijf heeft hij in het ‘kringgesprek’ met horten en stoten over zijn bizarre ervaringen zitten stamelen. De peuters in Hillegersberg begrepen er gelukkig maar weinig van, want ook zij worden steevast in een robuuste wandelwagen óf hippe ‘Mini Cooper’ naar het dagverblijf gereden.”

In de kringen rondom Daan Samson is er geschokt gereageerd op het buitensporige optreden van de RET medewerkers. Een voorlichter van het Rotterdamse vervoersbedrijf verklaard achteraf dat haar collega’s hebben gehandeld volgens standaard procedures die gelden wanneer reizigers geen functionerende OV-chipkaart kunnen tonen. Daan Samson is nog altijd geschokt door de mores binnen het openbaar vervoer. “Ik heb het werkelijk te doen met al die mensen die dagelijks de tram moeten nemen richting hun betaalde baan. Ons zien ze echter niet meer snel terug in het openbaar vervoer.”

Ook in het Algemeen Dagblad van afgelopen vrijdag is een artikel over dit onderwerp verschenen (zie foto bovenaan). Een online-versie daarvan is (nog) niet beschikbaar.

15 Comments

 1. IN=UIT

  Rot RET! En dan te bedenken dat ik gratis en voor niets heb zitten brainstormen over een actie om de invoering van de verplichte OV-kaart in tram en bus tot een opvallend succes te maken. RET weg ermee!

 2. ja daan dat is de prijs die men moet betalen voor MULTI Culturalisme…..en de fascistoide dwang om iedereen het OV in te krijgen ……

 3. De Zwarte Ruyter is met een y, esther!
  Wij zullen zulke dingen nooit doen!

  Vervelend voor je zoontje Daan. Het zijn vreemde tijden.

 4. > er is hier iets vreselijks gebeurd!

  Ik ben ook vreselijk geschrokken. Maar goddank, Trendbeheer als podium! Heer Samson, uw relaas is zeker hilarisch. Erger nog realistisch. Mooi in vorm gegoten. Komt het goed met de kleine? Vast! Komt het goed met u en het openbaar vervoer? Ik heb zo mijn twijfels. Ik kan me nauwelijks herinneren wanneer ik voor het laatst met de RET reed. Zo… Nu ja… Dat doen wij niet. Tram metro of bus. Mongolenhorror. En het stinkt.

  Ik ben wel erg benieuwd naar die pagina in het AD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*