Jonas Staal & Vincent W.J. van Gerven Oei, ‘Monument for the Distribution of Wealth’, Johannesburg

“Interventie rondom het June 16 Memorial Acre monument in Central Western Jabavu, een van de buitenwijken van Johannesburg.”

(Een bericht van Jonas Staal)

“Het monument bestaat uit een park waarop verschillende symbolen zijn geplaatst die een belangrijk protest van de zwarte bevolking tegen het voormalige partheidsregime memoreren. In 1976 begonnen zij vanuit de naast het park gelegen school een massaal protest tegen de invoering van het Afrikaans in onderwijs. De politie trad hard op, en schoot enkele honderden studenten neer.”

“Met de bouw van het June 16 Memorial Acre werd in 2005 begonnen en was van begin af aan een toonbeeld van corruptie. Enkele familieleden van de leider van de demonstranten uit 1976 kregen de zeggenschap over de realisatie van het monument onder coördinatie van regionale politici, zonder de betrokkenheid van controlerende instanties van buitenaf. Het beschikbare bedrag van 41 miljoen rand (destijds ruim 5 miljoen euro) werd grotendeels verduisterd. Het monument is inmiddels volledig vervallen en beschadigd. Het park overwoekerd en bedekt met een laag vuil. En de lokale bevolking plundert het plein langzaam leeg om het materiaal te gebruiken voor het bouwen en decoreren van hun eigen huizen.

Het Monument for the Distribution of Wealth werkt door op de bestaande dynamiek rondom het June 16 Memorial Acre. Zonder officiële toestemming vooraf werden enkele lokale bewoners ingehuurd om het monument verder af te breken en de bouwmaterialen gesorteerd aan te bieden aan de buurt. De herverdeling van de welvaart na de val van het apartheidsregime vindt zo alsnog plaats, zij het slechts van de resten van het kapitaal dat ooit aan de gemeenschap beschikbaar was gesteld. Op de stapel materialen staan de woorden ‘monument’ en ‘gratis’, in zowel het Engels als het Zulu. Deze talen worden lokaal het meest gebruikt.

Schrijver Vincent W.J. van Gerven Oei supplementeerde de publieke interventie door op basis van een serie interviews de geschiedenis van het monument te schrijven. Daarin wordt inzichtelijk hoe de verschillende machtsbelangen binnen het protest van 1976 hun weerslag hadden op, en uiteindelijk, door de verregaande ontbinding van het park, zijn verbeeld in het June 16 Memorial Acre.”

update 8-8:

(Eerder: trendbeheer.com/2010/07/23/jonas-staal-vincent-w-j-van-gerven-oei-the-missing-link-johannesburg)

About [Redactie] 8944 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

5 Comments

 1. Dag,

  Ik zoek het e-mailadres van Barbara Witteveen.
  (Als zij tenminste degene is van de film over Dumont).
  Kunt u mij helpen?

  Groet,
  Willemien Spook.

 2. @JJ
  “Op de stapel materialen staan de woorden ‘monument’ en ‘gratis’, in zowel het Engels als het Zulu”

  ‘Mahala’ is Zulu voor ‘Gratis’

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*