Prospects & Concepts @ Art Rotterdam 2014

prospects

Fantastisch!

Waar ik eerst dit wilde schrijven:

prosper

Vorig jaar een jammerlijke mislukking: een puzzel van opeengestapeld werk als in een driedimensionale sudoku. Dit jaar een keurige tentoonstelling nevengeschikt werk; hier en hier en hier, als in een catalogus hangt werk schouder aan schouder.

Opnieuw een democratische insteek: van alle 92 kunstenaars met een Werkbijdrage Jong Talent een recent werk. Ongewild gevoelt het gelijk een soort eindexamenexpositie: iedereen doet mee, een eindeloze rij single works waarbinnen weinig werk goed tot zijn recht komt. Een soort etalage, dat wel.

Kiest een tentoonstellingsmaker bijvoorbeeld tien uit veel en wordt een tentoonstelling gemaakt krijgt je potentieel meer glans en brille. En mogelijkheid tot inhoudelijke discussie – waarom zo en niet anders en waarom die juist wel en die niet. Nadrukkelijk niet onder de titel best of maar als een keuze.

Dat bedacht ik me na de preview. De preview is een oase van rust. De postzegelverzameling kleintjes beroerde me nauwelijks, maakte me ongewild onrustig eerder en recalcitrant. Maar toen ik tijdens beursdagen binnenliep was het stampvol, mudjedruk. Leek het wel de doldwaze dagen van de Bijenkorf. En zo voelde het ook.

En dat is fantastisch. Doel: mensen laten kennismaken met wordt zo dan toch bereikt.

Wat mij ondermeer opviel:

anitahrnic

Anita Hrnic

Lydia-Weijers

Lydia Weijers

Fleur-van-Doodeweerd

Fleur van Dodeaard

Femke-Dekkers

Femke Dekkers

hulzen

Witte van Hulzen en Sander Breure – A plane passing over, performance met acteur.

hghghgh

Mudjedruk – nu ja voor een tentoonstelling dan.

andrea-freckman

Andrea Freckmann

taselaar

Koen Taselaar en Wouter Venema

steen

2

Lot Meijers – portretten van stenen.

IMG_6904-®2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Links op foto: de video’s die nu en dan wel een beetje door elkaar heen dartelden. Dat je denkt het is één werk maar het blijken er drie, met kruisbestuivend geluid.

Prospects & Concepts was te zien op Art Rotterdam.

mondriaanfonds.nl/Activiteiten/Prospects_and_Concepts_2014

Meer beeld/een andere selectie ondermeer bij:
lost-painters.nl/prospects-concepts-2014

(Noot: het heet werkbijdrage jong talent en dat woord talent doet vermoeden dat het iets betreft wat nog komen gaat maar het zijn allemaal volwassen kunstenaars met carriere danwel wellicht op het hoogtepunt van hun carriere.)

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*