Jacobus Kloppenburg @ Verbeke Foundation (2/3)

Voor de gelegenheid heb ik de foto’s van de werken van Jacobus Kloppenburg waardoor ik van mijn stoel viel gewist. Op de camera stonden nog foto’s zover terug als tot de opening van het Stedelijk. Even wat ruimte vrij maken. Ik heb ze daarna niet opnieuw gefotografeerd – niet aan gedacht.

Eigenlijk is dat wel mooi. Die beelden staan nu alleen in mijn geheugen. Ik moet terug om ze opnieuw te zien. En ook wel een toepasselijke coïncidentie: nagenoeg al het werk van Kloppenburg is vernietigd.

Maar het communiceert alleen wat lastig zonder die sleutelwerken. Beter mottig gefotografeerd dan niet gefotografeerd.

Het werk van Jacobus Kloppenburg is echt ge-wel-dig. Eigentijds, kunst van nu, sommige werken, die ik dus niet gefotografeerd heb, hadden gisteren gemaakt kunnen zijn, gecombineerd met een dwarse onaangepastheid waar de vonken vanaf spatten. Wat een energie, werkdrift, alles-is-wordt-kunst mentaliteit.

Het werk was nieuw voor mij. Ik kende alleen de verhalen, Kloppenburg in Amsterdam. De zooi, de containers, de inbeslagname, de vernietiging.

Het is wat veel en divers. Jacobus Kloppenburg was voorzichtig gesproken enthousiast in het produceren van werk. Ergens eind jaren negentig is het leeuwendeel van zijn Artchive for the Future door de gemeente Amsterdam geconfisceerd en in ettelijke zeecontainers afgevoerd.

Dertien zeecontainers kunst. Dat is een onvoorstelbaar pak werk. In zijn geheel in de kliko wegens ambtelijke opruimwoede. Niet helemaal onterecht dat ingegrepen werd in de huiselijke stapelingen in zijn grachtenpand; er zijn grenzen aan acceptabele mate van brand(on)veiligheid. Maar toch: alles in de kliko, bouwpuin er gratis op.

Achteraf bezien eeuwig zonde. Netjes verscheept had het elders zijn weg kunnen vinden.

Op de Verbeke Foundation een werk of honderd(?) tentoongesteld. Het enige wat rest van tonnen kunst, een leven lang werk.

Waaronder:

Ik ben benieuwd hoeveel er nog over is.

En wat hij nu doet. Of hij verder werkt aan zijn Future Artchive op andere, geheime lokatie. Nergens las ik een overlijdensbericht.

Online staat een pdf van een vuistdik overzichtswerk. Bonusfotos uit het boek Patrick Healy / Waldo Bien: Jacobus Kloppenburg – Artchive for the Future.

Gratis te downloaden (aanrader) via fiuamsterdam.com/html/publications.html. 416 pagina’s, 26,9 MB.

fiuamsterdam.com/Kloppe[…]lyAndWaldoBien.pdf

Opklikken voor groot:

The artist explaining his work

Double double self portrait 1993

Een van mijn eyeopeners: bij Verbeke hangt dit werk samen met een vergelijkbaar nagenoeg identiek werk.

Opgeruimd staat netjes. Master at work.

fiuamsterdam.com/Artchive

Jacobus Kloppenburg heeft een vaste(?) zaal bij de Verbeke Foundation. Gaat dat zien.

verbekefoundation.com/jacobus-kloppenburg.html

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*