Fernand Léger: Malerei im Raum Museum
Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

    Les Plongeurs, 1942, olieverf op canvas.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

    Schets Les Plongeurs.

Museum Ludwig viert feest dit jaar. De stad Keulen kreeg 70 jaar geleden de moderne kunst collectie van Josef Haubrich cadeau; 40 jaar geleden werd het Museum Ludwig opgericht met een grote donatie van Peter en Irene Ludwig en 30 jaar geleden opende het Museum naast de Dom en aan de Rijn.

Het werk Les Plongeurs is het uitgangspunt voor de jubileumtentoonstelling Malerie im Rau, een retrospectief van het werk van Fernand Léger met focus op architectuur en ruimte. Les Plongeurs is ontworpen voor de privéwoning in Long Island van de New Yorkse architect Wallace K. Harrison. Harrison bezorgde de kunstenaar veel werk waaronder zijn eerste commissie in Amerika, een lijst om de haard in het appartement van Nelson Rockefeller. Les Plongeurs is uiteindelijk uitgevoerd in zwart/wit omdat de kunstenaar besloot dat dit beter paste in het interieur. Irene en Peter Ludwig verworven het werk in 1986 specifiek als blikvanger voor het nieuwe Museum Ludwig, waar het permanent te zien is.

Léger, opgeleid als bouwkundig tekenaar, was een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte werk voor huizen, kerken en zelfs voor schepen. Hij was geen kunstenaar die zich opsloot in zijn studio maar altijd op zoek was naar samenwerking, hij was overtuigd van de kracht van het collectief. Zo werkte hij als kostuum- en decor ontwerper met o.a. Ballet Suidois, in de tentoonstelling zien we filmbeelden en ontwerpschetsen. Hij werkte, net als tijdsgenoot Van Doesburg, als grafisch ontwerper en typograaf aan diverse magazines waarvan we schetsen en exemplaren zien en werkte langdurig samen met architect Corbusier een samenwerking die ruim vertegenwoordigd is in de tentoonstelling. Zijn werk is herkenbaar aan de tegenstrijdige abstracte figuratie, heldere veelal primaire kleuren, de geometrie en het mechanische. Hij was (onder andere) geïnspireerd en beïnvloed door De Stijl maar hield zich vervolgens geen moment aan de regels en speelde er mee door ook andere kleuren en diagonale en gebogen lijnen te gebruiken.

Léger’s werk was niet altijd bedoeld voor de eeuwigheid, veel is dan ook verloren gegaan. Daar dacht hij wel over na en hij begon zijn muurschilderingen op canvas te maken zodat ze niet verloren zouden gaan en ook verplaatsbaar en op te slaan werden. Veel van zijn grote muurschilderingen worden zelden getoond, zoals Transport of Forces direct bij binnenkomst in de lobby. Het werk werd gemaakt voor de Wereldtentoonstelling in Parijs. Het is de eerste keer dat het werk buiten Frankrijk te zien is.

advertentie(s)

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Transport of Forces, 1937, olieverf op canvas.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Skating Ring – Ballet Suidois.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Polychroom dorp, 1952/3, gouache en inkt op papier, 40 x 55 cm.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Interieur ontwerp voor een eetkamer, 1930, olieverf op canvas, 141 x 291 cm.

Interieur ontwerp voor een eetkamer, 1930, olieverf op canvas, 141 x 291 cm.

Muurschildering binnenplaats woonhuis van Jean Badovici, 1936.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Huis voor een jonge man, Brussel 1935.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Les Plongeurs, 1943, olieverf op canvas, 88.9 x 106,68cm.

Les Plongeurs, 1943, olieverf op canvas, 88.9 x 106,68cm.

Les Plongeurs, 1943, olieverf op canvas, 88.9 x 106,68cm.

Les Plongeurs, 1943, olieverf op canvas, 88.9 x 106,68cm.

La Triennale de Milan, 1950/51, 625 x 1340 cm.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

In het midden: de lijst om de haard van Nelson Rockefeller.

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

De tentoonstelling is zorgvuldig en met liefde samengesteld je krijgt een goed volledig beeld en als bonus een aantal werken te zien die niet tot nauwelijks getoond worden. Het is de treinreis naar Keulen meer dan waard. Voor curator/onderdirecteur Katia Baudin is dit de laatste tentoonstelling die ze maakt voor Museum Ludwig. Baudin gaat per september als directeur naar het Kunstmuseen Krefelt.

Fernand Léger: Malerei im Raum
Tot en met 3 juli 2016

Museum Ludwig
Heinrich-Böll-Platz, 50667 Köln, Duitsland
Telefoon:+49 221 22126165
Open: 10.00 – 18.00 uur (dicht op maandag)
Prijs: 13 euro

Fernand Léger: Malerei im Raum Museum Ludwig, Keulen

Met de NS kan je vanaf 19 euro met de trein (ICE) naar Keulen. Er zijn directe reizen vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem en met een overstap vanuit Schiphol en Rotterdam. De ritten zijn allemaal onder 3 uur reistijd.

Foto’s: VG Bild-Kunst, Bonn, 2016.

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*