In de stad die durft doet ook de kunst mee!

Participanten voor het wijkspel “geen jager, geen neger”

“In navolging van het moedige en ambitieuze plan van wethouder Dominic Schrijer om alle werklozen in Rotterdam aan het werk te krijgen, wil het Bureau Kunstenaarsparticipatie hetzelfde doen met de kunstenaars.”

De Bavo’s emuleren ontbrekend cultuurbeleid. Vanaf morgen vers in TENT.

kunstenaarsparticipatie.nl

De kunstmarinier papt, houdt nat.

Vacature kunstmarinier:

“De kunstmarinier:

1 heeft voeling met het veld en inzicht in de hogere stadsbelangen,
2 benoemt duidelijk de problemen met een goed gevoel voor de machtsverhoudingen,
3 zit bovenop de samenwerking tussen de Gemeente en de kunstsector,
4 houdt vast aan kaders en is vindingrijk in het bedenken van oplossingen,
5 laat het initiatief zoveel mogelijk aan de betrokken partijen,
6 vangt ideeën en klachten op en schuift deze door naar de bevoegde autoriteiten,
7 is altijd aanspreekbaar voor de belangrijkste partners,
8 is zichtbaar aanwezig in Rotterdam.”

Tja, dat wordt dan toch iemand van buiten het veld.

kunstenaarsparticipatie.nl/bk/kunstmarinier.html

About Jeroen Bosch 4745 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

50 Comments

  1. Tegen het eind van 2010 moeten alle Rotterdamse kunstenaars ingeschreven staan in één van de kunstenaarsuitzendkantoren van Rotterdam en een gepaste maatschappelijke functie vervullen.

    BYE BYE ROTTERDAM

  2. “Ondanks de jarenlange inspanningen van de Gemeente blijven de Rotterdamse culturele instellingen steevast in gebreke op vlak van kunstparticipatie. De enge focus op autonome kunst of topkunst weet slechts een kleine, hoogopgeleide elite – vaak van buiten Rotterdam – te bevredigen. Dit is een aanfluiting van het goed cultureel burgerschap en staat haaks op de bevolkingsdynamiek van Rotterdam.”

    IEMAND NOG TIPS VOOR EEN APPARTEMENT IN TILBURG OF AMSTERDAM?

  3. Laat kunstenaars lekker werken voor hun kostje als het met de kunsten zelf niet lukt. Maar niet van die slappe initiatieven beginnen om het wel te proberen. Dan hou je de oninterressante kunst alleen maar in stand.
    “Toegepaste maatschappelijk functies”.. schudt meewarig mn hoofd.. Klinkt heel erg als melkerbaantjes in de kunst.

  4. Het is toch iets landelijks.
    Beeldende Kunst is een heeeel vies ding tegenwoordig…

  5. Schitterend initiatief. Uit betrouwbare bron: iedereen die als kunstenaar staat ingeschreven bij het CBK Rotterdam (en dat zijn er heel wat http://www.rotterdamsekunstenaars.nl/) krijgt later deze maand/begin volgende maand een oproep om in gesprek te gaan, niet zozeer als een oproep ter verantwoording maar eerder als inzet om samen op pad te kunnen gaan. Dit ook in het kader van kunstenaarsparticipatie, als poging om kunst en maatschappij weer nader tot elkaar te brengen.

  6. ‘(…) doet de kunst volop mee’

    Wie bedenkt toch al die schone slagzinnen voor Rotterdam?

  7. quote:”maar eerder als inzet om samen op pad te kunnen gaan. Dit ook in het kader van kunstenaarsparticipatie, als poging om kunst en maatschappij weer nader tot elkaar te brengen.”

    In het woordje ‘weer’ schuilt volgens mij de crux.

  8. @Vliegtuig

    Het ‘Bureau Kunstenaarsparticipatie’ is allesbehalve representatief voor wat ik voorsta in mijn eigen onderzoek naar de relatie tussen kunst, politiek en ideologie. Dit initiatief karakteriseert wel de obsceniteit van de huidige relatie tussen kunst en politiek; instrumenteel, doch zonder dat iemand hier wezenlijke verantwoordelijkheid voor neemt: noch de kunstenaar, noch de politiek.

