Zeloot @ Heden

0

De tentoonstelling van Zeloot (Eline van Dam) die in Heden wordt gepresenteerd, is eveneens een zoete wraak van de Haagse DIY-underground op de gecertificeerde beeldende kunst in die stad.

Zeloot begon in 2004 met het ontwerpen van – soms alleen digitale – flyers/affiches voor de serie Den Haag Ruist die plaatsvond in De Garage. De wat vreemde gemeentelijke overtuiging dat er voor bijeenkomsten met maximaal 50 personen niet geflyerd of geafficheerd mocht worden, droeg hieraan bij. In 2005 werden gaandeweg de posters voor de serie die onder de noemer Helbaard in de voormalige Huishoudschool werden georganiseerd steeds belangrijker. Eind 2008 vestigde Zeloot zich in Duitsland waar ze nu in de buurt van Düsseldorf woont en nog steeds haar bijzondere ontwerpen de wereld instuurt.

heden.nl/tentoonstellingen/zeloot-tien-jaar-zeefdruk

1

Het is en dolle boel in Heden: meer dan honderd veelkleurige posters rollebollen over elkaar.

2

De reeks concerten Den Haag Ruist die Joost Nieuwenburg en Mischa Poppe – die nu Walden Affairs leiden – sinds 2002 in de veganistische volkskeuken Het Vermoorde Slagertje aan de Zuidwal 52-b organiseerden, kenmerkte zich door een samengaan van geïmproviseerde muziek en performance.

2a

3

4

Helbaard organiseerde van 2004 tot 2008 meer dan honderd concerten en andere evenementen. Het gebouw van de voormalige Haagse Huishoudschool, waarin Zeloot een eigen zeefdrukatelier kon beginnen, werd de Haagse tempel van de noise waarvoor de kelderruimte in het anti-kraak in gebruik genomen complex zich uitstekend leende.

4a

5

5a

Helbaard ontwikkelde zich onder de hoede van Manuel Padding (aka City Hands) en Zeloot tot een main venue voor in Europa toerende improv-bands uit tal van landen. Ook de contacten met de Belgische noise-scene rond Audiobot en Sloow Tapes waren hecht. (Klik hier voor een op YouTube vastgelegd optreden in de Huishoudschool van Boyzone.)

6b

6a

7

Deze contacten droegen bij aan de internationale verspreiding van Zeloots werk waarbij fora als Gigposters.com een belangrijke rol speelden. Opdrachten voor platenhoezen en affiches van Amerikaanse bands als The Decemberists, Sonic Youth, Deerhoof en Wolf Eyes waren het gevolg.

8

10

9

Ook een aantal internationale tentoonstellingen van haar zeefdrukken vonden plaats en haar werk verscheen zelfs in het walhalla voor tekenaars: The New Yorker.

7b

Zo zag het er op straat voor de Huishoudschool 0p 31 augustus 2008 uit. Het complex moest ontruimd worden om na verloop van enkele jaren plaats te maken voor een aantal appartementen en bedrijven.

10a

In de loop der tijd veranderde Zeloots belangstelling. De noise maakte plaats voor klassieke muziek en in haar affiches werd de dreigende sfeer vervangen door een onbevangener vrolijkheid zoals bij de grote serie die ze voor het door galerie West georganiseerde Volkspaleis maakte.

11

De laatste tijd blijkt Zeloot gefascineerd door combinaties van geometrische vormen en bereidt de publicatie van een aantal kinderboeken voor.

12

zeloot.nl

heden.nl/tentoonstellingen/zeloot-tien-jaar-zeefdruk

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*