In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Robert Irwin (courtesy Fresh International)

In 2003 opende Dia:Beacon de deuren in een voormalige Nabisco drukkerij. Het museum laat het neusje van de zalm in minimalisme en aanverwante (conceptuele en post-minimalisme) kunst zien. Kenmerken van het minimalisme zijn eenvoud, direct, overzichtelijk, geometrie en herhaling. De werken representeren alleen zichzelf zonder te verwijzen naar wat dan ook. De esthetiek van het object is essentieel en heeft geen inhoudelijke of emotionele waarde. Belangrijke kunstenaars in deze stroming, zijn o.a.: Sol LeWitt, Dan Flavin, Agnes Martin, Robert Rymann, Donald Judd en Jo Bear.

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Dan Flavin

De verschillende galeries werden specifiek ontworpen voor de werken in de collectie. Het museum is 3 verdiepingen en 22.000 vierkante meter groot. Die onmetelijkheid en ook het natuurlijke licht overal in het gebouw dragen bij aan de beleving van de kunstwerken en installaties. Als je houdt van minimalisme waan je je werkelijk in het paradijs. Zelfs als je er niets mee hebt is er voor ieder wel iets te zien dat aanspreekt, al was het maar het gebouw zelf en/of de tuinen om het gebouw aan de Hudson Rivier waar je kunt picknicken of gewoon wandelen.

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Robert Irwin

Naast de permanent collectie zijn er speciale tentoonstellingen. Tot mei 2017 is de tentoonstelling Excursus: Homage to the Square van Robert Irwin te zien. Irwin is vooral bekend om zijn zoektocht naar verbindingen tussen kunst en architectuur. Hij creëert omgevingen waar alle aandacht gaat naar de ruimtelijke relaties en de subtiliteit van de waarneming. Irwin ontwierp ook het masterplan voor DIA: Beacon en omgeving!

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Robert Irwin

Je dwaalt oneindig in een doolhof van kamers met transparante wanden. Op je netvlies neem je andere dwalers waar, maar diffuus, als geesten in een twilight zone. Irwin speelt met onze waarneming door het gebruik van transparantie, natuurlijk licht en tl-buizen met verschillende combinaties van kleuren gels die we direct zien als we een kamer in lopen of wederkerend door de wanden heen. De herhaling van de ontelbare etherisch verlichtte ruimtes is een hypnotiserend ritme. Je verliest je als in een transcendente meditatie en een vredig gevoel van absolute kalmte en rust komt over je heen.

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Sol LeWitt

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Robert Ryman

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Agnes Martin

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Donald Judd

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Fred Sandback

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Richard Serra – Torqued Ellipses

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Richard Serra – models

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  Michael Heizer’s ‘North, East, South, West’ installatie

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  John Chamberlain

In de serie Upstate New York, deel 3 DIA:BEACON

  (Courtesy Dia:Beacon)

Vanuit New York City neem je de Metro North Hudson line trein naar Beacon in Dutchess(!) County. Er gaat ieder uur een trein www.mta.info of bellen op: +1 212 532-4900. Je krijgt korting op de toegang van het museum als je een speciaal kaartje koopt op het treinstation: One-Day Getaway.

Tip: ga aan de linkerkant van het gangpad in the trein zitten om een goed uitzicht op de Hudson Rivier te hebben! De treinreis is ongeveer 1,5 uur en vanaf het station is het 5 minuten lopen (volg DIA:Beacon via Walkway) naar het museum.

Dia Beacon, 3 Beekman Street, Beacon, NY 12508 (kaart en routebeschrijving)
Phone: +1 845 440 0100
www.diaart.org

(gesloten op dinsdag en woensdag)

De Dia Arts Foundation werd in 1974 opgericht door Philippa de Menil (dochter van kunst beschermvrouw Dominique de Menil en erfgenaam van het Schlumberger olie fortuin) en haar echtgenoot Francesco Pellizzi, kunsthandelaar Heiner Friedrich en kunsthistoricus Helen Winkler. De missie van Dia Arts Foundation: “Het initiëren, ondersteunen, presenteren, en het behoud van kunstprojecten waarvan de aard of omvang andere financieringsbronnen uitsluiten”.

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

5 Comments

 1. Fantastische plek! Ook qua publiek erg ‘minimal’ (d’r komt geen hond) hetgeen de beleving in die immense ruimtes nog eens versterkt.

 2. dat gevoel is denk ik meer omdat het zo immense groot is, ik heb ook altijd wel dat gevoel maar er lopen toch best wel veel mensen en ik was benieuwd dus heb het gevraagd maar er komen blijkbaar zo’n 80.000 bezoekers per jaar excl. de educatie/school bezoekers. Dat vond ik toch best wel veel voor zo’n uithoek en de prijs (treinkaartje en toegang) per person doe je ook niet iedere dag? Maar het idee dat het museum van jou is geeft het wel iets extra’s ja :)

 3. ja de enige met tekst alle andere “gewoon” wit :) in dat immense DIA heft hij heeeeeele kleine werkjes hangen op een enorme muur en het bijzondere is dat ze total overeind blijven en juist heel sterk zijn echt te gek! knap!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*