Qiu Zhijie @ Witte de With

Buiten is het 35 klein nulletje c en ik schrijf “gaat dat zien! laatste dag! Kunstalarm WdW!”.

Hoe zinloos. Niemand leest deze dagen tropenkolder internet, niemand gaat de zondag ‘kunst doen’ met misschien wel 37 klein nulletje c.

De einde vakantie beeldverslagen op het laatste moment met betrekking tot de blueprints van Qiu Zhijie zijn aan de orde van de dag (MM, MrM) en dat is verdraaid zonde – waarom allemaal zo laat?

MrM is bij monde van TT wel heel enthousiast, schiet in de beschrijvende modus van ik zie-ik zie-ik zie waar die ik-ik-ik bijkans overstuur geraakt: “Kijk ik in het brein van Qiu Zhijie? Kijk ik naar waarheid? Kijk ik naar God?”

DR mijn favoriete MM schrijver is gek van ‘gemap’ in de kunst en straf korter vertrekt hij vanuit het persbericht, telt hij het aantal kaarten en noemt hij er zeven bij naam. (knip/plak/klaar) Maar toch proef ik ook bij hem enig enthousiasme.

Ik begin mijn beeldverslag bij de verse bar in de verdiep tussen TENT en WdW.

Die oogt klassiek gezellig.

Er is van alles te drinken.

Geheel gratis.

Verdiep één van WdW is zes maanden lang van Singh die er werkt aan een toneelstuk. We waren er drie maanden geleden ook.

Ik had me voorgenomen exact dezelfde fotos te kieken als tijdens dat bezoek – met het idee natuurlijk dat er niets veranderd zou zijn – doch ik vergat mijn geheugen.

Een gedeelte is nog immer gereserveerd als aula, auditorum waar men vertoogt bij tijd en wijle, de scribbles on the wall bezien. Het programma is op de muren gekalkt.

Trendbeheer dagtip: ga eens fietsen met Erik van Lieshout. Gegarandeerd vermeien in stadsavontuur. Doen!

Drie maanden verder valt op dat er gewerkt wordt. Het is spannender.

Aan de uithangende print te zien wordt er gedacht aan een opvoering in het oude postkantoor.
Dat zou zeer bijzonder zijn. Kost een ton maar dan heb je ook wat.

Gelukkig blijven sommige zaken bij het oude.

Op de bovenverdiep het eigenlijke onderwerp van dit verwijzende beeldverslag: Qiu Zhijie.

Een x aantal tekeningen, ingelijst. Fotokopietjes van die tekeningen full force op de witte muur uitgesponnen en een handvol originele muurschilderingen.

Er is waanzinnig veel te zien, te lezen, te associeren.

U moet zelf gaan, want ik kan wel een abjecte greep hier projecteren maar die is alles van zaligmakend. Verdwaal in associaties.

En kijk bijvoorbeeld naar de centra.

Of juist naar de periferie:

De kopietjes bevallen me niet. Die zijn doods, haast pixelated door de enorme vergroting en eigenlijk niet nodig. De grootse muurschilderingen waar het handwerk juist heerlijk arbeid ademt voldoen samen met de ingelijste tekeningen die kriebelen meer dan genoeg als kijk- en leesavontuur.

In potlood Chinees.

In zekere zin esthetisch, voor een deel verhalend, een feest vol details. Je kunt er bij wegdromen en vergeet die botte kopietjes.

Zo kun je het ook zien.

Performanten opgelet!

En vergeet niet: op weg naar beneden kun je losgaan in de gezellige bar.

Het spijt me dat ik er niet straf eerder was want fijne verse content in Witte de With is het werven meer dan waard.

Kom daar maar eens om. Het is verdrie een must see. Dat rijmt tweemaal èn er is geen woord aan gelogen.

Qiu Zhijie is nog te zien zondag 19 augustus.

wdw.nl/event/prompts-triggers-qiu-zhijie-2/

(En hé als er iemand morgen gaat kijken door mijn lovende verwijzing – meld het me. Elk heel uur worden nog hogere temperaturen voorspeld.)

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*