You Are Cordially Invited

01

  Lorenzo Benedetti kijkt zijn ogen uit

De Nederlandse kunstbladen verkeren in zwaar weer: Metropolis M, Open en Items ontvangen niet langer financiële ondersteuning voor hun gedrukte exemplaren en adverteerders moeten de broekriem aantrekken (of zijn reeds over de kop gegaan). Velen zijn er van overtuigd dat er in de toekomst alleen nog maar online over kunst wordt gelezen.

Dus is het volkomen logisch dat deze maand You Are Cordially Invited wordt gelanceerd. Een nieuw tijdschrift over hedendaagse kunst van Nederlandse bodem. In tastbare vorm.

02.1

Het blad richt zich op een internationaal publiek en werd twee weken geleden gepresenteerd tijdens het beurzencircus in Basel.

02.2

  You Are Cordially Invited op de I Never Read, Art Book Fair Basel

Het eerste nummer heeft ‘The Art Fair Issue’ als ondertitel meegekregen en dan ligt het voor de hand om voor de lancering naar de stad te togen waar iedere tweede week van juni de Moeder aller Kunstbeurzen plaatsvindt.

03

  Tate-directeur Sir Nicholas Serota gaat er eens goed voor zitten

Menig kunstliefhebber toonde zich er onder de indruk van het nieuwe blad.

04

  Artforum uitgever Knight Landesman en ‘Cordially’ oprichter Marijke Cobbenhagen

05

  Verzamelaarsechtpaar David Versteeg en Maria-Pia Schotte

06

  Julie Verhoeven (kunstenaar / modeontwerpster / vormgeefster)

You Are Cordially Invited is het geesteskindje van grafisch ontwerpers Marijke Cobbenhagen en Chantal Hendriksen, die sinds ze met elkaar samenwerken bijkans louter kunstenaars of instellingen als opdrachtgevers hebben.

07

  Chantal Hendriksen en Marijke Cobbenhagen met het kunst-society duo Eva & Adele

U kent Cobbenhagen Hendriksen ondermeer van de door hen ontworpen visuele identiteit voor De Hallen Haarlem.

08

  Signature-style van het blad: veel beeld, weinig woord. Hier bij Kit Craig, een kunstenaar uit de stal van Arcade uit Londen.

Twee jaar geleden bekroop hen het idee dat ze iets misten op bladengebied: waarom bevatten al die tijdschriften toch eindeloze lappen tekst vol met niet tot lezen uitnodigend jargon en afbeeldingen van slechte kwaliteit? Zelf zouden ze graag eens een blad uit de schappen plukken waarin de lezer meer over het werk van opkomende kunstenaars te weten komt middels goed beeldmateriaal en pakkende teksten.

09

  ‘Beelden van een vernissage’ als modereportage, met in het midden Ann Demeester

Een goed kunstblad dat aanvoelt als een mode-glossy, er verzorgd uitziet en ook aandacht heeft voor aanpalende culturele disciplines, zodat ook niet-kunstinsiders het blad als een Paard van Troje ter hand willen nemen. Maar ja, dat blad was er niet.

10

  De modereportage werd geschoten in de Appel te Amsterdam

Dus besloten Marijke Cobbenhagen en Chantal Hendriksen hun gedroomde blad zelf te gaan maken.

11

  De covershoot vond plaats bij Nieuwe Vide in Haarlem

12

  Het eindresultaat. De ‘coverdress’ is een ontwerp van Antoine Peters

Alexander Mayhew en Jaring Dürst Britt zijn benaderd om een ‘tweedimensionale kunstbeurs’ samen te stellen. Hiertoe selecteerden zij kunstenaars van meer dan 20 galeries uit diverse windstreken, van L.A. tot Auckland en van Sjanghai tot Amsterdam.

13

  Karen Sargsyan en Abigail Reynolds (Ambach&Rice, Los Angeles)

14

  Maarten Overdijk (Jeanine Hofland, Amsterdam)

Aan de galeriehouders is gevraagd om fotodocumentatie op te sturen van de geselecteerde kunstenaars, en wel van werken die in hun eigen galerieruimte te zien zijn geweest. Iedere kunstenaar wordt onder bijna paginavullende beelden in maximaal 150 woorden besproken. Dit lijkt summier, maar de makers zijn uitgegaan van het volgende (ogenschijnlijk paradoxale) gegeven: meer afbeeldingen + minder tekst = meer lezen.

15

  Video-installaties van Gilad Ratman (Braverman, Tel Aviv) en Annika Eriksson (Non, Istanbul)

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat lezers van kranten en tijdschriften veel aandacht besteden aan foto-onderschriften.

16

  Josh Faught en Alice Channer (Lisa Cooley, New York)

De beelden van de diverse kunstenaars / galeries zijn uitermate stijlvol met elkaar verweven, zodat de lezer ongemerkt van bijvoorbeeld de ruimte van de Londense galeriehouder Laura Bartlett naar BolteLang in Zürich bladert. Hetgeen eigenlijk alleen valt waar te nemen aan de hand van de constant veranderende vloer. (“Ah, daarom staat er een dame in parket-print jurk op de cover!”)

17

  Dan Rees (Tanya Leighton, Berlijn)

18

  David Ostrowski (BolteLang, Zürich)

Tevens bevat het eerste nummer van You Are Cordially Invited twee essay’s en items over de online-tentoonstellingsruimte Probe en het Gallerist Programme van de Appel. Het blad wordt ontsloten middels een uitgebreide index.

19

  Beeld uit de online-presentatie van Rob Voerman bij Probe

20

  Gallerist Programme-deelnemer Fang Fang selecteerde een fruitig werk van Wang Yifan

21

  Een pagina van de encyclopedische index van You are Cordially Invited

You Are Cordially Invited experimenteert met een ander financieringsmodel. Het blad sluit partnerschappen met externe partijen die voordat het blad wordt gedrukt meerdere exemplaren afnemen of die met een tailor-made & in de stijl van het blad passende advertorial hun eigen expositieruimte onder de aandacht kunnen brengen.

22

  Werk van Fernando Sanchez Castillo in de Rabo Art Zone

Het is de bedoeling dat het blad twee maal per jaar gaat verschijnen en dat #2 eind 2013 / begin 2014 het licht zal zien.

23

  Hollands Glorie gebroederlijk naast elkaar

Op woensdag 26 juni vindt in Amsterdam de Nederlandse lancering plaats. You Are Cordially Invited wordt wereldwijd gedistribueerd, maar is ook online te verwerven. Dus ren naar uw plaatselijke betere boekwinkel voor een exemplaar of schaf het blad aan via youarecordiallyinvited.nl.

(Een bericht van Jaring Dürst Britt.)

About [Redactie] 8887 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*