Ingewikkelde beelden @ Gemeentemuseum Den Haag

pietdirkx

  Piet Dirkx, achtergrond Aukje Koks.

“De laatste jaren zijn er meer belangrijke aankopen gedaan. Een aantal van deze installaties, van onder andere Karla Black, Mark Dion, Aukje Koks en David Jablonowski, is nu voor het eerst te zien.”

Een tentoonstelling installaties:

gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/ingewikkelde-beelden

Een selectie:

Paul-Thek

Paul Thek, recent aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds. Bij mijn weten is het gemeentemuseum Den Haag het enige museum met een paar werken van Paul Thek in de collectie. Bizar werk van een intrigrerende kunstenaar.

Folkert-de-Jongh

Naast Paul Thek beeldrijm haast met verse Folkert de Jong, zoals ik die nog niet kende: in kleurrijk plastiek gevat.

David-Jablonowski-2

David-Jablonowski

David Jablonowski

Douwe-Jan-Bakker.jpg2

Douwe-Jan-Bakker

Douwe Jan Bakker. Huh, nooit van gehoord, uit de collectie naar voren gehaald. Objecten en sporen van een performant uit de begin jaren zeventig.

Mark-Dion

Mark-Dion.jpg55

Dildo’s en andere plastiek op sterk water van Mark Dion.

Karla-Black.2

Karla-Black

Enkele zalen doorlopend Without Wishing van Karla Black.

aukje-koks

Prachtwerk Aukje Koks.

Fred-sandback.1

Fred-sandback

Minimalia Fred Sandback eind jaren zestig.

Nog tot 15-6:

gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/ingewikkelde-beelden

Veel meer bij Bertus Pieters, een uitgebreid van tekt voorzien beeldverslag:
http://villalarepubblica.wordpress.com/2014/03/16/heel-veel-over-de-binnen-en-de-buitenkant-ingewikkelde-beelden-gemeentemuseum-den-haag/

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

 1. Alleen voor de werken van Fred Sandbeck is een bezoek aan het HGM al de moeite waard. Een must. Nergens in Nederland is werk van hem te zien.

 2. Sandback is te gek, Dia Beacon heeft er een heel aantal in de collectie. Voor als je in New York bent en een dagje de stad uit wilt, minimal art op haar/zijn best.

 3. Uit persbericht:

  Gemeentemuseum Den Haag verwerft eerste sculpturen Fred Sandback in Nederland

  Dit is een primeur voor het Gemeentemuseum. De nieuwe aanwinsten van zwart, wit en geel acryldraad beide ‘zonder titel’ uit 1969 en 1988 zijn aangekocht met de steun van het Mondriaan Fonds. De aankoop van het werk uit 1969 is bovendien mogelijk gemaakt dankzij een ruimhartige bijdrage van de Vereniging Rembrandt.

  Op dit moment zijn de werken in het museum te zien in de tentoonstelling Ingewikkelde beelden. Hierna krijgen de werken een ereplaats in de vaste collectiepresentatie Ontdek het Moderne, naast het werk van Carl Andre, Donald Judd en Lee Bontecou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*