    Het ‘Bureau Kunstenaarsparticipatie’ is voor mij het ultieme duistere scenario (feitelijk de uiterste consequentie van huidig kunstbeleid rondom ‘participatie’ en ‘diversiteit’) wanneer de betekenis van de politiek niet binnen de kunsten wordt gedefinieerd, maar het tegenovergestelde gebeurd: de kunst wordt gedefinieerd in het domein van de politiek. Ik sta het eerste voor, zoveel mag duidelijk zijn.

    Dan nog als aanmerking dat het begip politiek zich voor mij niet limiteert tot bestuurlijke politiek. Hierover gaat mijn essay Post-propaganda, dat je in verkorte versie terug kunt vinden in De Groene:
    http://www.jonasstaal.nl/Post-propaganda_Groene.pdf

  9. de negatieve reacties verbazen me. zo duister is het allemaal niet. het lijkt me juist goed dat de relatie tussen kunst en politiek scherp gesteld wordt als heel open

  10. “Het ‘Bureau Kunstenaarsparticipatie’ is voor mij het ultieme duistere scenario”

    Bij ultieme duistere scenarios denk ik aan hel en verdoemenis, gruwelijke verkrachtingen, fasistische bewindvoering vol persoonlijke tereur en onrecht, door je kop geschoten worden in de duinen omdat je het ergens niet mee eens bent, je kinderen voor je ogen in elkaar geslagen zien worden, dat soort zaken.

    Maar dat is natuurlijk persoonlijk..

  11. @ jonas: Als kunstenaar ervaar ik in Rotterdam veel ruimte voor meningsverschil. Nooit heb ik ervaren dat de politiek mijn kunst definieert. Altijd mag ik mijn eigen ding doen met de politiek.

    @ ed: het lijkt erop dat het initiatief juist voorstelt om hard te snoeien in het Rotterdamse kunstwereldje.

  12. Tent, Rotterdam
    19.02.-18.04.2010, Opening: 19.02. 8 pm
    “The People United Will Never Be Defeated”
    BAVO, Joep Bertrams, Marc Bijl, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Domenique Himmelsbach de Vries, Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum, Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta, Sjoerd Oudman, Fernando Sánchez Castillo, Jack Segbars, Jonas Staal.
    HYPERLINK “http://www.tentrotterdam.nl/” http://www.tentrotterdam.nl/

  13. In Amsterdam hebben we ook zo’n fantastisch initiatief. Het heet kunstenaarsenco. Onder het mom van stimulans en participatie worden kunstenaars daar met overheidssubsidie in een baantje gepropt.

    Laat je niet voor de gek houden !

  14. Welke veelgelaagde metadiscussie wordt hier nu weer gevoerd? Dit is toch een fantastisch kunstwerk! Of mis ik iets?

  15. Hmm,

    je moet er van houden. ik noem het eerder een hele, hele flauwe en slechte grap dan een fantastisch kunstwerk.

  16. de beste manier om iets aan de maatschappij bij te dragen is voor mij nog altijd om een goed autonoom kunstwerk te maken.
    indien hier geen vraag voor zou zijn, stel ik mij graag beschikbaar als kunstmarinier.

  17. De kunstmarinier?

    Rotterdam blinkt weer uit in subtiliteiten. Ik beschouw dit als een hoax, zelfs indien e.e.a. waar blijkt.

  18. haha
    “Een stad die durft, regelt artistiek engagement”

    “In navolging van het moedige en ambitieuze plan van wethouder Dominic Schrijer om alle werklozen in Rotterdam aan het werk te krijgen, wil het Bureau Kunstenaarsparticipatie hetzelfde doen met de kunstenaars”

    de beste grap in jaren hahaha
    hoe ironisch.
    het enige enge is dat ik het gevoel heb dat kunstenaarsenco dit in het eggie probeert.

    kunstenaar als ondernemer, kunstenaar voor de klas, kunstenaars als ambtelijk gereedschap voor het oplossen van maatschappelijke problemen en het in masseren van nieuwbouw plannen in een te slopen wijk.
    getver!

    ik moet jonas ook gelijk geven als ie opmerkt “Dit initiatief karakteriseert wel de obsceniteit van de huidige relatie tussen kunst en politiek; instrumenteel, doch zonder dat iemand hier wezenlijke verantwoordelijkheid voor neemt: noch de kunstenaar, noch de politiek”

    de beste grap in jaren, waar ik dan ook een klein beetje om moet huilen

  19. De prestatie indicatoren staan diep in het rood: kunstenaars die hun eigen artistieke agenda voorop stellen, het moet toch ook niet veel gekker worden.

