Lancering waaromcultuur.nl

“Kunst en cultuur maken trots. Inwoners van steden ontlenen trots aan het feit dat ze wonen in een stad met een toonaangevend(e) concertzaal, museum, muziekfestival of theater. […]. Opvallend hierbij is dat het geen verschil uitmaakt of ze vaak gebruikmaken van het cultuuraanbod of zelden.” (Link)

Over het nut, de noodzaak en de waarde van kunst en cultuur. Nu meer relevant dan ooit. Twintig argumenten vóór kunst en cultuur. Download de pdf voor het totaaloverzicht.

waaromcultuur.nl

“Kunst en cultuur dragen bij aan het innovatievermogen van bedrijven en hun werknemers.” (Link)

Aan bod komt de betekenis van kunst en cultuur voor de ontwikkeling van mensen, de economie, de samenleving en de kwaliteit van steden. Politici, ambtenaren, makers, directeuren en medewerkers van culturele instellingen en het (kunstvak)onderwijs worden van munitie voorzien.

“Kunst en cultuur stimuleren onafhankelijk denken, niet alleen onder de makers, maar ook onder de toeschouwers, toehoorders en lezers.” (Link)

In korte teksten en ondersteund met citaten zijn twintig argumenten verzameld over nut, noodzaak en waarde van kunst en cultuur. Waaromcultuur.nl is werk in wording: discussieer mee.

waaromcultuur.nl

Initiatiefnemers zijn LAgroup, JongeMeesters en Driebit.

2 Comments

 1. artnewspaper:
  “In a world mired in economic uncertainty and with cash for the arts disappearing, how do we argue for culture?”

  Groots praktisch en filosofisch stuk, must read:

  “the “great outcomes” argument, which currently dominates arts advocacy. Great outcomes is about what policy wonks call “instrumental benefits”. It sidesteps mushy and divisive questions about art’s intrinsic value. Instead, it positions art as a means to an end: better test scores, empathetic citizens, innovative workers, and so on. Great outcomes has most successfully been applied to link culture to economic development—as a magnet for white-collar citizens and cultural tourists, and as a healing salve on troubled inner-city neighbourhoods.” […]

  “The challenge is to make a case for the arts without flipping back to utilitarian rhetoric or language that may sound, to some, hopelessly romantic or elitist.” […]

  “Art is no longer an X that helps obtain Y; it is now X as part of Y—a crucial difference. Culture, in this logic, is neither a means-to-an-end nor an end-in-itself. It is an inextricable ingredient of a larger, unambiguously desirable social goal.”

  http://www.theartnewspaper.com/articles/Funding:-the-state-of-the-art/20989

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*