Size Matters @ Kunstfort Vijfhuizen

1-size-matters-esther-stocker-triangle-vs-rectangle

  Esther Stocker, Triangle versus rectangle.

De term Minimal Art blijft wat mij betreft een soort van contradictio in terminis. Meestal is er toch vooral sprake van maximale kunst en weinig anders. Niet half kunst, half soepblik – balonnenhondje – vaasje – zonnenbloemen – vandalisme en/of ander mediageniek beeld.

(een bericht van Jurjen Semeijn)

2-size-matters-navidnuur-brokencircle-lucaslenglet-roadblock

  Navid Nuur en Lucas Lenglet.

Het vergt (mij) dan meestal ook flink wat meer studie om de werken te doorgronden en te plaatsen in de context van de ruimte of tentoonstelling dan normaal.

Helaas miste ik de inleiding en speech bij de tentoonstelling, maar een kort gesprekje met curator Nathalie Zonnenberg maakte me meteen wat wijzer.

3-size-matters-lucas-lenglet-canaryinacoalmine

  Lucas Lenglet. Eerder ook in SMBA te zien, maar wellicht wel met een andere kanarie.

Te grote werken worden snel spektakel en te kleine ornamentjes. De menselijke maat is hier dus bepalend in de geleende en gehanteerde definitie van Minimal Art van Robert Morris.

4-size-matters-remco-torenbosch-miner

  Remco Torenbosch, Miner. (nieuw geld)

Uit het boekje:

“Size Matters laat zien hoe de erfenis van minimal art een rol speelt in het werk van een jongere generatie kunstenaars, en hoe dat correspondeert met vergelijkbare ontwikkelingen in kunst en vormgeving. De fysieke relatie tussen lichaam en kunstwerk, die ‘Gestalt’, speelt daarbij een cruciale rol.”

5-size-matters-navid-nuur-vitamine-d

  Navid Nuur, Vitamine D. (Als je lang genoeg naar deze foto kijkt wordt je ook gezonder. De kunstvariant van Dutch Design.)

Voor deze tentoonstelling zijn Esther Stocker, Navid Nuur, Lucas Lenglet, Remco Torenbosch en Eva Berendes gevraagd om nieuw werk te maken specifiek voor de ruimtes van het fort. Dit hebben zij allen binnen hun eigen oevre op een bijzonder prettige manier ingevuld.

6-size-matters-navid-nuur-emergencyblankets

  Navid Nuur, Emergency Blankets en bouwlampen.

Zonder enige twijfel is dit de beste tentoonstelling die ik daar de afgelopen jaren heb gezien. Zowel het werk als de bijzondere omgeving versterken elkaar en zijn onafhankelijk van elkaar al voldoende reden om er een bezoekje aan te brengen.

7-size-matters-eva-berendes-wednesday

  Eva Berendes

Ik was bij de opening en maakte een paar kiekjes met m’n telefoon, maar deze doen weinig recht aan het werk en de ruimtes waarin het geplaatst is en omdat die menselijke maat bepalend is zul je het toch echt zelf moeten gaan ervaren.

8-size-matters-remco-torenbosch-salarium

  Remco Torenbosch, Salarium. (oud geld)

Met meerderen gaan is wel leuker omdat er ook nog wel wat op aan te merken valt.

9-size-matters-regenbijdeopening

10-size-matters-infobord

Van 6 juli t/m 31 augustus Kunstfort bij Vijfhuizen

kunstfort.nl/kunst/nu-te-zien/size-matters

About [Redactie] 8891 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*