Panos Chicanos

Panos Chicanos

    [Paño: Spaans voor doek of laken]

Hoewel de oorsprong van paño tekeningen onbekend is, is deze kunstvorm waarschijnlijk ontstaan in gevangenissen in Texas, New Mexico en Californië tijdens de Pachuco – zoot suiter – beweging in de ‘40er jaren van de vorige eeuw, toen ook de Chicano identiteit werd gevormd. Het woord paño staat voor de letterlijke vertaling van de kunstvorm zelf: ballpoint of stift tekeningen op een laken of zakdoek, de voorhanden zijnde materialen in de gevangenis.

Vandaag (23 januari, 18:00) opent in galerie Libertine ‘Paños Chicanos’, een expositie die uit een ruime selectie tekeningen bestaat van verzamelaar Reno Leplat-Torti. Deze Fransman verzamelt al jaren pentekeningen op doek van (ex-) gedetineerden vanuit de hele wereld. De paños zijn origineel getekend voor – en gericht aan liefjes, familie en
kinderen buiten de gevangenis. Je kan ze bijna beschouwen als persoonlijke brieven, verpakt als tekening.

De Amsterdam tip die nieuwsgierig maakt (een bericht van Nijnke van Willigenburg,Producent Panos Chicanos).

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Het unieke aan de verzameling is dat het werk normaliter niet buiten familiekringen of de gevangenis komt, waar deze geruild worden tegen sigaretten of andere waardevolle goederen. Reno investeerde jaren om een vertrouwensband met de gedetineerden op te bouwen en langzaam zijn verzameling uit te breiden. Hij bezit er op het moment meer dan 300.  Terugkerende thema’s zijn; La Vida Loca, het geloof en herinneringen of persoonlijke afbeeldingen van en voor dierbaren.

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Panos Chicanos

Panos Chicanos

De expositie is een initiatief van Emiel Steenhuizen die in Parijs per toeval met Reno in contact kwam. Steenhuizen was zo enthousiast over deze Chicano Art en besloot de expositie naar Amsterdam te halen. De tentoonstelling opent vandaag (23 januari, 18:00) en loopt nog tot 6 februari aanstaande. 

Galerie Libertine: www.libertineamsterdam.com
Meer werk vind je op deze Tumblr: www.theartofgettingout.tumblr.com

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*