John Kamicha

John Kamicha

“John is afgelopen jaar in opspraak geraakt door een expositie van zijn werk dat de christelijke kerk aan de kaak stelt. Hij maakt collage-achtige werken van posters die in Nairobi overal op straat verkocht worden, waarop bv Jezus als een soort popster wordt afgebeeld. Die bewerkt hij op een manier die je vragen laat stellen bij het christelijke gedachtegoed en bij de invloed van religie.

In een stad waar op elke straathoek een kerk staat, viel deze expo erg slecht. Zijn werk is zo’n beetje van de muren gescheurd door woedende toeschouwers, en dit heeft alle media in Kenia gehaald. Vanaf dat moment werd het steeds lastiger voor John. Zijn werk krijgt hij niet meer verkocht, zijn galerist wil dat hij verkoopbare kunst maakt, zijn taferelen met giraffes en olifanten doen het erg goed bij het publiek, maar daar heeft hij totaal geen interesse voor.

Men is onder de indruk van wat hij doet. Ook Human Rights Watch heeft contact met hem opgenomen, niet onterecht lijkt me, want hij bevindt zich echt in een precaire positie. Ik maak me ook wel lichtelijk zorgen om hem eerlijk gezegd. Eind van het jaar proberen we terug te gaan naar Nairobi, ook om een langere film van hem te maken.”

(een bericht van Aldine Reinink, video na de klik)

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*