- Nieuwe Kerk in Delft. Een van de grote ramen in de lange zijgevel aan de Noordkant. Jan Schoonhoven in actie in natura.
Musea werken met statisch licht. Dat is niet zoals je een Schoonhoven moet zien.
In Prinsenhof in Delft is er een ‘veranderend-licht-installatie’ bedacht. Maar hoe betoverend zonlicht werkt, kun je zien in het oude centrum van Delft op 10 minuten afstand van de Prinsenhof zien. Het (zon)licht in de Nieuwe Kerk geeft een veel prachtiger Schoonhoven licht-verhaal. Gotiek is de architectuur van het licht. Jan was een trouwe niet-gelovige bezoeker van de twee Delftse kerken.
In de Nieuwe Kerk zitten in de zijgevels een lange rij identieke hoge ramen, verdeeld in kleine vierkanten van bijna kleurloos glas. Dit is wat je ziet als binnenloopt op een zonnige dag en van links (noord) naar rechts (zuid) kijkt. Zelfde ramen – anders belicht door de zon.
Te zien iedere dag 24 uur lang in Delft in de Nieuwe Kerk.
(een bericht van Riki Simons)
Dezelfde ramen in de zijgevel aan de Zuidkant, waar de zon langs schijnt.
In detail Noord- en Zuidkant.
Jan Schoonhoven in Stedelijk Museum in Schiedam van 31 oktober tot 14 februari 2016.
Beste Riki, wat een gruwel is dat beeldmateriaal uit Schiedam, doet werkelijk pijn aan de ogen.
Mag dat weg?
Jammer dat er geen foto is van hoe het zonlicht binnenvalt IN de kerk, op vloer of muur. Ik vermoed dat door het gebruik van verschillende soorten glas (die in verschillende mate licht doorlaten) in een ogenschijnlijk regelmatig grid er juist een ónregelmatig lichtpatroon in de kerk valt als de zon door het raam schijnt. En dat het Schoonhoven daar mede om te doen was.
De raampjes hebben verschillende diktes, en die breken allemaal het invallende licht net even anders, denk ik. Net zoals zonlicht door een vochtige luchtlaag een regenboog maakt. Misschien wat primitief gezegd. Op de muren en de vloer viel geen licht.