Picasso in Palestina

(Alle afbeeldingen uit Van Abbe’s Facebook album Picasso in Palestine)

Topkunst bruiklenen aan onderdrukt/bezet gebied. Ga er maar aanstaan. Van Abbe doet het – met een Picasso.

Charles Esche:

“Onze Picasso zal veranderen door zijn reis naar Ramallah, hij krijgt een extra betekenis en het verhaal blijft vanaf dat moment onderdeel van de geschiedenis van het schilderij.”

Kunstproject met een hoofdletter K. Project van het jaar. Een ongekend politieke daad van een instituut. (Wilders gaat schuimbekken als iemand hem erop wijst.) En lees hoe zorgvuldig – haast a-politiek – er geformuleerd wordt.

vanabbemuseum.nl/en/browse-all/?tx_vabdisplay_pi1[ptype]=18&tx_vabdisplay_pi1[project]=863&cHash=d56b07668a

Ilse Cornelis schrift over het project in het Eindhovens Dagblad. Ze begeleidt het schilderij naar de kunstacademie in Ramallah.

“Bij het weggaan krijgen Bettine en ik nog een cadeautje van een van de Globus mensen; een Israëlisch vlaggetje met zuignapjes; leuk voor thuis in de auto?”

ed.nl/uitcultuur/cultuur/8946136/Blog-Picasso-in-Palestine.ece

In oktober zal A Prior Magazine een speciale uitgave publiceren over het project. De Palestijnse regisseur Rashid Masharawi maakt de film Picasso’s Journey / Picasso Visits Palestine.

Voorpaginanieuws daar. Nu hier nog.

“Picasso in Palestina gaat over instellingen op verschillende locaties, de waarde en de financiering van kunst en over menselijke relaties en de media.”

vanabbemuseum.nl/en/browse-all/?tx_vabdisplay_pi1[ptype]=18&tx_vabdisplay_pi1[project]=863&cHash=d56b07668a

About Jeroen Bosch 4651 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

16 Comments

  1. Idiote superlatieven galore wat mij betreft. Waanzinnig interessant, complex, groots, gelaagd. Kudos voor het Van Abbe – om maar eens een bonussuperlatief te gebruiken.

  2. KEIVET ( zeker op z’n plek in dit geval) , maar echt, museumkunst die nog beter werkt buiten het museum, een paradox die de geïnstitutionaliseerde lat weer net even hoger legt.

  3. Ha, ik hoorde er in STROOM al van van curator Khaled Hourani: inderdaad een fantastisch project met ongelofelijk surrealistische kanten. Ik kan niet wachten de documentaire te zien! Had er eigenlijk vrijdag over willen posten.
    Nu heb ik weer ruimte voor onze eigen onwerkelijke wereld!

  4. @Kees, Khaled is de directeur van Palestine Art School in Ramallah. Heel aardige gast. Hij heeft me eens uit de brand geholpen toen ik daar was en in een penibele situatie verzeild raakte.
    Mooi project: met het verslepen van het object verandert de gehele aangehechte waarde ervan en constellatie waarin dit wordt vastgesteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*