About [Redactie] 8950 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

13 Comments

 1. Jammer dat er over het algemeen toch redelijk laconiek wordt gereageerd, alsof je het maar over je heen moet laten komen en geen tegen argument meer bestaat. Natuurlijk is de kunstenaar autonoom(not) maar mag er zoals ieder wel denkend mens wat verder gekeken worden dan zijn of haar navel of die van zijn buurman.

  Het is een principe kwestie over hoe in deze tijd met cultuur om te gaan, en gaat veel verder dan geld.

 2. Frank: Ik ben het helemaal met je eens, maar je statement is geenszins een antwoord op de gestelde vraag. Ben benieuwd hoe je die zou beantwoorden.

 3. Ik vind het ook jammer dat men zich de hele tijd afvraagt wat de kunstenaars nou precies gaan doen. Net alsof het leeuwendeel van de subsidies direct naar hen gaat.
  De vraag zou moeten zijn: wat gaat het publiek doen? Waar gaan ze naar toe, hoe weten ze waar naar toe te gaan en durven ze daar nog wel heen (als het bijvoorbeeld een tentoonstelling in een woonkamer is)?

 4. @rt: Daar heb je gelijk in, bij deze: ten eerste heb ik alle petities over cultuur gesteund (dat zijn: behoud Rijksakademie, behoud De Atelies, Stop de culturele kaalslag, bezuinigen zonder feiten, nooit, Behoud cultureel erfgoed) en getekend, om ze vervolgens door te sturen aan alle contacten. (Wie er nog meer heeft, laat van je horen)

  Verder is het wachten op reactie op de brief aan Halbe Zijlstra die door de zaak nu is voorgelegd, deze is vooral bedoelt voor ht behoud van de instellingen, dus indirect ook voor de kunstenaar.

  Aan de ludieke acties als een museum bezetten en rookbommen af te steken was ik overigens niet van plan om aan mee te doen. De mars der beschaving in Den Haag en het protest voor de 2e kamer gaan het ook niet worden (sorry). We gaan kijken wat er nog meer mogelijk is, ook namens Whatspace. Stilzitten kan nu nog een beetje dankzij de petities, maar mocht hier geen gehoor aan gegeven worden dan moeten we overgaan tot andere acties.

 5. Ik geloof niet dat een aantal kunstenaars door heeft dat er straks met veel meer in een veel kleiner vijvertje gevist zal moeten gaan worden. Volgens de marktwetten van dit kabinet leidt dat dan tot overschot aan aanbieders, dus lagere prijzen en lagere inkomsten voor desbetreffende kunstenaars. Vergoedingen voor bijvoorbeeld exposities waren al geen vetpot, maar zullen nu geheel nihil worden onder het motto “voor jou tien anderen die wel onder het bestaansminimum willen exposeren”.

  Ja, het gaat ons allemaal treffen.

  Wat ik ga doen? Door met aanboren van andere mogelijkheden voor financiering van m’n werk en dat met gezwinde spoed intensiveren.

 6. @ IHP,

  Uit dat vijvertje werd al door een vrij select klein groepje kunstenaars gevist. Dus het merendeel van de kunstenaars merkt waarschijnlijk weinig van het verdwijnen van subsidies.

  De BTW verhoging en het verdwijnen van de WWIK zijn wel zaken die meer kunstenaars (gaan) voelen.
  Vooral als de selecte vijverkunstenaars dat eindelijk gaan merken.

  Gek genoeg was tegen de BTW verhoging vanuit de Beeldende Kunst weinig protest.

  Ik vind staken ok., maar het werkt op dit moment averechts. Die staking moet komen van kunstliefhebbers, publiek, mecenassen, verzamelaars etc…

  Die zullen er as. maandag waarschijnlijk nauwelijks bij zijn. En zondag lijkt mij een leuk onderonsje tussen kunstenaars te worden.

  Ik hoop overigens wel dat ik ongelijk krijg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*