Every(wo)man

Afgelopen vrijdag was de premiere van Every(wo)man van kunstenaar Berend Strik en mode ontwerper Aziz Bekkaoui. Ik ken Strik, een gevestigde en gerespecteerde kunstenaar, een aantal jaren nu. Een zoekende periode voor Strik die, naar eigen zeggen, op zoek is naar vernieuwing, experiment en innovatie. Dat zeggen wel meer mensen maar Strik doet er ook echt wat aan. Hij zoekt samenwerking met jonge kunstenaars, andere disciplines, gaat naar het buitenland en zoekt alternatieve locaties en nieuw publiek. Zo aarzelde hij geen moment toen ik hem vroeg of ik werk van hem mocht exposeren in Wanderlust een tentoonstelling die ik maakte in CBK Zuidoost. Het werd niet alleen zijn eerste tentoonstelling in de Bijlmer maar erkende hij überhaupt zijn eerste bezoek aan het stadsdeel. Ik word er wel gelukkig van, kunstenaars als Strik die zichzelf en hun praktijk blijven bevragen en op onderzoek uitgaan.

Twee Maanden werken met een mode ontwerper in een pop-up winkel aan een opera. Niet wat men verwacht van een gevestigde kunstenaar uit de stal van Fons Welters en Jack Tilton (NY). Maar Every(wo)man ligt helemaal in het verlengde van zijn zoektocht.

Strik verhuisde voor twee maanden lang zijn atelier naar Hoog Catharijne en Bekkaoui opende er een working-shop, waar hij maakt en verkoopt. Winkelend publiek was zo getuige van het maakproces en deed mee, er waren interviews, gesprekken, lezingen. Tijdens die twee maanden maakten ze samen op basis van wat ze meemaakten een opera, geïnspireerd op Anoniem, Elckerlyc, Rem Koolhaas, Junkspace en Philip Roth. Wat daar is uitgekomen kan je het komende weekend nog gaan zien.

Wordt Strik de nieuwe bejubelende opera regisseur van Nederland? Nee! Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling, het gaat om de zoektocht, de durf onverwachte paden op te gaan. Het is spannend om mee te mogen delen in het proces van Strik en de samenwerking met Bekkaoui. Het maakt ook nieuwsgierig om te zien wat Strik met al deze nieuwe impulsen gaat doen in toekomstig werk. In tijden waarin subsidies voor het proces en experiment langzaam verdwijnen ten gunste van projecten met een gegarandeerd resultaat is Every(wo)man verfrissend. En het feit dat Public Works, waar Every(wo)man een onderdeel van is, gefinancierd word door een keur aan fondsen die tegen die teneur vanuit de overheid ingaan, daar word ik ook gelukkig van!

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man

Every(wo)man:
Berend Strik (concept, regie, decor), Aziz Bekkaoui (kostuums en decor) Raphael Vanoli (muziek), Lineke van Hoogenhuyze (dramaturgie), Perrine Bailleux (songteksten), Nora Fischer (sopraan), Cheryl Moenen (acteur).Gerri Jager, Michael Schmid, Raphael Vanoli, Mark Haanstra, Carolos Daal-Fiore (band), Sandor Caron (geluid)

Nog te zien
4, 5, en 6 november 2016
Pop-up winkel tegenover Douglas in Hoog Catharijne

Every(wo)man is onderdeel van Public Works.

Foto’s met dank aan Paul Hoes en Aafke Holwerda.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*