Less is More, More Or Less @ Tent Rotterdam

moreorless5

Een verslag vrijdag 7 juni dagmanifestatie Less is More, More Or Less in twee delen: de ochtend door JJ, de middag door JB.

tentrotterdam.nl/shows/actueel/20130515_zomerintent2013.php

(JJ:)

TENT Rotterdam opende Less is More, More Or Less met een aantal prikkelende lezingen danwel posities over het vermeend teveel aan kunst in de publieke ruimte, of in ieder geval in slechte staat verkerend door gebrek aan onderhoud (= geld / interesse) en de taak gesteld aan het CBK richtlijnen te formuleren hoe dit te ‘ontzamelen’.

ffifiaeh

Zo begreep ik althans de onderliggende basis van dit geheel.

gfgedehh

Een aantal sprekers was uitgenodigd hun licht te doen schijnen over de aanwezige werken in de stad, de verzameling hiervan en het (hoe te) saneren.

Een prikkelend geheel, naast Siebe Thissen, die het allemaal moet gaan doen…

fedgfcda

… sprekers als Rutger Bregman (de geenstijl-generatie), Omar Munoz Cremer, Jan van Adrichem en afsluitend Hans van Houwelingen.

jjgbheee

“ontzamelen is het volgen van andermans (neoliberale) politieke agenda”

Het geheel werd aangevuld met een reeks veld-excusies naar verschillende modelen van (jonge en oude) kunst in die publieke ruimte die Rotterdam heet en meer discussie daarna en omheen. Maar daar was ik niet bij want ook Abner Preis opende nieuw werk in Brussel – waarover meer later.

aidejebi

NB. uw gelegenheidscorrespondent kwam tijdens een ingelastte fieldtrip naar het toilet ook nog een rafel kunst-in-publieke-ruimte van andere orde tegen die vast buiten beschouwing zal blijven in welk toekomstscenario te ontwikkelen dan ook: namelijk de poezie van de ruis…

Ja, een stad verdient het ook ‘slechte’ beelden te hebben om niet af te glijden naar een bewoond gesteriliseerd pretpark. maar dat even terzijde)

(JB:)

observatorium

Fieldtrip Observatorium: te gek stukje volbloed snelwegsafari naar de begane grond van Kleinpolderplein en de wateroverloop aldaar. Waar overtollige beelden op zwarte sokkels op de bodem van het bassin staan te wachten op te veel aan regen en wateroverlast. Ontzamelen door te herzamelen – waardoor een nieuw kunstwerk ontstaat. Daarover een separate post later deze week.

In TENT (ondermeer) een tentoonstelling case studies. Zes kunstenaars/samenwerkingsverbanden zijn gevraagd met voorstellen te komen.

Prikkelende beelden voor de break bleken later uitgepakt. Voor en na de volle glorie:

oreorless1

Saskia Noor van Imhoff. Zo bedoekt al prachtig.

moreorless198

Eenmaal uitgepakt visueel volledig herkenbaar als geheel eigen des Noor van Immhofs’s. Enigszins megalomaan detail: alle bronzen beelden in Rotterdam zouden omgesmolten deze ruimte innemen. Links koper rechts tin. Aan het poppetje is de verhouding te zien. Een visuele statistiek en vooral niet te lezen als voorstel tot feitelijke beeldenstormende omsmelterij.

moreorless199

Huh?

moreorless200

Ja zo groot – dat is niet megalomaan dat is de overtreffende trap ervan. Ik kan me niets anders dan rekenfouten indenken maar – zo beklemtoonde ze – het klopt echt.

Zo leest haar sculptuur zich als infogram: zoveel beeld herbergt Rotterdam in brons alleen al.

moreorless14

946679_10151380930521486_528256385_n

    (Foto van Tent’s facebook)

Yasser Ballemans met een heel expose dat de kunst gewonnen heeft. En dat dat gevierd mag worden. Tijd voor carnaval.

Yasser Ballemans toont letterlijk grafiek.

moreorless302

Links totale kosten schoonmaak Rotterdam, rechts kosten onderhoud beelden. 352.342.000 euro vs 200.000 euro oftwel 0,22% van het grootsteedse schoonmaakbudget gaat naar beeldenpoets.

Vandaar dat dat rechter streepje nauwelijks te zien is. En Noor van Imhoff’s bronsvoorraad indachtig bijzonder weinig.

moreorless8

Ballemans voorstel is herkenbaar als 100% Ballemans.

moreorless2

moreorless301

Sarah van Sonsbeeck: Voor elke plek waar kunst verdwijnt in Rotterdam een spiegel met de tekst: ‘Hier was ooit kunst, nu alleen de lucht’.

moreorless11

moreorless3

moreorless300

Witte van Hulzen en Sander Breure komen met een voorstel voor een soort kloostertuin, Hortus Conclusus.

moreorless7

Een vijver spiegelt de lucht.

moreorless13

Een performance als monument waarbij de tuin de performance is. Want groeit. Of zo.

moreorless4

moreorless6

Minst overtuigend was het open source dingetje van The Force of Freedom. Insert delete select update.

moreorless15

Ook in het gesprek sprankeling noch idee. Je zou iets met beelden kunnen doen begreep ik eruit. Dat Jan doorgaat waar Piet stopte. In ieder geval: enige vorm van inhoudelijke betrokkenheid was zoek. Pseudodemocratische geitenbreierij.

moreorless400

Lilith Ronner van Hooijdonk met een veelheid aan variaties van ont/her/verzamelen.

moreorless401

Opbergen: zand erover.

6

Mooie kaart met alle kunst – niet alleen die in de weg staat.

moreorless12

bronwasser

Kunstenaarsgesprekken voorbeeldig geleid door Sacha Bronwasser. Als opening van de tentoonstelling helemaal top.

Maar de insteek van de dag bezien ontbrak afsluitende discussie over verzamelen en ontzamelen in de openbare ruimte. Schuimbek en handgemeen werd node gemist.

moreorless12333

De tentoon is niet de beste tentoonstelling ooit in TENT. Maar dat was denkelijk dan ook niet de inzet. Men toont zes schetsontwerpen en evenzoveel invalshoeken.

Ingepakt waren die door de begeleidende zaalteksten eigenlijk ook wel duidelijk. Alleen de esthetica van Saskia Noor van Imhoff beklijft uitgepakt beter. Die ziet er kek uit.

Toch een must see: want u kunt ook Rotterdam 2040 van Gyz nog zien – en dat is verplichte kost. Ik neem aan doorlopende voorstelling maar vraagt u bij de kassa of ze hem willen herstarten als er niemand zit.

tentrotterdam.nl/shows/actueel/20130515_zomerintent2013.php

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*