Atelierpanden oprollen

In dit prachtpand aan de ‘s Gravendijkwal danst Conny Janssen straks niet meer.

70% van de kantoorruimte staat leeg, tijd voor de gemeente om te gaan cashen. Geldnood dwingt de gemeente om atelierpanden in de verkoop te doen. Duende en bovenstaand pand aan de ‘s-Gravendijkwal staan bovenaan de eliminatielijst. Zeventig kunstenaars en diverse dansgezelschappen staan op straat.

Michiel Paravas dreigt met de bijstand. Dat is weinig indrukwekkend.

Betaalbare atelierruimte is de basis voor elk kunstklimaat. Veel belangrijker dan welke vorm van subsidie ook.

Met honderduizend lege panden zou er ergens een mouw aan te passen moeten zijn.

Michiel Paravas: “Er wordt niet met ons gecommuniceerd.” Ook in bla verspilt de gemeente geen kostbare tijd. Misschien hebben ze gewoon geen zin. Of – en dat kan natuurlijk ook – zulks vloeit voort uit visie.

Leegstand is heilig. Bedrijven moeten ergens hun verliezen mee oppoetsen. Pensioenfondsen boeken niet af. Drugsgeld moet ergens in worden belegd.

Kunst kan ook op straat. Een kunstenaar moet lijden om grote kunst te kunnen scheppen. Lichtpuntje: het BTW-tarief voor podiumkunst is 6%.

rijnmond.nl/nieuws/09-05-2012/tientallen-rotterdamse-kunstenaars-verliezen-atelier

About Jeroen Bosch 4651 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. Wel een zeer romantische opvatting over de kunstenaar moet lijden! Hij moet werk maken lijkt me! Dat kost geld en vaak veel! Een plek om te werken lijkt me toch het minste in deze tijden. Raar van een gemeente om te verkopen in de slechtste tijd! Het lichtpuntje van 6% BTW zie ik niet zo, voor de Beeldende kunst. of bedoeld moet worden voor Conny Janssen Danst

 2. Verrot zeg, het is een prachtig atelierpand. In Crooswijk gaat het ook gebeuren las ik.

 3. Yes, Duende ook, daar moet een Vrije School in. Die verkeren nu in de vreselijk onfortuinlijke omstandigheid in twee locaties gehuisvest te zijn. Ze hebben voor dit pand een subsidie van 11 miljoen (!) toegezegd gekregen van gemeente om te herhuisvesten. Bizarre zaken in tijden van bezuinigen. OBR ontvangt dus van een ander loket. De gemeente int van zichzelf liever dan dat ze kunstenaars huisvest. Dat er verder van alles leegstaat in de stad mag de pret niet drukken, noch mag dat van enigerlei overweging zijn binnen dit geheel.

 4. Onfortuinlijk. Duende is mij zeker lief: prachtpand, geweldige ateliers, ruimte met historie en toekost. Maar als je elf miljoen ervoor kunt beuren… Ik zou zeggen: doen. Maar… het is natuurlijk wel hand A die hand B schudt van een en dezelfde gemeente zoals je zegt. Voor het gemak het armlastige OBR ook als gemeenteloket duidend.

  En toen: jij zt daar —> enige herhuisvestingstoezegging? Hele stad staat leeg immers.

  Eerder dacht ik dat Duende toe ging wegens de staat van het pand en te duur om te repareren voor kunstenaars.

 5. De vereniging Duende heeft een om-niet huurovereenkomst met OBR, deze loopt eind 2012 af. Wij willen graag zelf herontwikkelen maar dat is onmogelijk met een onwillige huisbaas, zonder OBR’s medewerking kunnen wij geen enkel plan ergens kwijt, dat dient in naam van of in overeenstemming met het OBR te gebeuren. Deze voelt zich echter niet geroepen hierin mee te denken of coulant te zijn. Zij willen het pand verkopen hoewel totaal onduidelijk is wie het zou willen hebben, er zijn geen concrete of definitieve kopers. Sloop is heel erg duur. En winkelcentra zijn er voldoende, de ontwikkeling ligt op zijn gat. En zoals gezegd is de constructie met de Vrije School m.i. niet haalbaar, ten eerste lijkt het mij niet voldoende geld gezien de staat van het pand om het voor dat bedrag schoolklaar te maken, ten tweede: indien dit met 11 miljoen gesubsidieerd gaat worden, waar zijn we dan mee bezig? Dat is absurd.

 6. absurd en idioot idd. Vorig jaar gebeurde mij het zelfde met mijn atelier in T te N-Br. Het pand staat nog steeds te koop en leeg. met dit verschil dat er ook niet meer gestookd wordt en dus vocht vrij spel heeft.Gelukkig heb ik een nieuw atelier kunnen huren, succes!

 7. Ik moet een correctie plaatsen, mijn vorige comment was niet helemaal juist. We hebben geen om-niet overeenkomst met het OBR maar een huurovereenkomst.

 8. Het is bekend dat om iets bij het OBR voor elkaar te krijgen, je toch met ze in het bubbelbad moet stappen. succes!

 9. Onbegrijpelijk allemaal! Zelfs gezonde kapitalistische principes vallen uit elkaar. Ben nog steeds bang voor bestuurlijke grand schemes tegen de kunsten, ik hoop dat er een oplossing gebonden wordt daar in Rotterdam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*