Nederland Represents

Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

    Remy Jungerman bij de opening van Xavier Robles de Medina.

New York blijft trekken voor kunstenaars internationaal. Ook vanuit Nederland zien we beginnende en gevestigde kunstenaars in New York tentoonstellen. Zo was vorig jaar onze eigen Niels Post er nog. Zondag 22 januari opende: “If you dream of your tongue, beware” de eerste solo tentoonstelling van Xavier Robles de Medina in Catinca Tabacaru Gallery in de Lower East Side (met catalogus). Zaterdag 4 februari opende een solo tentoonstelling van Remy Jungerman in Hudson Valley Center for Contemporary Art in Peekskill, Upstate New York.

Xavier Robles de Medina is een jonge kunstenaar die hard aan de weg timmert en zijn kansen ziet en neemt. In 2012 haalde hij zijn bachelor in Animatie en Schilderen aan de College voor Art & Design in Savannah, Georgia (USA). Na zijn studie maakte hij gebruik van het extra jaar binnen een studentenvisum om in Amerika te blijven als stagiaire. Hij deed stages bij het Dumbo Arts Center, Catinca Tabacaru en als assistent van Takashi Murakami. Hij bleef in contact met Tabacaru na zijn stage, ze begon een kleine galerie en na een studiobezoek vlak voor hij naar Nederland vertrok nam ze hem op in haar stal. De afgelopen 3 jaar woont en werkt hij in Amsterdam en bezint hij zich op waar hij zijn MFA wil gaan doen. In 2015 was hij de jongste genomineerde kunstenaar voor de Prix de Rome. Na een aantal groepstentoonstellingen bij Tabacaru en een residentie in Zimbabwe met 3 andere kunstenaars uit haar stal heeft Robles de Medina nu zijn eerste solo tentoonstelling.

In deze tentoonstelling geen schilderijen, maar alleen tekeningen met inkt of grafiet op papier van klein formaat. Een aantal tekeningen zijn opgebouwd uit hele kleine puntjes die je op afstand niet meer ziet. Geduldig en gedisciplineerd werk waar hij vermoed ik, als hij dat al niet heeft, over niet al te lange tijd RSI van krijgt. Net als zijn laatste serie schilderijen zijn ook de tekeningen gebaseerd op foto’s die hij zelf maakt, (online) vind en archiefmateriaal. Waren de schilderijen nog volledig uitgewerkt in grijstinten, in sommige van de tekeningen neemt Robles de Medina nu meer vrijheid. Wat de foto’s laten zien, zien we in de tekeningen qua plaatsing wel terug, maar hij begint aan iets en stopt dan en gaat verder op een totaal andere plek, waardoor er vele lege ruimte ontstaat. Eigenlijk alsof je langs een laken aan een drooglijn loopt waar her en der wat gaten inzitten zodat je iets ziet van wat er zich daarachter afspeelt maar toch niet echt. Alles is dus uit context, je ziet alleen een paar puzzelstukjes. Het prikkelt je genoeg om meer te willen weten. Je bent ineens medeplichtig aan het verloop van een verhaal.

Mijn favoriet was de tekening van een pand dat in brand staat. Zo klein als het werk is, helemaal opgebouwd uit minuscule stipjes moet het maanden gekost hebben om te maken. Aan toewijding voor de kunst ontbreekt het Robles de Medina niet! Het werk is zo echt dat je als je er naar kijkt je het gevoel hebt dat je je schroeit aan de zinderende hitte en je ademloos toekijkt omdat je weet dat elke seconde nu met luid geraas stukken van het pand gaan instorten en de steekvlammen weer opschieten.

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

    En het donker duurde een volle nacht, 2016, grafiet op papier, 23.5 x 36 cm.

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

    We continued drinking in silence, 2016, chromatic inkt op papier, 23 x 14.5 cm.

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

    Admre 171116, 2016, chromatic inkt op papier, 42.4 x 34.3 cm.

