Elastic City Festival

Elastic City Festival

New York heeft dit jaar weer voor 6 weken (7 juli – 18 augustus) het Elastic City Walks Festival. Elastic City (2010) is een organisatie opgezet door Todd Shalom waar hij kunstenaars uitnodigt om interactieve rondleidingen te geven in New York City.

Het is niet verplicht maar de deelnemers word aangeraden om actief mee te doen. De wandelingen zijn zo gemaakt dat het de deelnemers extra inzicht geeft over de buurt waar je in rondloopt. Meestal zijn het ook wijken waar je normaal niet zou komen (zeker niet als toerist) wat het extra leuk maakt.

Iedereen verzamelt op een makkelijk bereikbaar en te vinden plek. Soms blijf je in die afgesproken buurt: Lower East Site (LES), Harlem of Wall Street op Manhattan. Soms neemt “de rondleider” je mee in de subway, een veerpont en/of de bus en zo bevind je jezelf ruim een uur later ergens voorbij JFK Airport in Far Rockaways Brooklyn, de Noord Bronx, Staten Island of Chinatown maar dan in Queens.

Elastic City werkt ondertussen (inter)nationaal en sinds 2014 is er het zomerfestival in New York City. In het festival zijn er niet alleen rondleidingen “walks” maar ook “ways” en “workshops”.

Shalom werkt met kunstenaars van alle disciplines en in het programma van dit jaar zien we naast Shalom zelf, dan ook beeldend kunstenaars (Violet Overn), dichters (Wayne Koestenbaum), performance kunstenaars (Karen Finley), komieken (Erin Markey), muzikanten (Leon Fleisher), theatermakers (Niegel Smith), zangers (Julian Fleisher) en zelfs decor bouwers (Mimi Lien).

Ik heb door de jaren een aantal van deze wandelingen gedaan en kom altijd weer ergens waar ik dan toch nog nooit geweest ben of hoor of zie iets in een wijk dat ik na al die jaren toch niet kende. Ik hou zelf niet van participeren, maar niets hoeft en als je mee loopt is het veel leuker als je wel mee doet en gaat het vanzelf!

Om meer te weten over het hele programma deze zomer klik hier.

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic City Festival

Elastic-city.org/blog/2015-festival-announcement

(Foto’s: Elastic City)

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*