Panopticum Berlin @ 38CC

a

In de mooie expositieruimte van 38CC vlakbij het Delftse station, opende Hans Maarten van den Brink op een snoeihete dag de tentoonstelling van Wim Hardeman en Onno Schilstra die al bijna tien jaar samenwerken onder de noemer Panopticum Berlin. De ‘harde kern’ van liefhebbers liet zich er niet door weerhouden.

38cc.nl/bezoekersinfo.html

b

De tekeningen zijn niet groot, hier 23 cm. hoog. De langgerekte vorm is gekozen om te benadrukken dat het om cirkelvormige ruimtes gaat die vaak bedoeld waren als controlerende machtsmachines, zoals koepelgevangenissen.

c

Maar ook voor tentoonstellingen werd deze vorm in de 19de eeuw herhaaldelijk toegepast. Hardeman en Schilstra zijn gefascineerd door de macht van deze architectuur, waarin de ruimte de mens controleert en manipuleert. De dreigende – en vaak niet-onschuldige – sfeer ervan wordt benadrukt door alleen in zwart en wit te werken. Schilstra tekent met zwart inkt op wit papier, Hardeman werkt met wit krijt en inkt op een zwarte ondergrond. De eerste richt zich op de architectuur, de tweede op de mens.

d

e

f

q

g

h

In een andere ruimte – de voormalige kluis – zijn de tekeningen nog een slag kleiner: 13.5 cm. hoog.

i

j

k

l

En omdat het altijd nog moeilijker en mysterieuzer kan, is er ook een serie met een hoogte van 9,5 cm. die is uitgevoerd in diepdrukgrafiek.

m

38cc.nl/bezoekersinfo.html

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*