Kunstenaar (en Rijksacademie alumni) Admre Kamudzengerere is de oprichter van de internationale residentie in Zimbabwe. Hij nodigde Tabacaru en haar groep kunstenaars uit in de Zimbabwe residentie. Robles de Medina maakte een serie van 3 portretten van de kunstenaar. De bewondering en warmte voor Kamudzengerere als kunstenaar en persoon voor wat hij allemaal voor elkaar krijgt in Zimbabwe springt van het papier.

De residentie is trouwens ook een mogelijkheid voor kunstenaars in Nederland. Zo ontving Kamudzengerere in 2016 kunstenaar Raquel van Haver die een kunst-verdiepingsproject met hem aan het uitvoeren is in Zimbabwe en Nederland.

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

    Untitled, 2016, chromatic inkt op papier, 73.25 x 58.25 cm.

Remy Jungerman was deze winter gastkunstenaar bij het Hudson Valley Center for Contemporary Art in Peekskill. In de 3 maanden van de winter residentie maakte Jungerman nieuw werk vanuit een studio in de Lower East Side voor de solo tentoonstelling in het museum.

Peekskill was een nederzetting rond 1640 opgezet door Nederlandse religieuze vluchtelingen en immigranten voor economisch gewin als Jan Peeck waar Peekskill naar vernoemd is. Peeck was een onafhankelijke handelaar die langs de Cahohatatea (rivier) Muhhekunnetuk of Muhheakantuck (rivier die 2 kanten op stroomt) a.k.a. de Hudson, in allerlei goederen handelde met de autochtone bevolking. Peeck, zijn vrouw Marie en kinderen woonden in de Geoctroyeerde Westindische Compagnie (WIC) nederzetting Nieuw Amsterdam rond Fort Amsterdam in het zuiden van Mana Hatta (eiland met veel heuvels). Jan en Marie hadden daar een kroeg op Maiden Lane en ze lagen voortdurend in de clinch met de wet. Peeck werd een paar keer gearresteerd onder andere omdat hij vocht met een soldaat die zijn vrouw bedreigde met een zwaard en omdat hij op zondagen alcohol verkocht en bezoekers toestond te dansen in hun kroeg. Toen Marie in 1660 daar ook nog eens jenever ging verkopen aan autochtone bewoners was de maat vol en werd de hele familie verbannen van Nieuw Amsterdam. Ze vertrokken noordwaards langs de rivier a.k.a. Upstate richting Beverwijck (nu Albany). De nazaten van Peeck zijn anno 2016 vooral terug te vinden in Canada

Het museum zelf heeft ook een band met Nederland. Nederland organiseerde verschillende culturele activiteiten in 2009 ter herdenking dat 400 jaar daarvoor het Nederlands WIC schip de Halve Maen o.l.v. kapitein Hudson de Cahohatatea (rivier) opvoer. In het museum in Peekskill was bij die gelegenheid de tentoonstelling “Double Dutch” te zien. Een groepstentoonstelling van 16 kunstenaars in Nederland geboren en/of werkend, waaronder Job Koelewijn en Erik van Lieshout.

Jungerman was aanwezig bij de opening in 2009 en ontmoette zo de eigenaars Livia en Marc Strauss. In de kunst ben je je hele leven, 24 uur, 7 dagen per week aan het werk om je winkeltje gaande te houden. In tegenstelling tot wat velen denken zijn kunstenaars altijd al ondernemers geweest ook toen het in onze artistieke kringen not done was om jezelf zo te noemen. Resultaat komt na jarenlange toewijding en hard werk, investeren in jezelf en je werk, onderzoek & ontwikkeling, strategie en visie, promotie, relatiebeheer, keuzes maken tussen persoonlijk en zakelijk en je netwerk cultiveren. Jungerman is een goed voorbeeld, niet alleen in Nederland maar ook de tentoonstellingen de afgelopen jaren in Amerika zijn het resultaat van zijn toewijding, ondernemerschap en het cultiveren van netwerken.