  20. “Op 3 maart 2010 gaat een speciale taskforce van start met het doorlichten van alle Rotterdamse kunstinstellingen. Ook worden geïnteresseerde uitbaters en investeerders actief benaderd. Na de zomer 2010 moeten de eerste kunstenaarsuitzendkantoren operationeel zijn. Op deze website zal een lijst komen van alle kantoren met hun contactgegevens. Alle Rotterdamse kunstenaars ontvangen een een oproep om zich verplicht te laten inschrijven in het dichtstbijzijnde kantoor.”

    Is Rotterdam nog wel leefbaar?
    Op zoek naar De Onrendabelen…

  21. Het duurde even voordat ik het doorzag (sjappoo, vrij geniaal), maar misschien zouden we deze hilarisch cynische, lichtelijk absurdistische, doch waarheidsrakende extrapolatie van een über-Rotterdams ‘schouders eronder’-model aanpakken als discussiestuk. Laten we nou eens ook met de’ aanpakkers’ daarover in gesprek gaan en niet alleen tegen elkaar bevestigen dat dit natuurlijk te zot voor woorden zou zijn. De tijd is er naar, dunt me.

  22. Dit intiatief wordt zeker een blijvertje…
    Grote kans dat na de verkiezingen Dion Graus, als nieuwe staatssecretaris van cultuur, het project als voorbeeldinitiatief zal gaan omarmen.

  23. wat een gemakzucht in de reacties… Alsof je je moet schamen om burgerschap te bepleiten onder kunstenaars!

    Wat mij betreft worden Rotterdamse kunstenaars onderworpen aan een verplichte maatschappelijke stage.

  24. Als kunstenaars gedwongen moeten participeren, dan moeten alle andere inwoners van Rotterdam; Nederlanders, Surinamers, Turken, Marokkanen, en andere immigranten, rijk, middenklasse en arm etc. dat ook. Dus, gedwongen minimaal 1 keer per maand naar een tentoonstelling in het museum, galerie of project space in de buurt, én verplicht 1 keer per jaar een kunstwerk kopen. Sancties bij verzuim: deportatie naar Maasvlakte 2, en een geldboete van 1000,- euro. Dit geld gaat in een fonds en wordt verdeeld onder de kunstenaars-gemeenschap. Zo zal het wel gaan lukken met de kunst in de Maasstad, eindelijk een geengageerd kunstpubliek, en kunnen alle Rotterdamse kunstenaars binnen een jaar zonder bijbaantjes eindelijk eens in hun studio aan het werk.

  25. Lijkt me een uitstekend idee. Voor wat hoort wat.
    Ieder ander lid van de samenleving dat zijn hand ophoudt bij de overheid wordt daarvoor onder toezicht geplaatst en tot maatschappelijke deelname gedwongen. Waarom zou de kunstenaarsklasse met zijn persoonlijke stipendia hiervan worden uitgesloten? De elitistische arrogantie van sommige reacties is stuitend… Autonomie moet je verdienen. Dat geldt niet alleen voor kunstenaars. Ga anders gewoon bordenspoelen en in de vrije tijd vrije kunst scheppen! Dat recept werkt prima in 90% van de vrije wereld.
    BAVO bedankt voor dit initiatief, ik hoop dat dit na de verkiezingen blijft hangen.

  26. @ Frans Seijbers
    Ik wordt op mijn beurt strontziek van dit soort reacties. De tijd van BKR en pamperen is inmiddels al wel voorbij heer Seijbers.
    De meeste kunstenaars die ik ken werken hard en staan midden in de maatschappij. Zij hebben over het algemeen geen pensioentje en 13e maand-uitkering, ondanks dat sommigen af en toe gesteund worden al of niet bij de realisatie van specifieke kunstprojecten. Als kunstenaars fatsoenlijke beloningen zouden ontvangen voor hun diensten, dan zouden subsidies uberhaubt niet nodig zijn. Ik hoef geen respect van U, maar stuitend is de minachting van Uw reactie.
    Denkt U ook zo over boeren, topsporters, amateurkunstenaars, sportverenigingen, buurtcentra, etc. etc.? Wilt U die ook “onder toezicht” plaatsen? Ook allemaal in meer of mindere mate “subsidietrekkers”…

  27. @ jan, m, e.a.

