Omstreden kunstverzamelaar Bert Kreuk slaags met de Vietnamees-Deense kunstenaar Danh Vo

dnvo

RTL kopt heerlijk tendentieus, zie boven.

Rellen om geld en een heel eigen kijk op het begrip imagoschade. Maar wellicht is “het mislopen van winst” wel het meest onverdragelijk voor de grootverzamelaar. Voor zoveel geld wil je natuurlijk geen risico lopen verdomme.

“Kreuk zou het werk naar eigen zeggen ook kopen, voor 350.000 dollar. Omdat Vo de afspraken niet nakwam, zegt de verzamelaar imagoschade te hebben geleden, en winst te zijn misgelopen. Kreuk heeft Vo voor de rechter gesleept, waar hij een schadevergoeding van 898.000 euro eiste.”

rtlnieuws.nl/economie/home/topverzamelaar-eist-9-ton-van-kunstenaar

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

21 Comments

 1. uh-oh, ik heb ook geen werk geleverd aan die tentoonstelling… dus ook misgelopen winst voor Kreuk.

 2. En weird is het Marcel. Ik ben benieuwd naar de sordid details. Vo beloofde Kreuk vette handel, $$$-garantie? Wat is de rol van Marian in deze, als die er is? Is er betaald, op de pof of op de gok gekocht? Hoe bewijs je imagoschade?

 3. Staat Bert K. op de zwarte lijst overal? Dachten Dan V. en zijn handelaar misschien, weet je wat, Bert is een swagger en een flipper, ik lever niks, wacht een maandje en hop, al het werk twee keer zo duur, dikke vinger voor Bert, we nemen de poet zelf.
  Dat krijg je bij een volkomen losgeslagen kunstmarkt. Beleggers houden niet van regels. Vrijheid, blijheid, voorkennis, corruptie, wat niet al, en dik geld op de koop toe. Ik kijk uit naar het vervolg.

 4. Lijkt wel een gedicht Marcel. Ik las het driemaal, hardop.

  “Vrijheid, blijheid, voorkennis, corruptie” vraagt om een vijfde woord.

 5. Kreuk draait weer het zelfde verhaaltje af. Wij arme stervelingen begrijpen het allemaal niet.

  Nu nog iemand die Danh Vo interviewt en we zijn compleet.

 6. Lijkt me duidelijk dus. Vo had geen zin meer toen hij of zijn handelaar hoorde van de reputatie van Bert K. En K. is dan beledigd, en , wat erger is, krijgt veel andere stuff ook niet meer zo makkelijk, want reputatieschade. Dat ergert Bert K. dus mateloos.
  En het verhaaltje dat hij dan afdraait, inderdaad weer precies hetzelfde, klopt niet helemaal. Natuurlijk, je verzameling stroomlijnen, daar is niks tegen. Je Wool verkopen voor een Ryman, of je Richter van de hand doen voor een Beuys, daar kan niemand een probleem mee hebben. Maar het gesol met carrières van jonge (soms echt piepjonge) kunstenaars, die al meteen ingezet worden als waardepapier, en soms na een paar jaar alweer gedumpt, daar zit hem het probleem. En dat is heus niet alleen Bert K. , maar een hele groep beleggers die de kunstmarkt deels hebben overgenomen en overgewaardeerd. Misschien geen nieuws, maar wel een feit. En daarbij, kunstenaars en kunsthandel hebben ook boter op het hoofd, want die doen er net zo goed aan mee. Over een paar jaar zal echter blijken dat nieuwe aanwas, die langzaam kan groeien in het middengebied, sterk is uitgedund, omdat er daar gewoonweg te weinig infrastructuur over is. Net verschenen en interessant kwa deze thematiek: ‘Geld frisst Kunst, Kunst frisst Geld’, van Markus Metz en Georg Seesslen, edition Suhrkamp.
  http://www.suhrkamp.de/buecher/geld_frisst_kunst_kunst_frisst_geld-markus_metz_12675.html

 7. Wat in dat laatste weinig kritische interview naar voren komt is – “de feiten kloppen maar je had me moeten bellen dan had ik gezegd dat de feiten kloppen.” Zoiets.
  En: “Afspraak moet je nakomen – vind ik ook – anders ga ik je sueen voor keiveel geld.” Hmmm.
  Problematisch blijft die imagoschade, daar werkt-ie vooral zelf aan. Factuurtje naar eigen adres zou ik zeggen.
  Wat je zegt Marcel – het gehalte postzegelhandel komt wat akelig over. Big fun with big bucks maakt veel mogelijk. Als die one hit wonders verstandig beleggen hoeven ze zelf ook niet meer te werken.

 8. 22:16 is het. En om precies te zijn: er wordt gezegd: “Kijk Bert, net aangekomen”. “Mooi”, bromt Bert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*