Een verslag vrijdag 7 juni dagmanifestatie Less is More, More Or Less in twee delen: de ochtend door JJ, de middag door JB.
tentrotterdam.nl/shows/actueel/20130515_zomerintent2013.php
(JJ:)
TENT Rotterdam opende Less is More, More Or Less met een aantal prikkelende lezingen danwel posities over het vermeend teveel aan kunst in de publieke ruimte, of in ieder geval in slechte staat verkerend door gebrek aan onderhoud (= geld / interesse) en de taak gesteld aan het CBK richtlijnen te formuleren hoe dit te ‘ontzamelen’.
Zo begreep ik althans de onderliggende basis van dit geheel.
Een aantal sprekers was uitgenodigd hun licht te doen schijnen over de aanwezige werken in de stad, de verzameling hiervan en het (hoe te) saneren.
Een prikkelend geheel, naast Siebe Thissen, die het allemaal moet gaan doen…
… sprekers als Rutger Bregman (de geenstijl-generatie), Omar Munoz Cremer, Jan van Adrichem en afsluitend Hans van Houwelingen.
“ontzamelen is het volgen van andermans (neoliberale) politieke agenda”
Het geheel werd aangevuld met een reeks veld-excusies naar verschillende modelen van (jonge en oude) kunst in die publieke ruimte die Rotterdam heet en meer discussie daarna en omheen. Maar daar was ik niet bij want ook Abner Preis opende nieuw werk in Brussel – waarover meer later.
NB. uw gelegenheidscorrespondent kwam tijdens een ingelastte fieldtrip naar het toilet ook nog een rafel kunst-in-publieke-ruimte van andere orde tegen die vast buiten beschouwing zal blijven in welk toekomstscenario te ontwikkelen dan ook: namelijk de poezie van de ruis…
Ja, een stad verdient het ook ‘slechte’ beelden te hebben om niet af te glijden naar een bewoond gesteriliseerd pretpark. maar dat even terzijde)
(JB:)
Fieldtrip Observatorium: te gek stukje volbloed snelwegsafari naar de begane grond van Kleinpolderplein en de wateroverloop aldaar. Waar overtollige beelden op zwarte sokkels op de bodem van het bassin staan te wachten op te veel aan regen en wateroverlast. Ontzamelen door te herzamelen – waardoor een nieuw kunstwerk ontstaat. Daarover een separate post later deze week.
In TENT (ondermeer) een tentoonstelling case studies. Zes kunstenaars/samenwerkingsverbanden zijn gevraagd met voorstellen te komen.
Prikkelende beelden voor de break bleken later uitgepakt. Voor en na de volle glorie:
Saskia Noor van Imhoff. Zo bedoekt al prachtig.
Eenmaal uitgepakt visueel volledig herkenbaar als geheel eigen des Noor van Immhofs’s. Enigszins megalomaan detail: alle bronzen beelden in Rotterdam zouden omgesmolten deze ruimte innemen. Links koper rechts tin. Aan het poppetje is de verhouding te zien. Een visuele statistiek en vooral niet te lezen als voorstel tot feitelijke beeldenstormende omsmelterij.
Huh?
Ja zo groot – dat is niet megalomaan dat is de overtreffende trap ervan. Ik kan me niets anders dan rekenfouten indenken maar – zo beklemtoonde ze – het klopt echt.
Zo leest haar sculptuur zich als infogram: zoveel beeld herbergt Rotterdam in brons alleen al.
- (Foto van Tent’s facebook)
Yasser Ballemans met een heel expose dat de kunst gewonnen heeft. En dat dat gevierd mag worden. Tijd voor carnaval.
Yasser Ballemans toont letterlijk grafiek.
Links totale kosten schoonmaak Rotterdam, rechts kosten onderhoud beelden. 352.342.000 euro vs 200.000 euro oftwel 0,22% van het grootsteedse schoonmaakbudget gaat naar beeldenpoets.
Vandaar dat dat rechter streepje nauwelijks te zien is. En Noor van Imhoff’s bronsvoorraad indachtig bijzonder weinig.
Ballemans voorstel is herkenbaar als 100% Ballemans.
Sarah van Sonsbeeck: Voor elke plek waar kunst verdwijnt in Rotterdam een spiegel met de tekst: ‘Hier was ooit kunst, nu alleen de lucht’.
Witte van Hulzen en Sander Breure komen met een voorstel voor een soort kloostertuin, Hortus Conclusus.
Een vijver spiegelt de lucht.
Een performance als monument waarbij de tuin de performance is. Want groeit. Of zo.
Minst overtuigend was het open source dingetje van The Force of Freedom. Insert delete select update.
Ook in het gesprek sprankeling noch idee. Je zou iets met beelden kunnen doen begreep ik eruit. Dat Jan doorgaat waar Piet stopte. In ieder geval: enige vorm van inhoudelijke betrokkenheid was zoek. Pseudodemocratische geitenbreierij.
Lilith Ronner van Hooijdonk met een veelheid aan variaties van ont/her/verzamelen.
Opbergen: zand erover.
Mooie kaart met alle kunst – niet alleen die in de weg staat.
Kunstenaarsgesprekken voorbeeldig geleid door Sacha Bronwasser. Als opening van de tentoonstelling helemaal top.
Maar de insteek van de dag bezien ontbrak afsluitende discussie over verzamelen en ontzamelen in de openbare ruimte. Schuimbek en handgemeen werd node gemist.
De tentoon is niet de beste tentoonstelling ooit in TENT. Maar dat was denkelijk dan ook niet de inzet. Men toont zes schetsontwerpen en evenzoveel invalshoeken.
Ingepakt waren die door de begeleidende zaalteksten eigenlijk ook wel duidelijk. Alleen de esthetica van Saskia Noor van Imhoff beklijft uitgepakt beter. Die ziet er kek uit.
Toch een must see: want u kunt ook Rotterdam 2040 van Gyz nog zien – en dat is verplichte kost. Ik neem aan doorlopende voorstelling maar vraagt u bij de kassa of ze hem willen herstarten als er niemand zit.
http://metropolism.com/reviews/rotterdamse-beeldenstorm/