De lelijkste Kiefer ooit?

(Bron, tweede afbeelding)

Velen vroegen het met ons af: wanneer gaat de koning van de kitsch nu eens ècht een stap te ver. Het is lang stil gehouden. Al in 2004 heeft Anselm Kiefer bezoek gekregen van de smaakpolitie. “Elke gelijkenis met 911 is geheel toevallig” kreet hij nog. Daar kwam hij niet mee weg. Musea en verzamelaars van over de hele wereld dumpen hun Kiefers in sloot en bos. Niemand wil nog Kiefer hebben.

Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4834 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

 1. Nou, lullige vertaling van 9/11

  Laatst zag ik weer werk van Kiefer in Hamburger Bahnhof en kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk helemaal geen’ fan ben van zijn schilderkunst.

 2. De allerbelabberdste expo die ik ooit heb gezien is een solo van Kiefer anderhalf jaar geleden bij Gagosian in New York. De ruimte leek wel een autoshowroom waarin ieder thema drie maal letterlijk werd herhaald, werkelijk tenenkrommend. http://www.gagosian.com/exhibitions/november-06-2010–anselm-kiefer (Klik op de installatie-foto’s en filmpje om je eens lekker te ergeren ;-) Overigens extra tenenkrommend omdat Gagosian in zijn naburige locatie een overrompelende Rauschenberg presentatie had http://www.gagosian.com/exhibitions/october-29-2010–robert-rauschenberg)

 3. Ja eigenlijk heb je wel gelijk Anne, Kiefer afkraken is zout.
  Hij was een jaren 80 Schilderkoning en die moet je nu na 30 jaar niet gaan afkraken maar’ dat 9/11 ding ziet er ècht wel lullig uit.
  Het kan makkelijk als het winnende werk van de Talens Publieksprijs gezien worden niemand die het door heeft.

 4. Idd in de jaren tachtig schilderkoning maar in retrospectief Dein Goldenes Haar Margarete terugzien maakt althans voor mij een gans ander schilderij uit dan destijds. Decoratief, over the top, eerder lachwekkend dan indrukwekkend. Het kan verkeren. Ben ik veranderd of is dat schilderij veranderd?

  Groot is goed en veel is lekker gaat niet altijd goed; de megalomanie van de laatste decennia Kiefer levert steeds lachwekkender edelkitsch op.

  Met als recentelijk aanschouwde dieptepunten wel Rembrandt van Gogh in het Rijks en meer lood om oud ijzer in de Kunsthal – nu ik het terugzie uit respect zeer terughoudend gefotografeerd klaarblijkelijk.

  Het kan echt allemaal bij het grofvuil – hoewel het als zodanig waarschijnlijk om puur chemisch afval gaat.

  Maar de vraag was/is eigenlijk: is dit De Lelijkste Kiefer ooit? Ik denk van wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*