Zoals Denzel Washington het afgelopen week mooi verwoordde in zijn speech voor de Image Awards 2107: “Without commitment you never start. Without consistency you never finish. Fall down 7 times… Get up 8!”

Na een winterstop opende het museum de deuren met de solotentoonstelling van de 2017 Winter Resident: Remy Jungerman. Naast zijn solo is er in het museum ook een ratjetoe van werk te zien uit de collectie van Strauss en in bruikleen van galeries waaronder bijvoorbeeld Number 43 van Leonardo Drew (1994), Laundrette van Thomas Hirschorn (2001), en Mount Maslov van Folkert de Jong (2007).

Jungerman heeft een eigen ruimte waar hij naar zijn visie de nieuwe werken kon installeren. De ruimte geeft een ideaal overzicht van waar hij de afgelopen jaren mee bezig is geweest en is uitgekomen. De werken zijn direct herkenbaar, authentiek Jungerman, strakke geometrische vormen, refererend naar de Stijl en Winti cultuur.

Aan de muren de kleinere horizontale sculpturen. Herkenbaar ja, en toch iedere keer net weer anders, vernieuwend. Ongelooflijk, als ik zijn werk zie ben ik steeds weer gefascineerd, blijf ik elke keer weer nieuwe dingen ontdekken. De kleurstelling, de vormen, de verhouding tussen de balkjes, in en uit balans. Net weer ander materiaal, kleine blokjes, spijkertjes en stukken met rood of blauw draad omwonden.

In het midden van de ruimte een werkelijk prachtig horizontaal sculptuur. Wat in deze tentoonstelling niet alleen groot is gegroeid maar ook van de muur af kwam en in de lucht zweefde. Had ik maar een groot huis met hoge plafonds … zucht!

Er waren ook panelen zoals die te zien waren in het Gemeentemuseum in 2015 maar nu in kleinere combinatie (9 panelen per installatie) waar de panelen zelf ook nog weer fijner, veel gedetailleerder in hun uitvoering zijn.

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

Performance tijdens de opening door de deelnemers van de workshops die Jungerman gaf tijdens de residentie waarin hij Nederlandse Vlisco stoffen gebruikte.

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

Nederland Represents, Xavier Robles de Medina & Remy Jungerman

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=KxhPy-L0TBQ”/]

Nog te zien t/m 19 februari
Xavier Robles de Medina

Catinca Tabacaru Gallery
250 Broome Street
New York, NY 10002
woensdag – zondag van 11.00 tot 18.00 uur

Nog te zien t/m 26 april
Remy Jungerman

Hudson Valley Center for Contemporary Arts
1701 Main Street PO Box 209
Peekskill, NY 10566
telefoon: +1 914.788.0100
email: info@hvcca.org
Vrijdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur en dinsdag – donderdag alleen op afspraak.

Vanuit NYC is het een klein uur met de Metro North trein vanaf Grand Central 42nd Street of Harlem 125th Street ($25 roundtrip). Vanaf het station kan je lopen ca. 15-20 minuten maar het is wel “uphill”. Je kan ook een shared cab nemen, die staan bij het spoor, dan betaal je $6 flat rate + $1 voor iedere persoon extra in je groep.

Robles de Medina in Nederland:

t/m 11 maart
While Meditating on War (curator Renske de Jong)
CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam

3 maart – 30 april 2017
“X – C : transferences between two neighbours” met Clément Carat
WOW Amsterdam
Wiltzanghlaan 60
1061 HC Amsterdam
(+31) 20 705 94 00
info@wow-amsterdam.nl

Jungerman in Nederland:

C&H Gallery
2de Kostverlorenkade 50
1053 SB  Amsterdam
Open: Wo-Zat. 13.00–18.00 uur
en op afspraak: +31 (0)20 753 09 64

Foto credit:
Sophie Lvoff: Remy Jungerman
Met dank aan kunstenaars en galeries.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*