Jonas Staal – Politiek Kunstbezit III

Groots in zetels en zakkende stoelen, maar Fleur Agema droomde ooit van een betere gevangenisarchitectuur: van het donker naar het licht.

Jonas Staal werkte Agema’s 344 pagina’s tellende afstudeerscriptie uit in de publicatie Politiek Kunstbezit III: Gesloten Architectuur.

Gratis downloadbaar op en in print verkrijgbaar bij de Onomatopee shop.

111 pagina’s kijk- en leesplezier:
onomatopee.net/media/newsitems/GeslotenArchitectuur_PK3.pdf (PDF)

Het lijkt erop dat Jonas Staal cum suis meer tijd en energie in de afstudeerscriptie van Fleur Agema hebben gestoken dan Fleur Agema zelf. Haar hele concept is tot in de puntjes uitgewerkt en kan zo in productie.

Teeven en Opstelten hebben bereids ettelijke exemplaren gedownload.

“Recht voor ons rijst een enorme kolos op, dit is De Bunker. Ik zie een grote betonnen blinde muur voor me. We lopen door en we horen het grind onder onze schoenen knarsen. Tot zover als ik kan zien is het hele terrein bedekt met grind, het grind is zwart van kleur. We komen bij een kleine metalen deur aan de zijkant van het gebouw. Het is een dikke stalen deur en hij piept schel als hij voor ons open gaat.”

“Geef onze ouderen in het verpleeghuis, de mensen die nog bloembollen hebben moeten eten in de oorlog, meer rechten dan gevangenen nu hebben, en pak de rechten van gevangenen af. Geef de ouderen het recht dat ze elke dag onder de douche mogen en elke dag naar buiten. Geef die ouderen die niks hebben misdaan het recht dat ze mogen roken op hun eigen kamer en geef ze meer verpleegsters dan dat er bewakers zijn in de gevangenis!”

“We lopen door het grind naar de achterzijde van het gebouw, op ongeveer 50 meter afstand zien we een ander gebouw recht achter De Bunker staan. Dit gebouw heeft dezelfde imposante omvang. Het knarsende grind onder onze voeten verandert langzaam van zwart naar donkergrijs wanneer we het gebouw naderen. Dit tweede gebouw op het terrein heet Het Wennen.”

“Deze cel is net zo klein als de cel in De Bunker. Hier staat echter wel een klein bureau met een bureaustoel erbij. Ingebouwd in het bureaublad zit een vlak toetsenbord, in de wand erboven is een beeldscherm achter een vlak stuk glas ingebouwd”

“De ruimte geeft mij een hip gevoel, of nee eerder een hightech gevoel zoals in een science fiction film. Aan een lange wand zie ik allemaal interessante machines en andere interessante snuisterijen ingebouwd. Ik neem er een kijkje. Via een smalle pijp kun je voedsel in een keukenmachine gooien, die er dan gesneden of gemalen aan de onderkant in een opvangbakje uit komt. Kruiden zitten in aparte elektronische dispensers, net zoals pasta’s en olie.”

“ik zie sportvelden en op één van de velden wordt gehonkbald. Ik krijg een lentegevoel over me.”

Het hele boek als PDF:
onomatopee.net/media/newsitems/GeslotenArchitectuur_PK3.pdf

Jonasstaal.nl/works/kunstbezitIII_nl.html

Bonus, Agema denkt door:

“Ik zie de zeecontainers, die als het ware minihuisjes zijn, opgestapeld staan zoals in de havens van Rotterdam. […] Stel je nou eens voor: elke gevangene zijn eigen gevangenis, zijn eigen minihuisje, zijn eigen identiteit, zijn eigen plek tot bezinning. Lekker veel naar buiten en in een grote loods wordt gewerkt en in weer een andere grote loods wordt er gegeten en gesport. Ja, WOW… Zou ik de Rotterdamse Havens kunnen transformeren tot een… Gevangeniscomplex?”

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

4 Comments

  1. Absolute complimenten voor de verbeelding van Jonas Staal! Het boek staat in mijn boekenkast naast Joop van Lieshout’s “Slave City”. Oh God, daar zit ‘m natuurlijk net het probleem…de geest van de Eva Braun der PVV ligt aan de basis van aantrekkelijke architectuur, ‘t is net als met Van Lieshout’s slavensteden: gebruik ze niet waarvoor ze bedacht zijn….

  2. Voor een ieder die zich voor dit project en andere van Jonas Staal interesseert: Extra City Kunsthal Antwerpen presenteert vanaf 18.11 de tentoonstelling 1:1 met werken van Hans van Houwelingen en Jonas Staal. Voor meer informatie: http://www.extracity.org. Wees welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*