Pierre Huyghe heeft voor zijn overzichtsexpo in Museum Ludwig in Keulen een bijzondere presentatiewijze gekozen: een labyrintische indeling met als ankerpunten enkele highlights uit zijn 25-jarig oeuvre. Deze donkere doolhof met foto’s, tekeningen, sculpturen, video, installaties en veel levend materiaal biedt alle kans voor een uitvoerige kennismaking met zijn zeer veelzijdige thematiek.
museum-ludwig.de/de/ausstellungen/pierre-huyghe.html
Publieksparticipatie staat bij Huyghe hoog in het vaandel. Dat wordt meteen duidelijk bij de ingang van de tentoonstelling waar een medewerker je naam vraagt en die daarna de museumruimte inschalt.
Maar eigenlijk is de nietsvermoedende bezoeker dan al twee kunstwerken gepasseerd. Huyghe toont aan de hand van een in een kantoor van het Ludwig Museum aangetroffen en overgebracht tapijt aan dat het personeel zich via vaste paden bewogen heeft. Hij contrasteert deze met de routes die de naar het museum getransporteerde mieren kiezen.
De vergelijking tussen natuur en cultuur is een rode lijn in Huyghes werk. Links een beeldverslag van een wereldreis die hij als student maakte waarin de mens centraal staat, rechts een verlaten stuk natuur waarin alleen menselijke sporen nog zichtbaar zijn.
In een film met de uitvoering van een poppenspel komt dezelfde confrontatie aan bod: zelfs een schepping van Le Corbusier lijkt aan de plantenwereld ten onder te gaan.
Een eerste ankerpunt in de expositie is de twee uur durende film The Host and the Cloud waarin meerdere verhaallijnen door elkaar geweven zijn. Vijftien toneelspelers verbleven een jaar lang in een verlaten Frans museum waar de film uiteindelijk in drie draaidagen tot stand kwam. Hypnose en rechtspraak, rechtspraak en sex, maskerades en dans, een veelheid aan onderwerpen komt aan bod. Andere tenstoonstellingsbezoekers en een neonsculptuur maken deel uit van de presentatie, waarheid en fictie vermengen zich.
Een zelfde ervaring overkomt de bezoeker ook als hij een van de vaste personages uit Huyghes films, de in Spanje als zwerfhond opgepikte ‘Human’, lopend of liggend op deze expositie tegenkomt.
De kunstenaar heeft deze expositie een informele setting gegeven. Verrassende dwaalwegen met replica’s van de wanden die die voor de eerste van deze reeks van drie overzichtsexpo’s in het Centre Pompidou werden gebruikt. Ook in de slotpresentatie in Los Angeles zullen ze te zien zijn.
Huyghe speelt op zijn exposities graag met tijd. Soms kijkt hij terug, bijvoorbeeld door de eerder gebruikte kleuren van de museumzalen terug te halen in zijn werk ‘Timekeeper’.
Zijn fascinatie voor het menselijk hanteren van de tijd blijkt ook ook zijn voorliefde voor feestdagen en rituelen.
Of gebruikt hij de tijd om een sculptuur te laten groeien. Het bijenvolk bouwt zijn territoir uit ten koste van menselijke schoonheid.
Ook in zijn aquaria confronteert hij natuur en cultuur.
Pierre Huyghe toont zich gefascineerd door kristallen en gebruikt ze in ijs, sculpturen en installaties.
Een andere inspiratiebron is de kunstgeschiedenis zoals blijkt uit verwijzingen naar fluxus-kunstenaars als Cage en Filliou, of naar iconen als Brancusi en Broodthaers.
Aan het eind van de expositie een verrassend hoog-technologisch en theatraal hoogtepunt.
Nog tot 13 juli.
museum-ludwig.de/de/ausstellungen/pierre-huyghe.html
Interview Pierre Huyghe:
interviewmagazine.com/art/pierre-huyghe/#_
j’ai acheté un petit tableau signé HUYGHE; acheté sur la Place du Tertre à Paris
Est-ce que c’est une peinture de Pierre Huyghe (datée 1981) ?
Jazeker Lieve, wis en waarachtig.