Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

De Nederlandse kunstenaar Melanie Bonajo opende afgelopen donderdag de solo tentoonstelling Nocturnal Gardening in Company Gallery in de Lower East Side (LES) in New York. Bonajo ‘s werk gaat over de relatie tussen natuur en cultuur. Bonajo met een diadeem van kleine zilveren belletjes in het haar, loopt op blote voeten rond in de gallerie als ik daar aankom. Ze vraagt mij of eigenlijk meer zichzelf hardop af of dat misschien toch niet al te hippie is?

Wanneer je de galerie binnen komt, loop je eigenlijk in een installatie, we zien planten, een door Bonajo gemaakt platform waar bezoekers op kunnen zitten of liggen, foto’s, en de première van haar video Night Soil – Fake Paradise.

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

Night Soil – Fake Paradise is de eerste video in een driedelige experimentele documentaire serie, waarin we een reeks van gesprekken tussen mensen en planten zien en horen. In de video onderzoekt Bonajo het gebruik van de medicinale drug ayahuasca als een vertrekpunt voor het verkennen van rituelen en spirituele ervaringen. Ze doet dit vanuit een vrouwelijke invalshoek, van oudsher gemarginaliseerd in psychedelische onderzoek.

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

Bonajo, ondertussen op gouden plateauschoenen, legt uit dat ze vraagtekens zet bij de complexe relaties zowel in als buiten de natuurlijke wereld en zich afzet tegen de traditionele opvatting die de natuur, mensen en technologie verdeelt. Ze is geïnteresseerd in eco-activisme en is gefascineerd hoe dat activisme (vaak illegaal) wordt ingezet tegen het kapitalisme.

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

In haar foto’s zien we vrolijk beschilderde lichamen en lenige vormen in zowel natuur als stedelijke omgevingen. Bonajo vraagt zich af wat wij als hybriden verstrikt in de natuur en moderne technologie zouden kunnen leren van planten.

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

Bonajo onderzoekt de paradoxen die inherent zijn aan ideeën van comfort. In haar films, performances, foto’s en installaties, kijkt ze naar het concept “vooruitgang” en hoe de toenemende technologische genoegens ons steeds meer vervreemden van onszelf. Gefascineerd door de verschillende ideeën van het goddelijke, verkent ze de spirituele leegte in onze generatie en de verschuivende relatie met de natuur. Ze probeert existentiële vragen te stellen door te kijken naar ideeën rond classificering, concepten van thuis, geslacht, en onze houding ten opzichte van normen en waarden.

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

Melanie Bonajo, Nocturnal Gardening

15 mei – 15 juni, 2015
Opening: 15 mei, 14.00 – 20.00 uur

Company Gallery
88 Eldridge Street, 5th Floor (@Grand Street)
New York, New York 10002
+1 646 756 4547

Companygallery.us
Woensdag – zondag, 12.00 – 18.00 uur

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*