Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Etalagegalerie Inkijk –een initiatief van stichting Polderlicht– toont sinds jaar en dag ‘eigentijdse en eigenwijze’ kunst in drie verschillende Amsterdamse metrostations. Exposities wisselen elke twee maanden. Dit keer is de beurt aan Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Duizenden passanten per dag, maar de meesten hebben haast. Daarom geen conceptuele of al te minimale kunst in deze ‘underground-galerie’, maar grote, kleurrijke sculpturen en/of installaties die opzichtig naar des reizigers blik lonken. Zoals het ruimtevullende bouwwerk van Wim Vonk in metrostation Waterlooplein.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Een reconstructie van een illegaal naaiatelier bestaat ondermeer uit een oude werkbank, een vintage stereomeubel, verschillende lampen en lichtbakken, diverse percussie-instrumenten, tekeningen en schilderijen, Afrikaanse maskers en ander etnografisch spul, en een afgetrapte naaimachine. Een zorgvuldig opgebouwde constellatie van curiosa, die Wim gedurende vele jaren heeft gevonden, geruild of gekregen.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Wim Vonk heeft duidelijk een gezonde tik van de Tinguely-molen meegekregen.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Vol met spannende details. Alsmede beweging, zoals te zien op dit filmpje.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

In metrostation Weesperplein staat een uiterst knap gemaakte sculptuur van Mathieu Klomp: Herdenking I.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Het uit gesmolten krimpfolie opgetrokken werk is een variant op het oeroude gegeven ‘standbeeld’.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

De ruiter (held? schurk?) staat op het punt staat zijn paard te bestijgen..

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

maar het paard graast door alsof er niets aan de hand is. Van heroïek is hier geen sprake.

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Een heel ander soort beest in metrostation Wibautstraat. Erik Alkema maakte Licensed To Kill One, een enorme, uit fleecestof opgetrokken giraffe. Het zachte babyblauwe beest sméékt zowat om geaaid te worden, maar wie heeft die lieve knuffel onthoofd?

Wim Vonk, Mathieu Klomp en Erik Alkema @ Etalagegalerie Inkijk

Deze werken zijn te zien t/m 4 juli a.s.

About John Prop 14 Articles
John Prop is als illustrator actief voor de sociaal-maatschappelijke sector. Daarnaast organiseert hij (samen met zijn partner Loes) kunstprojecten onder de naam Polderlicht. De meeste van die projecten speelden/spelen zich af in de openbare ruimte. Zij waren in 2001 de eersten in Nederland die een wandelroute langs lichtkunst organiseerden. Er zouden er nog tien volgen, negen in Amsterdam Oost en één in het Ruhrgebied. Verder is Polderlicht onder meer verantwoordelijk voor talloze tentoonstellingen in leegstaande ruimtes in/op metro-en treinstations.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*