- Uw correspondent trapt af in het Klokgebouw.
Zaterdag opende het jaarlijkse designcarnaval van Nederland weer haar deuren. Met dank aan de NS kwam ik later aan in Eindhoven dan gepland waardoor ik deze keer een kleinere ronde liep dan andere jaren maar nog steeds een overkill galore dus goed.
T/m 25 oktober a.s.
Waar met name dit project van de In Limbo Embassy opvalt. Werken – zowel betaald als onbetaald- mag niet als ongedocumenteerde vluchteling maar kunst maken en verkopen wel. Een creatieve maas in de wet die het voor deze groep mogelijk maakt een boterham bij elkaar te scharrelen.
En dus biedt In Limbo Embassy kunstgeld aan. Wat natuurlijk de interessante vraag opwerpt hoe je als ongedocumenteerde vluchteling zorg draagt voor de btw afdracht over je verkochte kunst. Kom er maar in Halbe, met je vieze woordjes.
Supervet, de oplaadbank van sponsor AbnAmro, voor al uw digitale prik.
Bij MU het tentoonstellingsexperiment Collective [Ir]Rationality. Met de gedachte dat er tijdens de Dutch Design Week gemiddeld 35.000 bezoekers bij MU over de vloer komen heeft Studio KNOL een installatie gemaakt waarin er gespeeld wordt met het in banen leiden van dergelijke bezoekersaantallen.
Dat begint al bij de entree. Mag ik hier wel naar binnen, wat is er te zien en door welke ingang kan ik het beste gaan vragen veel bezoekers zich af. Het leukst is een groep mensen die iemand naar binnen stuurt om de boel uit te checken, de man in kwestie komt meteen weer terug naar buiten om te zeggen dat ze er niet naar binnen hoeven gaan. Op de vraag vanuit de groep wat er binnen dan precies te zien is stamelt hij wat en moet hij het antwoord schuldig blijven. Waarop de groep dan toch maar besluit een kijkje te gaan nemen.
Binnen een doolhof richting uitgang en/of lezingenzaal.
Een en ander nauwkeurig in de gaten gehouden door zaalwachten in torens.
Van hier naar nergens en zo voelt het ook, als bezoeker heb je geen idee wat te doen of wat er van je verwacht wordt. En dat maakt het, naar later blijkt, zo’n knettergoed ding.
Het wisselen van de wacht.
De eerste onwennige stapjes van vers bezoek. Als proefkonijnen in het lab.
Sommige delen van het doolhof waren duidelijk naar eigen inzicht aangepast door vastgelopen(?) bezoekers. Ook dat blijkt achteraf geen enkel probleem. Als bezoekers kan je geen fouten maken, alleen je naar eigen inzicht gedragen. Neem je zelf het heft in eigen hand of volg je de gebaande paden?
Het domein van de dagelijkse design week talkshow Create Out Loud, ook hier een ontregelende manier van inrichten. Zeer benieuwd of en hoe ermee geschoven gaat worden.
Zaalwacht blijkt boekhouder, elke beweging van het individu wordt geregistreerd om zo de route van de groep in kaart te brengen.
Ze zagen u wel.
Het gebaande pad zoals afgelegd door bezoekers die kozen voor ingang B.
Door richting Baltan Laboratories waar het sociaal betrokken experiment centraal staat.
Ahadi Katera houdt zich bezig met het hergebruiken van organisch afval tot compost voor de land- en tuinbouw maar ook met biogas op huishoudelijke schaal.
En weet daar ook buitengewoon enthousiasmerend over te vertellen. Iets dat geldt voor alle deelnemers aan de Age of Wonderland. Leuk detail in deze tentoonstellingen is dat alle illustraties op de muren zijn gemaakt door niemand minder dan Erosie Jeroen.
Wie dit cluster aan feiten op bordjes heeft gezet is me even ontschoten maar indrukwekkend zijn ze wel.
Symbat Satybaldieva uit Kirgizië laat een nomadisch hardcore kaasje uit haar thuisland proeven. In haar projecten en onderzoek houdt ze zich bezig onder andere bezig met voedsel als statussymbool.
LEBO, de Lego Bottles van Achmad Fadillah. Een voorstel om alle flessen (frisdrank, water, motorolie) in het vervolg uit te laten voeren als een legoblok zodat lege flessen na gebruik aan een tweede leven kunnen beginnen als bouwsteen.
Verstopt in de boekenkast, de hoorn des overvloeds volgens Erosie.
Biereco verbouwt, Dutch Design in de wereld van alle dag.
Afgeladen is een understatement, daar waar de Dutch Design Week ooit mee begon, de eindexamens van de Design Academy. Een minder goede lichting dan voorgaande edities maar nog steeds ligt de lat hoog.
Bij binnenkomst valt meteen Thomas Trum die inmiddels al aardig aan de weg timmert. Onder andere met Koen Taselaar.
Trum blijkt ook een alleraardigst verteller.
De Popcorn Monsoon van Jolene Carlier (zie ‘m hier in aktie).
Om opgewonden van te geraken, de mechanische vibrator van Bastiaan Buijs.
Een neukbok voor mannen, seksmeubel voor naast de koffietafel, ook van Bastiaan Buijs.
Het lichtorkest van Quentin Péchon.
Gelijk het plaatjesblog van GJ de Rook, dit geveltapijt van Jeroen van Oirschot. In het echt nog mooier dan op de foto, werkelijk wonderschoon.
Speeltoestelen zonder veiligheidsvoorschriften, Capucine Diancourt, de wipkip kan wel inpakken.
De miniatuurtjes van Diancourt zien er ook erg goed uit.
Het internet geprint, de Data Fountain van Francesca Biagiotti.
En van mijn favoriete projecten van deze eindexamens, Vlisco Recycled van Simone Post (geen familie). De titel zegt het al en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Het Cowtarium van Jos Klarenbeek.
Al uw krukjes en bijzettafeltjes in perspectief opgeruimd aan de muur, Jong Ha Choi.
Constructing Connectivity, textielpatronen maken middels een soort van Nintendo Wii, Jessica Smarsch.
Bovenstaande is slechts een kleine greep uit veel, slecht vier locaties haalde ik dit jaar (op een totaal van 100[!]). Zelf afreizen richting deze parel van Brabant doet u nog t/m 25 oktober a.s.
het LEBO flesje hinkt wel heel erg op enerzijds LEGO en anderszijds Heineken die het LEBO concept voortvarend op de wereld zette.
Slums van ledige bierbottles hoe briljant:
http://thecreatorsproject.vice.com/nl/blog/het-geniale-idee-voor-de-heineken-world-bottle-en-waarom-het-nooit-iets-werd
Buurman en buurman bouwen een kas van ledige weckflessen – met klei
Van Abbemuseum is een must, prachtige installatie van gele vaatdoekjes, Lego torens verbeelden processen, Floris Hovers in de Steentjeskerk aan St. Anthoniestraat, Atelier NL bij de Hallenweg, Thomas Trum verkoopt ook Drentse turfprodukten voor het badhuis op de BG van de DAE, sectie C einde dag, een feest!