First we take Kolderveen

Kolderveen 2 (450x294)

They sentenced me to twenty years of boredom, schreef Cohen, maar hij had daarbij vast niet Kolderveen voor ogen. In de regio waar men op een doordeweekse dag niet meer tegenkomt dan 5 koeien, 1 hert en 3 mensen (waarvan 2 achter glas), bewijst de weidsheid van de weilanden de bezoeker een goede dienst.

Overpeinzingen en andere mentale steniging verdwijnt als mist voor de zon. Wel zo prettig in een tijd waarin het land een beetje cultureel verdwaald lijkt (alleen de Opzij Literatuurprijs begreep ik nog). De ophef rond het Koningslied druppelt hier gelukkig nauwelijks door. Alleen de tientallen Te Koop-borden in de buurt herinneren de fietser aan de recessie. Ondertussen trappen de buren in de kelder handmatig het dynamo aan om de wifi in de lucht te houden. Als een deel van dit bericht niet op uw scherm verschijnt, ligt het daaraan.

(Een bericht van Jochem Rotteveel.)

Fabriek (450x292)

Te midden van al dat natuurgeweld staat een voormalige zuivelfabriek nog fier overeind. Een artistieke zuivelfabriek die met behulp van Stichting KiK onder bezielende leiding van Pim Trooster en een batterij vrijwilligers het culturele gehalte in het grensgebied tussen Overijssel en Drenthe hoog houdt. Kunstenaars Remco Dikken en eega Udona Boerema nodigden een greep collega’s uit om gedurende twee maanden in deze wonderschone stilte te werken en te resideren.

Kolderveen 1 (450x335)

Het piemeltje rechts – net te zien op de foto – is de metershoge schoorsteen waarmee de voormalige fabriek ver boven het Kolderveense uitsteekt en een baken in de woelige baren van de Drentse omgeving vormt.

Robert Roelink (450x300)

  Robert Roelink

Er waren geen artistieke richtlijnen; men kon doen en laten wat men bliefde. Robert Roelink richtte al eerder de loop van zijn tank op de Raw China Expo en toont bij KiK installaties met plastic, geluid en opblaas. De charmante doch ietwat verlegen kunstenaar laat zijn werk voor zich tjirpen want de krekels op de achtergrond (als het niet hoorbaar is op uw scherm komt dat door de bovengenoemde wifi-problematiek) vormen de soundtrack bij deze installatie, wat bij elkaar genomen toch een verwrongen soort romantiek oplevert.

Remco (450x300) (2)

  Remco Dikken

Wereldberoemd in Twente is Remco Dikken. Gelauwerd met een Aanzet en een Heartfund tekent de tukker thuiselijke taferelen met ondertonen van suspense die gezamenlijk bekeken een unheimisch gevoel kunnen opleveren. Zijn partner Udona Boerema houdt het luchtiger; zij schildert in de ruimte op plexiglas met verf en veel water.

Udona (450x300)

  Udona Boerema

In de kelder van het gebouw treft men naast een ingemetselde ex-werknemer ook bijzondere kunstschatten. Zo resideerde hier ooit Krijn de Koning. Hij bouwde schotten tussen, over en tegen de oude bassins en creëerde zo meerdere ruimtes in elkaar. Met voortschrijdend inzicht besloot men dat deze kunstenaar zijn bijdrage niet hoefde af te breken, wat nu wel een goede troef lijkt bij eventuele discussies rondom subsidie dan wel bestemmingsplan.

Krijn (450x299)

  Krijn de Koning (helaas niet ideaal belicht)

Maurice van Tellingen (450x300)

  Maurice van Tellingen heeft ook werk hangen bij KiK

Kim (450x300)

  Kim Habers

Net als Krijn is het werk van Kim Habers te vinden in de kelder. Habers voorzag als een ware papierrups hele gangen van een ragfijn web. Organisch en een tikje verontrustend. Collega Roos van Haaften ging eveneens ondergronds. Het werk van Van Haaften viel vorig jaar al op tijdens Re: Rotterdam waar zij een installatie tegen de muur op beamde. Het proces herhaalt zij nu tegen de muren van KiK. Bij Roos is de assemblage van verschillende elementen net zo mooi als de compositie die het oplevert.

Roos ten H (450x300)

Roos van Haaften

Jasper en Robert (450x300)

  Achter: Jasper van der Graaf. Voor: Robert Roelink

Jasper van der Graaf is een bijzonder lange kunstenaar; iets wat wellicht zijn voorkeur voor grote wandinstallaties verklaart. In de aankomsthal van de fabriek drukte hij zijn stempel op een van de muren. Te koop en zelf af te halen in Kolderveen.

Jochem tekeningen (450x299)

River + Fog

Zelf at ik ook niet uit mijn neus, doch werkte ik aan tekeningen en een muurwerk met tape en plastic. Zondag 28 april vindt de conclusie van deze werkperiode plaats. Laat mij eindigen als Meta de Vries door u dit als uittip mee te geven. Bent u in de buurt of combineert u een en ander met een bezoekje aan de weerribben, dan bent u van harte welkom vanaf 17 uur.

First we take Kolderveen…

…then we take Berlin. Vrijdag staat uw correspondent in den vreemde op uitnodiging van galerie Bart levend te werken tijdens het Gallery Weekend in Berlijn, alwaar de reportage vervolgd wordt.

About [Redactie] 8950 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

3 Comments

 1. Mooi weergegeven stukje over de de kunstenaars, de fabriek van destijds en de in-stand-houder van dit plekje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*