Anoniem Gekozen Zomerexpo @ Gemeentemuseum Den Haag

Jan Banning (juist ja, die)

250 werken van 250 kunstenaars. 250 werken uit bijna 5000 aanmeldingen. Anoniem gekozen in 15 seconden op basis van het aangeleverde werk in de categorie portret, landschap of stilleven. Eigenlijk nog een eindexamenexpositie – maar dan anders.

Opmerkelijk 1: De kwaliteit van het werk is erg hoog. Niet ‘van echt’ te onderscheiden.

Opmerkelijk 2: Nogal wat ‘professionals’ deden mee – en kwamen door de selectie.

Tot aan het plafond gehangen – ook wel salonopstelling geheten.

Opmerkelijk 3: Laat alle vooroordelen varen. Portret, landschap of stilleven, het klinkt oubolliger dan het is. Er is echt heel veel goed werk te zien.

zomerexpo2011.nl

Een kleine aselecte greep uit veel meer:

Opmerkelijk 4: Ik betrapte me erop dat ik spontaan bekenden ging kieken. Dat is naambordjesklikken. Ook wel feest der herkenning.

Ik heb geprobeerd in onderstaande kleine selectie een enigszins representatieve dwarsdoorsnede te geven – dus niet alleen de bekende namen. (Sorry vrienden, kenissen en familie: julie komen niet in dit deeloverzicht voor. Misschien een volgende ronde.)

Han Reeder

Ab Borg

Wandje landschap

Sofie Groot Dengerink, Google Private

Maarten Frenken? (Ik kan het me nauwelijks voorstellen – ik moet haast wel het verkeerde naambordje gefotografeerd hebben.)

Opmerkelijk 5: als je verder kijkt en een website opgoogelt, is verslikken niet altijd even denkbeeldig. En dan doel ik niet alleen op de onderliggende Willy Toeter-muzak. Soms blijkt context Heel Erg.

Een van de hoogtepunten: prachtschilderij van topschilder Koen Doodeman.

Andere persoonlijke favoriet, dit schilderij van Borg de Nobel.

Lichtbak Elodie Hiryczuk en Sjoerd van Oevelen

Chantal Spit

Margareth Doorduin

Zaaloverzicht – met stoeltjes en tafeltjes van de speeddating met notabelen afgelopen maandag.

Niels Smits van Burgst

(Ok dan, ik blijk uiteindelijk eigenlijk bijna alleen maar bekenden te hebben gekiekt.)

Anneke de Visser

Modern borduren met Tilleke Schwarz. Top! Helaas achter spiegelglas.

Aref Damee

Erik de Bree (met detail)

Irma de Bruijne (met detail)

Hardcore lijkend schilderen Johan Raijmakers

Marco Swaen

Tamme de Boer

Verwacht geen Jeroen Bosch [emoticon], Navid Nuur of Ryan Gander. De aanleverspecs vereisen portret, landschap of stilleven. Daar kun je alle kanten mee op – maar omdat er in 15 seconden gekozen wordt en de eerste indruk beslissend is betekent dat dat meer conceptueel werk of werk met meer gelaagdheid buiten de boot zal vallen – of alleen gekozen zal worden op basis van esthetische, technische component.

Zomerexpo Anoniem Gekozen is nog te zien tot en met 14 augustus.

zomerexpo2011.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

7 Comments

 1. Het zijn zelfs 255 werken, die ook allemaal in de catalogus staan afgebeeld. Je kunt met je gM-entreekaartje stemmen op je favoriet voor de publieksprijs: 10.000 euro. De prijsuitreiking – 2de 7500 euro en 3de 5000 euro door de museumdirecteuren Tempel, Steenbruggen en Pingen – is op 13 augustus en daarna is de expo nog 1 week te zien t/m 21 augustus. Komt allen genieten van veel moois!

 2. Het is op zijn minst opvallend.
  In een periode waarin het draagvlak voor deskundigheid en professionaliteit met name op het gebied van kunst en cultuur zienderogen afneemt; en waarin het bon ton is geworden om af te geven op ‘subsidieverslindende kunstenaars’, op de elite en op hun linkse hobby’s; en waarin de bon ton is geformaliseerd in een regeringsbesluit om drastisch te bezuinigen op de professionele kunst…. Juist in deze periode lijkt er een hernieuwde aandacht voor de verhouding tussen de amateur en de professional op te bloeien. Een greep:
  – heel recent heeft het kunstvakonderwijs zelf aangegeven dat de toestroom aan studenten op het gebied van beeldende kunst drastisch beperkt kan worden,
  – ‘Anoniem gekozen’ in Gemeentemuseum Den Haag met kunstwerken die zijn geselecteerd op ‘zeggingskracht’: “(…)de grens tussen gevestigde en niet gevestigde kunst doorbroken”,
  – vanavond opent bij De Appel ‘Iedereen kan alles!? Genie zonder talent’: “We leven in een wereld waarin de grenzen tussen expertise en amateurisme steeds vager en ‘doorlaatbaarder’ worden. Door de bank genomen is de burger mondiger en wereldwijzer dan veertig jaar geleden. Hij of zij wil participeren en eigen keuzes maken in plaats van blind te vertrouwen op de opinies en ideeën die uitgedragen worden door gezaghebbende personen of instituten. De kenner en de specialist zijn, net als de (publieke) intellectueel, minderheidsposities geworden. Dit heeft implicaties voor diverse kennisdomeinen en zeker voor de manier waarop vandaag in de West-Europese maatschappij en media wordt gekeken naar beeldende kunst en kunstenaars”.

  Dit soort ontwikkelingen vormt op zijn minst een uitdaging voor (juist afgestudeerde) kunstenaars, kunstenaarsinitiatieven en presentatie-instellingen, musea en critici – voor de hele institutionele context: wordt het genie verwaarloosd ten gunste van talent, vaardigheid en aannemelijkheid? En wat moeten we verstaan onder talentontwikkeling? Is er voldoende passie naast de zorg om het beroepsbestaan? Waarin onderscheidt zich de relevantie van de professional van die van de amateur? Werkt ‘placebokunst’ (met dank aan Martijn Engelbregt)?

 3. @Arno
  Op welke wijze past de reductie van het aantal toelatingen op de academies in dit verhaal? Ontstaat er dan een minder grote populatie ‘experts’, een kleinere nieuwe ‘elite’? Of wordt er met deze maatregel gekozen tegen een onbelemmerde instroom van de amateur om zich te bekwamen?

 4. Het werk van Maarten Frenken (sr) is niet van hem. Waarschijnlijk is het van Maarten Frenken (jr) een neef van senoir. Het werk van senoir is te vinden op maartenfrenken.nl

  Groet, Laurens Frenken zoon van senoir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*