Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

    met de geit.

Dit is zo goed. De gehele oudbouw gevuld met een selectie uit tien jaar Ahmet Öğüt. Een deel van de werken had ik wel eens gezien, al dan niet online, maar om het als overzicht gebundeld bij elkaar te zien is indrukwekkend.

T/m 14 juni a.s.

Vanabbemuseum.nl/programma/detail/?tx_vabdisplay_pi1[ptype]=18&tx_vabdisplay_pi1[project]=1553

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Bij binnenkomst een hedendaagse variant op een traditionele puzzel, hoe een rivier over te steken in een te kleine boot?

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Klassiekertje uit 2005, zelf-initiatief in het publieke domein, het omkatten van zomaar een auto in een taxi danwel politieauto.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

De educatieve zaal.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

In 2010 bracht Öğüt een ode aan Bas Jan Ader middels een Guppy 13, hetzelfde type zeilboot als Bas Jan Ader gebruikte voor zijn grote oversteek, op het IJ in Amsterdam. En net als bij Ader werd ook de boot van Öğüt gestolen, riekt een beetje naar hoax maar een mooi verhaal is het wel.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

De Ocean Wave van Öğüt werd na vier maanden weer terug gevonden en ligt nu veilig te water bij het Van Abbe.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Ook een mooi werk, het eerbetoon aan de standvastigen die hun huis weigeren te verkopen voor een oprotpremie. Vooral bovenstaand exemplaar werd wereldberoemd. Toevallig zag ik afgelopen week deze foto van een nail house in het midden van een nieuwbouwstraat in China (men bouwt er gewoon omheen, niks aan het handje).

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Stones to Throw, een tiental stenen beschilderd met nose art zoals je die op Amerikaanse legervliegtuigen ziet. Gemaakt voor een tentoonstelling in Portugal in 2011. Tijdens de tentoonstelling werden de stenen een voor een per post verzonden naar Diyarbakır, Öğüts geboorteplaats, en daar op straat achtergelaten als mogelijk speelgoed voor een oplettende passant.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

De museumvloer geasfalteerd, Ground Control (2007-heden).

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Misschien wel het hoogtepunt van deze tentoonstelling en een werk dat ook heel duidelijk de betrokkenheid en commitment van het Van Abbemuseum laat zien (zoals in 2011 met Picasso in Palestina).

Geïnspireerd op het nooit uitgevoerde voorstel van Michail Bakoenin tijdens de opstand van Dresden om ter bescherming van de betogers museumstukken op de barricades te plaatsen in de hoop dat het leger dan de barricades niet zou durven te vernietigen.

Bakunin’s Barricade is een bruikleenovereenkomst waarin het Van Abbe een barricade met werken uit de colectie (waaronder een Picasso, Rene Daniëls en Marlene Dumas) ter beschikking stelt van toekomstige maatschappelijke opstanden. De barricade kan door activisten opgevraagd en ingezet worden.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Jan Vercruysse in de kofferbak.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Fotobehang met videomonitor als billboard.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Een kerkhof voor militaire vliegtuigen ergens in Amerika, de vliegtuigen geteld, Things We Count uit 2008.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

De Geëxplodeerde Stad (2009), mooi detail zijn de gebroken treinrails.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Politie schild als toegangsdeur.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Om uiteindelijk aan de achterkant van de barricade uit te komen.

Ahmet Öğüt @ Van Abbe

Goede solo’s, het Van Abbe lijkt er een abonnement op te hebben.

U heeft nog t/m 14 juni a.s.

Vanabbemuseum.nl/programma/detail/?tx_vabdisplay_pi1[ptype]=18&tx_vabdisplay_pi1[project]=1553

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*