    Het is nogal verontrustend dat op het moment dat een culturele actor zich oprecht engageert met het beleid, dit initiatief onmiddellijk geïnterpreteerd wordt als een (wan)smakelijke grap, hoax of pastiche. Het Actieprogramma Kunstenaarsparticipatie is een ernstig en goed bedoeld initiatief. Het zet door op de centrale beleidsdoelstelling om kunstenaars te verankeren in Rotterdam door hun burgerschap aan te spreken.

  28. In de spirituele wereld van Frans Seijbens kan men het belang van wat mensen doen afmeten aan wat ze ermee verdiend hebben: kijk naar auto’s, huizen, spullen die van de roltrap bij de Mediamarkt worden gesjouwd, en je ziet mensen met verdiende autonomie; niet geestloze slaven (dat denk ik altijd).

    Kunstenaars die willen vernieuwen doen iets wat a) veelal irrelevant is, en b) als dat al zou moeten gebeuren, veel beter door concerns gedaan kan worden. Die doen ook aan marktonderzoek, waar de meeste kunstenaars nog nooit van hebben gehoord, en hebben de beschikking over ontwerpers die in staat zijn iets te produceren waar grote groepen mensen behoefte aan hebben, nog voor dat ze dit zelf beseffen.

    Omdat grote concerns dit zo goed doen, en dit tot gevolg heeft hun verdiende autonomie (onze eigen autonomie zien wij gewaarborgd in het feit dat wij kunnen kiezen uit talloze concerns) zou het geen kwaad kunnen deze kunst eens af te kijken, als kunstenaar.

    Dus niet moeilijk doen, bordenspoelen (verdient een kunstenaar die met rechte rug borden wast niet het respect van iedereen?), en die dingen creëren waaraan de maatschappelijk erkende medemens behoefte heeft. Het is stuitend ‘elitistisch’ om te veronderstellen dat ‘de leek’ zelf niet in staat zou zijn te bepalen wat in musea aan de muur moet hangen, op podia moet worden gespeeld.

    ‘Vrije wereld’ moet denk ik geïnterpreteerd worden als Westerse wereld?

  29. De leek die weet wat die wil maakt die kunst zelf.Die wordt wel zoals Lüpertz dat noemt een professionele dilletant.
    En uit marktonderzoek zal blijken dat kunst alleen voor statusdoeleinden wordt gebruikt bij de grote jongens.
    En wat die grote jongens en hun mediamarktartikelensjouwende winstgevennde klantjes bindt is alleen de ranzige porno die ze ermee opnemen, afspelen, aftrekken omdat ze van zich zelf niet geil zijn.

    Kunst is pas geil, maar daar kom je er niet mee in een land als Holland, zuinig en zielig. Waar als je uitgelaten bent of kwaad, je wel dronken of gek moet zijn. Weet je wat ik heb een schitterend idee voor een seascapeartpiece.
    Gewoon dit lege zwembad onder laten lopen.

    Ja ik ben onredelijk. En dan is het nog vroeg.
    Ad Fundum Batavia!VocVocVoc!

  30. De Grokenberger is een beruchte schoothond uit Staphorst die zwaar ademhaalt en tandeloos zijn dagen sluit. Typisch zo’n nutteloos huisdier dat niet voor uitsterven behoed hoeft te worden.
    Bij gebrek aan mening keft ie als anderen bijten. Geef hem kiezels om te kouwen.

  31. @ frans

    akkoord, dat kunstenaars beter bordenspoelen dan alsmaar de hand ophouden bij de gemeente

    maar Rotterdam dan moeten we wel opletten dat die kunstenaars niet de baantjes inpikken van laaggeschoolden

    daarom zie ik liever dat kunstenaars aan het werk gezet worden in volksbuurten betaald uit alternatieve potjes. dat is goed voor iedereen. leuke sfeer voor bewoners, opwaardering van buurt, bezuiniging voor gemeente, én de kunstenaars kan zijn eigen skills verder ontwikkelen

  32. @sander
    “Welke veelgelaagde metadiscussie wordt hier nu weer gevoerd? Dit is toch een fantastisch kunstwerk! Of mis ik iets?”

