Opening KAFANA & STUDIO >< STUDIO Bonno van Doorn

Het is me wat, om in deze barre tijden een nieuw kunstzinnig initiatief op te zetten. In Amsterdam is er een groepje kunstenaars en curators die ballen heeft en zijn ding wil gaan doen. De kern van de groep bestaat uit Manuel Klappe (Beeld Hal Werk), Jesper Buursink, Zoro Feigl, Sajoscha Talirz, Vincent Boschma, Sjim Hendrix, Kasper Jacobs, Wouter Klein Velderman en… niemand minder dan Bonno van Doorn.

(Een bericht van Bonno van Doorn.)

Zij doen dit onder de naam KAFANA. Het klinkt misschien als mix tussen een koffiehuis en een zwembad, maar dat is het niet. Ook is het is geen galerie, artspace of kunstenaars initiatief, hoewel het wel is opgezet door kunstenaars en curators.

Wat KAFANA dan wel is is nog niet helemaal duidelijk. Wat het gaat worden moet nog blijken. Wat wel gezegd kan worden dat KAFANA hoofdzakelijk een mannelijke activiteit is en “eerlijke” vrouwen durven alleen de nettere te bezoeken, dit meestal in het gezelschap van een man.

Een leuk historisch feitje is trouwens dat KAFANA is gevestigd in het oude Handelsbladgebouw, dezelfde locatie waar Peter Giele, Erik Hobijn en David Veldhoen begin jaren ’80 met werkplaats AMOK zaten.

Maar nu terug naar onze tijd.

Donderdag 21 juli was het eindelijk zover, de deuren van KAFANA gingen open voor het publiek met werk van Wouter Klein Velderman, Zoro Feigl, Vincent Boschma, Sajoscha Talirz, Jan Robert Leegte en… niemand minder dan Bonno van Doorn. Helaas kon ik zelf niet bij de opening aanwezig zijn omdat ik op het moment een residentie doe bij de MeetFactory in Praag.

Om toch enigzins bij de opening aanwezig te zijn kwam ik op het idee om een studio in mijn studio te maken en een open studio te houden.

Ik heb toen iemand in Amsterdam gevraagd om een werk uit mijn studio na te maken en deze te vertonen in KAFANA. Zo hadden we een parallel kunswerk en een gelijktijdige opening. Lang leve de technologie!

Omdat het zo gezellig was, is het de meesten ontschoten om foto’s te maken. Maar toch volgt hieronder een klein beeldverslag met foto’s van Vincent Boschma en ‘niemand minder dan’.

Zelfs oud W139 directeur Gijs Frieling was aanwezig. Wat een eer!

Ook de nieuwe W139 directeur was aanwezig. Dit moet toch iets betekenen.

Om te grote drukte te verkomen was gekozen om de opening de gehele dag te houden van 12:00 tot 20:00. Toch liep het in Amsterdam langzaam maar gestaag lekker vol.

Vincent Boschma liet rauw beeldmateriaal zien van een documentaire over kunstenaarsinitiatieven waar hij al een aantal jaar mee bezig is.

Wouter Klein Velderman was van de H balk.

Van het werk van Jan Robert Leegte hebben we op het moment helaas geen foto. Het werk is te zien op bovenstaande YouTube.

En dan wordt er een telefoontje gepleegd. Rond 18:00 wordt er eindelijk een live verbinding tot stand gebracht tussen Amsterdam en Praag.

Vanuit Praag zien we hoe Zoro Feigl nog eventjes de puntjes op de i zet.

En vanuit Amsterdam zien we de studio in Praag.

En dan is het een feit: Houston we have contact!

Hier ben ik dus dubbel in beeld. Geweldig die technologie!

Wonder boven wonder werd mijn studio in Praag ook goed bezocht…

…en ging het nog tot laat door.

KAFANA is geopend van donderdag t/m zondag van 12:00 tot 20:00. Nieuwezijds Voorburgwal 240.

Voor verdere informatie over KAFANA moet u nog even geduld hebben. Aan de website wordt nog gewerkt, maar het adres is in ieder geval kafana.nl.

Ook kunt u lid worden van KAFANA op Facebook:
facebook.com/pages/Kafana/258062440873962

Zelf ga ik nog lekker aan de slag in mijn studio in Praag en zal er tijdens deze periode nog werk van mij nagemaakt worden in Amsterdam. Dit zal worden toegevoegd aan de tentoonstelling in Amsterdam. Het plan is dat ik in oktober weer terug ben in Amsterdam en dat ik dan een geweldige solo heb met werk van mij door anderen gemaakt.

Kom dus vooral langs in Amsterdam of Praag als u in de buurt bent.

bonnovandoorn.nl

About [Redactie] 9073 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*