Trendbeheer computer- en browsertest: NeXTstation / WorldWideWeb

NeXTstation voorzien van de allerlaatste versie van NeXTstep

De iPhone was hèt gadget van het vorige decennium. Maar wat is een verworvenheid waar een trendbewust persoon het komende decennium mee voor de dag kan komen?

Tijd voor een nieuwe computertest. Bovenstaand stijlicoon is twee decennia oud en lijkt weinig mobiel, maar wordt iedere dag actueler.

Let op: aan het eind van deze posting staat hoe u in het bezit kan komen van deze fascinerende machine!

Waarom heten die programmaatjes op de iPhone eigenlijk apps? En waarom knutselen goudzoekers die programmaatjes in elkaar in iets dat Interface Builder heet, in het impopulaire ObjectiveC, zustertaaltje van C++ en waarom begint alles op de iPhone met de letters NS? Het antwoord laat zich raden: NeXTstep.

Halverwege de jaren tachtig begon Steve Jobs, net uit Apple gegooid, in een nieuw bedrijf NeXT aan de ontwikkeling van een zogenaamde 3M machine: met (meer dan) een Megabyte aan geheugen, Megapixel aan scherm en Megaflop aan processor. Niet verwonderlijk heette het scherm het ‘Megapixel Display’. Net als de computer zelf, is het scherm ontworpen door het gerenommeerde frogdesign.

Volgens Jobs en vele anderen, de beste computer ooit gemaakt.

Bill Gates (Microsoft) was ook meteen enthousiast:

“Develop for it? I’ll piss on it”

Scott McNealy (Sun) idem dito:

“It’s the wrong operating system, the wrong processor, and the wrong price”

Een megaflop dus. Eind 1990 had Jobs minder dan 10000 stuks verkocht en een kwart miljard dollars verbrand, voor een belangrijk deel afkomstig van toenmalig presidentkandidaat Ross Perot. $100.000 van het bedrag ging bijvoorbeeld naar Paul Rand voor het logo. Rand bedacht de malle kleine e in het woordmerk (refererend aan education, excellence, expertise, exceptional, excitement, e=mc2 en natuurlijk etc.).

In 1996 nam Apple NeXT over voor bijna een half miljard dollar. Jobs keerde terug als CEO en verving het zittende Apple management door dat van NeXT.

Aan de slag! Eenmaal op het stopcontact aangesloten geeft de NeXT z’n mening over het leven in de twintigste eeuw: preposterous.

De millenniumbug speelt op.

Gelukkig was de firma Apple zo vriendelijk om tien jaar geleden alle NeXT-eigenaren een y2k-patch te sturen. De CD “adresses the Year 2000 compliance issue (century rollover)”. Snel installeren voor er ongelukken gebeuren. De computer kan weer door tot 19 januari 2038.

Eindelijk kunnen we de ultieme killer-app testen: WorldWideWeb. Kom daar maar eens om in de App Store! Tim Berners-Lee was een van de weinige NeXT-gebruikers en ontwikkelde ermee de allereerste browser ooit.

Hm, versie 0.16 wil niet starten. De Large Hadron Collider heeft meer stuk gemaakt dan timbl lief is!

Gelukkig doet WorldWideWeb Version 1.0 Alpha (TEST VERSION ONLY) het prima! Vertrouwd beeld (opklikken voor groter): de Trendbeheer website duidelijk zichtbaar, inclusief ‘íÂÐ Visit site’.

WorldWideWeb doet niet aan plaatjes, dat schiet op. De linklijst oogt fris en fruitig.

Handig: InterfaceBuilder voor de iPhone is meegeleverd. Wie de app wil verbeteren kan met point & click alles aanpassen.

Steve zet de voordelen nog eens duidelijk op een rij.

NeXT computers zijn niet alleen wat betreft vormgeving het toonbeeld van goede smaak, het materiaalgebruik is ook buitengewoon innovatief. (Geborsteld) aluminium was veel te zwaar, dus viel de keuze op het ultralichte magnesium. De complete set weegt slechts 40 kg, inclusief documentatie en verpakking.

Een tip voor wie niet weet wat met zo’n apparaat aan te vangen: magnesium brandt uitstekend.

Conclusie
Deze computer en browser hebben nog niets aan moderniteit ingeboet en zijn op de toekomst voorbereid. Dankzij toepassing van het lichtst denkbare constructiemetaal oerdegelijk en toch mobiel.
Eergisteren lanceerde Google een iPhone-killer, de Nexus One. In feite een mobiele internetbrowser. Oude koek voor wie NeXT gebruikt. Berners-Lee hernoemde WorldWideWeb versie 2 naar Nexus, om verwarring tussen de app en het web te voorkomen. Kan gewoon voor de NeXT gedownload worden.

Te koop
Wie wil zo’n apparaat aan het begin van een vers decennium niet verwerven? U kunt er dit jaar nog twee twintigjarige verjaardagen (van machine en browser) mee vieren!

link.marktplaats.nl/310408232

13 Comments

 1. Woehoe! Vers voer voor de echte freaks, museaal me dunkt, een werkend stukje volslagen antiek. Jammer haast dat ik alleen op een PC werk. Dit is een echte apple. Voor liefhebbers van mousse en histoire.

  (BTW NeXT versie van TB is in de maak.)

 2. wooow! dát is nog es een ding en post om t nieuwe jaar mee in te stappen! chapeau 2010

 3. Keivet dit! Prachtreportage! ( wellicht een item voor het eindejaarslijstje 2010?)

  Zal mijn Amiga eens onder het stof vandaan trekken…

 4. ik snap hier werkelijk geen bal van, wel grappig…
  mijn allereerste computer was meteen zo’n doorzichtige imac in 2002…weetjenog JB ? je hebt me nog laten zien wat een browser is en hoe je moet ‘inbellen’

  afijn een goed 2010 !

 5. Ah, MB, dan heb je nog een jaartje moeten wachten, voordat je echt modern via de fax kon gaan communiceren (Youtube filmpje, 4:03).

 6. Ahh,
  moet ie echt weg? Misschien kunnen we de stats er nog op draaien rond de espresso-app?
  KB

 7. Gefeliciteerd!

  Verzending naar een instortende euroland had de Megapixel Display vast niet overleefd. Nu kan de nieuwe eigenaar genieten van een enorme hoeveelheid aan productiviteitssoftware die er gratis bijgeleverd wordt.

  En met de Interface Builder is het bouwen van je eigen youtube een fluitje van een cent.

  (Waarom heb ik hem niet gekocht?)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*