About [Redactie] 8950 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

8 Comments

 1. ik had het eerlijk gezegt niet anders verwacht. dit beleid van deze regering is alles behalve redelijk.
  te verwachten is dat de pvv gelijk krijgt en erfgoed buiten de bezuinigingen valt, waardoor er meer op de overige sectoren bezuinigt wordt. en dat terwijl den 30% bezuinigingen op de beeldende kunst al een kaalslag tot gevolg zal hebben.
  de grote vraag is, wat gebeurd er met de musea? volgens de raad wordt er op bezuinigt. volgens de staatsecretaris niet.

  deze staatssecretaris voor cultuur is de eerste staatsecretaris die als taak heeft om de gehele culturele sector volledig af te breken. en hij doet het met verve. ach wat zeg ik, verve, hij doet het stug en suffig, maar vooral grondig, als een pantser die over jarenlang zorgvuldig opgebouwde cultuur overheen walst en een en al verwoesting achter zich laat.

 2. De triomfankelijkheid waarmee Zijlstra deze PVV-strafmaatregelen uitvoert, doet me vermoeden dat deze man niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor zijn daden.
  Een verplichte en langdurige opname in een gesloten kliniek met mede-neming van een groot aantal thrillers, dvd’s van de meest bekende musicals en andere rotzooi,lijkt me derhalve de meeste passende sanctie voor deze man…
  Hoe is het in vredesnaam toch mogelijk dat zo’n man op deze post is gezet en hoe is het mogelijk dat al die keurige VVD/CDA-cultuur-consumenten hun mond dicht houden…
  Je zou ze eigenlijk suurbiet allemaal de toegang toch musea en podia moeten weigeren..

 3. ah, zag dat ik in bovenstaande post door al mijn emoties gedeeltelijk tot mijn moedertaal ben overgegaan. Halbe Zijlstra is uiteraard geen ‘pantser’ maar een tank, die over onze zorgvuldig opgebouwde cultuur overheen walst. (de link naar het duitse (zeker in een stad als rotterdam) is trouwens zo slecht nog helemaal niet. Gründlich, die meneer Zijlstra, in zijn afbraakplannen. hoop van harte dat die niet ook nog Pünktlich is.

 4. Vandaag in Spijkers met Koppen op Radio 2 wederom Halbe waarheden van Halbe Zijlstra:

  Hij suggereert dat de lage BTW in de kunsten een tijdelijke maatregel was, en dat het kabinet daarom volledig in zijn/haar recht staat deze te verhogen.

  Bij mij weten is de BTW op kunstverkoop al zeker 50 jaar laag, het was zelfs ooit 5%.

  Bovendien zegt hij dat de stelling dat cultuur geld oplevert een leugen is. (Als dat een leugen zou zijn, hoe kan je dan verwachten dat kunst en cultuur zelf wel hun broek op kunnen houden?)

  Kabinet gedogen is tot daaraan toe, maar dat de hele politiek de leugens gedoogt, dat gaat echt te ver…

 5. @Arno. dat vond ik de hele tijd al zo opvallend! what’s in a name….
  wat dat betr kunnen we nog blij zijn dat hij zijn naam net niet helemaal waar maakt en ‘maar’ rond de 30% gaat bezuinigen.

  en dan hier nog enkele leuke uitspraken van politici die ik de laatste tijd tegen kwam, zoals gisteren meneer rosenthal (buitenlandse zaken) bij de opening bij het stedelijk museum schiedam. hij vind dat een stop op subsidie de eigenwarde van de mens gaat vergroten.
  (ben benieuwd wat een bv korting van zeg 10% op zijn eigen inkomen voor zijn eigenwaarde zou betekenen, laat staan een inkrimping van 30%)

  verder vind hij de galerieen sowieso overbodig. de 50% commissie voor de galerie zou makkelijk omgaan kunnen worden, door het werk uitsluitend zelf via internet aan te bieden. dat kunst kopen vooral op vertrouwen baseert, en dat ook galerieen daarin een belangrijke rol spelen, daar had hij echter nooit over nagedacht. (alhoewel ik wel vind dat een galerie voor een dergelijke commissie ook meer moet doen dan het werk van de kunstenaar eens in de twee jaar te tonen.)

  en als laatste nog een klein verhaal over de pvv. laatst had het metropole orkest een optreden voor poltici verzorgt, waaronder ook de pvv. het orkest had z’n best gedaan, zelfs de pvv was enthousiast: wat een geweldig concert en wat een geweldig orkest! dít orkest moet zeker blijven bestaan! alleen, zo vond de pvv, zouden orkestleden over dag wel een fatsoenlijke baan moeten nagaan.

 6. trouwens: zondag 26 juni 11.00 uur gaan we weer actie voeren!
  naar het ‘schuilen in het rijks von februari jl. gaan we nu het binnenplein van boijmans bezetten.
  een laatste kans om de stem te laten horen voordat de dag ernaar op 27 juni het kamerdebat over de bezuinigingen plaats gaat vinden.

  het is tijd om een laatste keer de krachten te bundelen en aan den haag te laten weten dat dit beleid een onmogelijk beleid is, niet alleen voor kunstenaars, muzikanten, componisten, theaterlui.
  maar dat dank zij dit beleid de basis van het gehele land onder de voeten wordt weggetrokken.
  een dergelijk laag bedrag, wat een dermate desastreuze schade gaat toevoegen, waar dit land niet alleen nu, maar nog jaren lang last van zal hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*