Constant Dullaart @ Upstream, Amsterdam

Constant Dullaart @ Upstream

Waar veel internetkunst blijft hangen in zoetgekleurde gradients en/of kapotte browsers weet Constant Dullaart, zeker in zijn recente werk, de huidige technologische ontwikkelingen van een meer kritische noot te voorzien.

T/m 27 november a.s.

Upstreamgallery.nl/exhibitions/138/deep-epoch

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Helemaal bovenin zeven van de tweeënhalf miljoen Instagramprofielen die Dullaart in 2014 kocht voor zijn project 100,000 Followers for Everyone! In een (kunst)wereld waarin likes en volgers belangrijker zijn dan inhoud trok Dullaart het speelveld weer een beetje strak en zette een deel van de kunstwereld op 100.000 volgers per persoon. Rijk en beroemd, kleine galerie, groot en museaal; allemaal even belangrijk. Voor zolang het duurt want ook de programmeurs bij Instagram zitten niet stil en na twee jaar zijn de meeste nepprofielen gedeactiveerd.

Constant Dullaart @ Upstream

Facebook likes per strekkende meter. Voor zijn Hessische leger kocht Dullaart 5000 Facebook accounts op naam van reeds langs gestorven Duitse huurlingen. Om dergelijke nep accounts voor echt te laten doorgaan kopen Aziatische clickfarms grote hoeveelheden simkaarten zodat het lijkt alsof iemand vanaf zijn eigen telefoonnummer een facebook account aan maakt. Wanneer een account eenmaal is aangemaakt worden de simkaarten weer doorverkocht om het kleine beetje goud dat erin zit te winnen. Dullaart kocht de hele partij simkaarten van zijn Hessische leger op en maakt er een serie werken op papier mee.

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Het uitzicht op de gevel, vanuit de galerie, geprint op steigerdoek.

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Een Dullaart draait natuurlijk op DullTech.

Constant Dullaart @ Upstream

Zo waanzinnig goed, Dullaart aan de haal met de deep learning netwerken van Google en consorten. Momenteel worden er bakken met geld geïnvesteerd om computers voorwerpen, personen en gedrag te leren herkennen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een drone die volledig zelfstandig rond kan vliegen en lastige mensen af kan knallen? Maar ook zelfstandige beeldbewerking behoort tot de mogelijkheden. Nog in de kinderschoenen maar omdat computers in staat zijn uit miljoenen foto’s bijvoorbeeld de bloemen te selecteren kan je een computer dus ook instructies geven zelf beelden te máken. Dullaart gaf instructies. Maak een bloem, een gesprek, een koelkast. De plaatjes stuurde hij op richting China waar ze in een schilderfabriek tot schilderij werden gemaakt en per post werden opgestuurd naar Amsterdam. In Amsterdam is er in een autospuiterij een glimmende laklaag opgezet en nu hangen ze bij Upstream. De Machine learned, man made paintings.

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Texten in gips.

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

Constant Dullaart @ Upstream

T/m 27 november a.s.

Upstreamgallery.nl/exhibitions/138/deep-epoch

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*