ISBN nummers zoeken in Pi

ISBN nummers zoeken in Pi

“Pi is an interesting number. It goes on forever, doesn’t repeat itself, and appears to be entirely random. And in an infinite, random sequence, you get every possible combination of numbers eventually. Your phone number is in there somewhere. And every book written, if you convert the numbers into ASCII.

Searching Pi for books like that would be stupid though, you’ll burn up the best computers on the planet before you get anything worthwhile. There is, however, a quicker alternative.

Almost every single book published since 1966 has an ISBN number. These days they all start 978, then there’s another ten digits. The last one’s a check digit made by multiplying the others up in a certain way.”

En daarom schreef Geoff een programma dat ISBN nummers zoekt achter de komma van Pi, na de eerste 50.000.000 cijfers heeft hij er drie gevonden waaronder Sneeuwwitje en Rozerood van de firma Lemniscaat.

Artificialphilosophy.blogspot.co.uk/2010/11/pisbn-project.html (via BB)

About Niels Post 3589 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*