    Ja ook ik werd vanmorgen fris wakker en blijverrast met de openstelling van het participatieloket, naar mijn mening een zeer sterk kunstwerk/project dat de huidige discussie over de rol van de overheid en instelling mbt het cultuurbeleid zeer scherp op tafel legt en met humor, drama en exactheid. Werkelijkheid en fictie in één, al dan niet een ware inzet of spel. In ieder geval raakt het ons waar het pijn kan doen. Spijker op de kop die de nabij toekomst kan zijn en daarom zo fris als een koude ochtend windwaar je wakker van wordt.
    Hoorde een fragment in het politieke debat waarin de PPV beoogt het cultuurbeleid in z’n geheel naar de prullebak te willen brengen omdat het een links-speeltje zou zijn. Lees zojuist tijdens het boeken van een reis naar het Max Ernst Museum dat het museum zich profileert met “Landschaftsverband Rheinland – Qualität für Menschen”. Zou de discussie over de rol van de kunstenaars als gemeenschapsdienaar die door BAVO op scherp is gezet zich ook in Duitsland kunnen voordoen? Geloof het niet.

  33. topidee van Geert Wilders; lijkt me prima idee om cultuurbeleid af te schaffen; sluit ook goed aan op voorstellen van Bureau Kunstenaarsparticipatie; nu kunnen kunstenaars pas echt hun nut bewijzen.

  34. Dus dit is een discussie over participatie van de kunstenaar in een land die niet kunst-zinnig wil participeren in de kunst.Tenzij dan met bijv. het kadootje van de nederlandse bank aan het nederlandse volk dat ding van mondriaan. Lekker inhoudelijk en schaamteloos cynisch zo na de ontkende wisseltruc van de pleuro. Kortom.Knust u ook wat knus dan mee!
    Sorry wordt hier melig van. De barbaren die over de baren kwamen in hun holle bomen waren laffe vluchtelingen gestrand in een moerasdelta.De Batavieren. Dat is een leuk begin toch. Overleven.Geen bata te vieren. Want wat je niet kunt eten of voor eten kan verkopen dat geldt niet.
    Dit land is nog te lui om de status van centenbarbaar te willen verhullen met wat cultuur. Kul-turen ja en dan ook mul-ti-kul-turen
    da’s ongevaarlijk en via de horeca en snackkramen dan toch nog omzet. Ad Fundum Batavia en een ieder zijn eigen jpbcavia…
    Je kunst het of je kunt het niet!

  35. wie is dat toch die anonieme GB die mij wil laten knutselen met buurt bewoners om de sloop van hun wijk in te masseren?
    ik was liever af.

  36. Ja Maurice je vraagt je soms af waarom anoniem zoveel geld in naam van de kunde-naar wordt weggepoteld als beleidsmakers of hoe ze zich ook noemen, terwijl de kunst zelf altijd een sluitpost is en je zeker geen honorarium moet verwachten. Let wel dit is alles zonder emotie of verontwaardiging geconstateerd.
    Check ff wat onthaastingshumor op mijn site. En daarna weer de creatieve aderen open.

    Nil desperandum!

  37. Maar wat nou als wij allen inderdaad slechte buurtjes gaan oplappen met leuke participerende kunstwerkjes, en we allemaal opgaan in de samenleving om daar ons nut te bewijzen. Wie gaat het museum vullen om het loon van Sjarel, Nicolaus en al die anderen te betalen. Maar ook van al die lieve schoonmakers, subsidieverstrekkers, commissie-leden, bewakers, suppoosten, baliemedewerkers, koffie-juffrouwen, curatoren, assistent-curatoren, pers-mensen, technisch medewerkers, educatiemensen, enz., enz. te betalen?

  38. Laten we zeggen al die mensen die geld verdienen aan kunst & naars ,of met kunst-en-aars worden werkloos, die kunnen participeren met een verplichte kursus kuns-ten-a-a-rs. Komen ze er eindelijk achter hoe het zit.
    Een de kunstenaars duiken onder als slager of bakker. Nog moeilijker dan met kunstroof moet de kunst te vinden zijn. Zo’n beetje als onder de komnoumisten voor Putin. Idee? Wie sluit zich aan.

  39. Een publiekelijke onderduikactie waar men zich bij kan aansluiten?
    Typisch kunstenaarsgedrag. Werkelijke onzichtbaarheid is te moeilijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*