Ann Goldstein verlaat het Stedelijk Museum Amsterdam

Ann Goldstein verlaat het Stedelijk Museum Amsterdam

“Het Stedelijk Museum maakt bekend dat Ann Goldstein heeft aangekondigd haar functie als artistiek directeur per 1 december 2013 neer te leggen.

Ann Goldstein werd in juni 2009 benoemd tot algemeen en artistiek directeur. Zij startte de samenwerking met het museum in oktober van dat jaar en betrok haar directiepost in Amsterdam in januari 2010.

Aan de Raad van Toezicht heeft Ann Goldstein aangegeven dat haar werk voor het museum in haar ogen voltooid is en dat het museum klaar is voor een nieuwe artistieke directeur die het museum in de toekomst zal leiden.”

Gehele persbericht na de klik.

Amsterdam, 28 augustus 2013

Het Stedelijk Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Ann Goldstein heeft aangekondigd haar functie als artistiek directeur per 1 december 2013 neer te leggen. Ann Goldstein werd in juni 2009 benoemd tot algemeen en artistiek directeur. Zij startte de samenwerking met het museum in oktober van dat jaar en betrok haar directiepost in Amsterdam in januari 2010. Door haar ontslag aan de Raad van Toezicht aan te kondigen heeft Ann Goldstein aangegeven dat haar werk voor het museum in haar ogen voltooid is en dat het museum klaar is voor een nieuwe artistieke directeur die het museum in de toekomst zal leiden.

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum over het aangekondigde vertrek: “De Raad van Toezicht heeft met spijt Ann’s aankondiging ontvangen. Zij heeft het museum door een belangrijke en uitdagende periode van zijn bestaan geleid, het internationaal weer op de kaart gezet en voor een succesvolle heropening gezorgd. We zullen haar diepgaande visie voor de positionering van het museum, waarin de kunst altijd centraal staat, missen. Ze had een diepgaande passie voor kunstenaars en stond voor het museum als levend instituut. De Raad van Toezicht is Ann zeer dankbaar voor haar vele bijdragen aan het museum en wenst haar het allerbeste voor de toekomst”.

Ann Goldstein: “Het was een voorrecht om voor dit mooie instituut te werken, verantwoordelijk te zijn voor de heropening, nadat het museum bijna negen jaar gesloten was geweest en om te wonen en te werken in een samenleving die de essentiële aanwezigheid van het Stedelijk zo diep waardeert. Terwijl het leiden van een gesloten museum enorm veel uitdagingen geeft, bood het ook onverwachte mogelijkheden. Met The Temporary Stedelijk (2010-2012) waren we bijvoorbeeld in staat voorafgaand aan de opening in het nog onvoltooide historische gebouw te ontdekken wat een museum – of het nu open is of dicht – voor het publiek kan betekenen, met een aanbod van tentoon-stellingen, publieksprogramma’s en educatie. Aan het Museumplein, maar ook op verschil-lende locaties in Amsterdam.
Nu, bijna een jaar na de heropening, hebben we ons lang nagestreefde doel bereikt: we zijn een volledig functionerend internationaal museum met een tentoonstellingskalender voor de komende twee jaar. Ik heb mijn vertrek op 26 juni aan de Raad van Toezicht aangekondigd in de overtuiging dat mijn werk nu voltooid is en de tijd daar is voor een nieuwe artistiek directeur, die het museum leidt in de volgende fase. Ik voel me sterk verbonden met de zeer toegewijde staf van dit bijzondere instituut, met de Raad van Toezicht, en de hele gemeenschap hier. Ik heb vaak gezegd dat de inspirerende geschiedenis van dit geweldige museum onderdeel is van mijn DNA en het zal altijd een bijzondere plaats in mijn hart hebben.”

Ann Goldstein zal tot 1 december 2013 in haar rol als artistiek directeur actief blijven in het Stedelijk Museum. Daarna zal zij betrokken blijven bij de door het Stedelijk ontwikkelde tentoonstelling Mike Kelley, die in oktober 2013 door zal reizen naar MoMA PS1 en in maart 2014 naar The Museum of Contemporary Art in Los Angeles.

Het Stedelijk Museum kent een tweekoppige directie, met een artistiek en een algemeen directeur. De Raad van Toezicht is het proces van de werving van een nieuwe artistiek directeur inmiddels gestart en verwacht in de eerste helft van 2014 tot een aanstelling te kunnen komen. Algemeen directeur Karin van Gilst zal gedurende die periode zorg dragen voor de continuïteit.

About Niels Post 3618 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

11 Comments

 1. “voltooid, klaar, doel bereikt” tja. “verbonden, gemeenschap, geweldig onderdeel van mijn DNA” Tiens. Nou. Hmm. Wat moet ik daar nou van denken.

  Goldstein’s visie gaan we dus niet zien door dit rappe vertrek, niet helemaal onverwacht. Slechts een stempeltje als tussenpauze.

  Who’s next?

 2. Geweldig nieuws. Vraag is of de Raad van Toezicht nu bij het idee blijft dat het enkel en alleen in het buitenland wil kijken voor een nieuwe directeur. Nog beter nieuws zou zijn als de huidige Raad van Toezicht samen met mw. Goldstein de biezen pakte. Zodat het SM weer vrijheid van denken, en dus handelen krijgt.

 3. Misschien kan er nu ook meteen afscheid genomen worden van het logo en de huisstijl???

 4. Provinciaal volk dat neurotisch anti-autoritaire Nederlandertje. Populisme en anti-elitarisme is er breed vertegenwoordigd, niet alleen bij Geert en co.

 5. Trouwens, aan de constructie van de directie zal wel wat gesleuteld moeten worden. Want het is onvoorstelbaar dat een grote naam onder algemeen directeur Karin van Gilst aan het werk gaat. Zodat het logischer is dat Van Gilst zakelijk directeur wordt onder de nieuwe algemeen directeur.

  Kan de RvT zichzelf daarin verbeteren? Immers een structuur die pas sinds 1 januari 2013 bestaat. Improvisatie is aardig, maar betrouwbaar en goed beleid door de RvT zou beter zijn. Het beste zou zijn als de RvT de eigen belangrijkheid snel zou afschalen. Terzijde, zodat het zich voortaan concentreert op de zakelijke kant onder de nieuwe zakelijke directeur Van Gilst.

 6. “Een jaar na de heropening van het Stedelijk wordt steeds meer duidelijk hoezeer het museum lijdt aan een gebrek aan bestuurlijke visie. Bijna tien jaar lang was het gesloten en heeft het de unieke kans gehad om zichzelf nieuw uit te vinden. Om van een klassiek museum van moderne kunst een vitaal eenentwintigste-eeuws podium te worden. Om zich te realiseren dat de glorie van weleer meer op gelukkige omstandigheden dan op eigen verdiensten berustte.”

  http://www.artupdate.nl/ann-exit/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*