Utrecht heeft zich op de kaart gezet met een niet-te-missen tentoonstelling in de openbare ruimte. Na Panorama 2000 en Beyond is er niet meer zo’n goed georganiseerd en interessant project neergezet op deze schaal. Twee jaar geleden is het team van Kunst in het Stationsgebied en Gemeente Utrecht gestart met het concept voor Call of the Mall om het 40 jarig bestaan van Hoog Catharijne (HC) en Utrecht Centraal Station en de ingrijpende verbouwingen een bijzonder momentum te geven.
Meer dan 30 (internationale) kunstenaars zijn gevraagd een werk op locatie te maken, zelf mochten ze een plek uitzoeken, na een grondige rondleiding langs de onbekende plekken van dit gedateerde complex. De gevarieerdheid van de gekozen locaties; de expeditiekelder, een verborgen theater, garage, kantoorruimtes, winkels, daken en dakterrassen, maar ook middenin de routes van het winkelend publiek maken deze tentoonstelling een speurtocht in deze oude nieuwbouw die al lang niet meer voldoet aan de hedendaagse behoeftes van de bezoekers.
De tien grijs gespoten oldtimers van Maze de Boer, allemaal uit 1973, het bouwjaar van HC, zijn gepositioneerd in een splinternieuwe garage. Hij creëert hierin een spanningsveld tussen heden, verleden en toekomst. Hoe zullen we over 40 jaar de moderne wereld ervaren? Of verandert de huidige wereld zo snel dat de nieuwe plannen alweer verouderd zijn als het gebied klaar is? Kan een gebouw wel op tegen de snelle veranderingen van onze sociale relaties en onze manieren van werken en leven?
Matthew Darbyshire toont werk dat vraagtekens zet bij onze huidige economie, hij belicht hoe HC omgaat met het reilen en zeilen van het winkelend en werkend publiek. Hoe HC aanstuurt op manieren om de consumenten te verleiden dingen te kopen. Hij heeft objecten uit HC gekopieerd en opnieuw geordend, objecten als het schoonmaakkarretje, een Buddha uit de lokale flexwerkplek Seat2Meat en de oversizede bloempot, dat alles tussen de in yoga staande paspoppen.
Sociale en godsdienstige veranderingen worden aangehaald bij de performance van Germaine Kruip in de kelder van de V&D. Een islamitisch ritueel, een dans waarbij wordt rondgedraaid om de eigen as, en dat het goddelijke universum verbindt met het aardse. Zo intiem in zo’n stille enorme lege en donkere ruimte is zo spiritueel. In deze drukke, hectische en snelle wereld (HC) zijn er vaker momenten dat we even naar binnen keren, onafhankelijk van welke godsdienst je beoefent, deze subtiele vervreemdende dans geeft die verademing. (Alleen nog te zien op 13 en 15 september.)
Dan wil ik nog even het werk of eigenlijk de sociale ruimte van Pilvi Takala benadrukken. Voor een speciaal aangewezen stukje binnen HC zijn bijna alle vergunningen aangevraagd voor de periode van de tentoonstelling ‘De Vergunningvolle Zone’. Iedereen mag, binnen de regels, zijn ding doen, muziek maken, dansen, etc. Een geweldige verandering van het gebruik van ruimte waarbij de economische belangen weer sociaal rechtvaardig zijn.
Ester van de Wiel heeft een zelfvoorzienende Tuinfabriek gemaakt op het normaal voor publiek afgesloten dakterras. Compost van de bedrijven van HC, schoolkinderen, bewoners, kippen en bijen houden de moestuin in stand en gebruiken wat ze willen. Wie wil er tegenwoordig niet alles in eigen handen houden, economisch, technisch en individueel gezien. Waarom zouden we niet weer terug gaan in de tijd, de economie herwaarderen en er mogelijk een uitwisselingsysteem van maken waarbij geld niet centraal staat?
Zoveel werken in zoveel verschillende disciplines en zoveel concepten die allemaal weer een andere benadering weten te vinden op het fenomeen Hoog Catharijne.
De tekening van Robbie Cornelissen die zo vredig en rustig in de stationshal een 1 punts perspectief aan het tekenen is.
En de Tank Man (die jammer genoeg moet worden voorzien van een vitrine, dan toch een verandering van onze sociale samenleving?) van Fernando Sanchez Castillo die gelijktijdig een mooie tentoonstelling heeft bij de Rabobank op de Croeselaan.
De geweldige inwaartse stilte die Gabriel Lester vastlegt op film, te zien in het verborgen Mirliton Theater.
De poëtische tekst ‘Onder De Straat De Straat’ van John Miller die middenin het trappenhuis van de V&D goed de gelaagdheid van HC onderkent.
De kleurenintensiteit van Krijn de Koning naast de kleurenmassa van HC.
Niet te vergeten de huiselijke theepot van Lily van der Stokker.
De geweldige fontein die refereert aan de bronzen fontein die er ooit stond, door Troika.
Melle Smets die met zijn radiostudio en bankje de spelende mens probeert aan te grijpen voor een mooi verhaal in HC, de plek waar je jezelf op een andere manier kan ontplooien.
Sanja Medic met haar mooie werk buiten op Vredenburg, als de mens de wereld zijn gang laat gaan is binnen een jaar alles vergroeid.
Het minst interessante werk van de tentoonstelling, misschien omdat het al langer bestaat en als een van de weinige werken niet speciaal voor de locatie is gemaakt van Ian Hamilton Finlay.
Henrik Vibskov met zijn textiele werken, kleuren en vormen uit de jaren ’70.
Agniezka Kurant die een handtekening van HC wil creëren door alle handtekeningen van iedere bezoeker te verzamelen.
Christian Jankowski heeft alle werkkleding van de schoonmakers met teksten bewerkt van inspirerende woorden die het team van Call of the Mall aan alle kunstenaars hebben gecommuniceerd over de inhoud van de tentoonstelling.
Antonio Vega Macotela’s wensput.
De tentoonstelling ‘The Enormous Speed of Change’ geeft 20 kunstenaars de kans om te laten zien hoe zij hun houvast missen in deze snel veranderende wereld. De tentoonstelling wil laten zien hoe wij allemaal ontwortelt zijn en niet weten wat de toekomst ons brengt. Een geweldig concept maar jammergenoeg moeilijk te ervaren met de werken die we er zien.
Een geweldig fimpje dat tijdens de opening van de tentoonstelling werd getoond, geeft een mooi overzicht van veel werken.
Call of the Mall
20 juni – 22 september 2013
Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal
Mooi overzicht, maar ik mis mijn topper. Dries Verhoeven met een rij telescopen op de 20ste verdieping van een hotel.
Ha George, Bedankt voor de aanvulling, die ligt net iets uit de route en heb ik zelf nog niet gezien, maar ik kijk er erg naar uit!
Dank voor de uitgebreide verslaglegging maar zou je mijn naam correct willen spellen? Graag zonder h.
@ EvdW: jazeker, bij deze.
Niet rechtstreeks naar te linken op de Call of the Mall site zelf, maar morgen 13 september (13:00-16:00) de laatste kans voor performance Germaine Kruip.