Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Kunstenaar Tomaz Hipolito ken ik uit New York waar ik een aantal van zijn performances/tentoonstellingen zag door de loop de jaren. Op instagram ziet Hipolito dat ik in Portugal ben en hij nodigt me uit om naar Porta 14 te komen voor de opening van Nightstand van Carlos Figueiredo om de hoek van zijn huis.

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

    Tomaz Hipolito legt iets uit voor de deur van Porta 14.

Porta 14 is het kantoor van architect Pedro Pacheo. Pacheo nodigt iedere maand een bevriende kunstenaar uit om iets te doen in zijn kantoor, deze maand de beurt aan Figueiredo die sinds 10 jaar in Berlijn woont en werkt. Figueiredo maakt tekeningen in grafiet en kleurenpotloden die gaan over abstractie en ornament.

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Zonder titel 2017, grafiet en kleurpotloden 200 x 148 cm (ieder).

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

    Vitrine met diverse tekeningen in grafiet en kleurpotloden.

Hipolito nodigt ons uit bij hem thuis, een prachtig gerenoveerd pand in de oude stad, zijn vrouw heeft een architectenbureau en is gespecialiseerd in renovatie en dat is te zien, ik ben op slag verliefd. Het gaat wel eens door mijn hoofd, wonen in Portugal. Al pratende begrijp ik dat ik dat toch echt 10 jaar eerder had moeten doen. Al is Portugal om te leven nog goedkoper de panden in de binnenstad zijn in vooral de afgelopen 3 jaar bijna net zo onbetaalbaar als het centrum van Amsterdam geworden. Onder het genot van homecooking en een lekker glas wijn hoor ik dat Hipolito eigenlijk gewoon super druk is met een grote tentoonstelling van zijn werk die opent. Je zou denken dat hij en daardoor ook zijn hele familie in de stress zitten maar hun gastvrijheid is er niet minder om!

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

    Inauguration of “2017 diorama _ 01 ‘ of Tomaz Hipolito.

Het Museu Nacional de História Natural e da Ciência laat een overzicht van de afgelopen 20 jaar van foto’s, video, installaties, performance en tekeningen van Hipolito zien in verschillende ruimtes in het museum. Het werk van Hipolito is eigenlijk een doorlopend onderzoek naar ruimte en tijd en de plaats die personen en objecten in die ruimte en tijd innemen. Performance is vaak (maar niet uitsluitend) het startpunt en het onderzoek en documentatie van de performance, het werk dat blijft voortbestaan. Zo was er op de opening in het auditorium van het museum een performance van 200 vrijwilligers in een “choreografie” van Hipolito te zien (zie foto hierboven), die gedocumenteerd werd.

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=z1NEo2LlpII” /]

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

In 2016 opende MAAT het museum voor kunst, architectuur en technologie de deuren in de wijk Belem in Lissabon. Het museum bestaat uit 2 gedeeltes, een oude gerenoveerde elektriciteitsfabriek met daarnaast een nieuw gebouw. Het museum is spectaculair qua gebouwen en locatie. Het nieuwe gebouw doet me onmiddellijk aan EYE museum denken, de vorm, de materialen en de ligging aan het water. Inhoudelijk vind ik het zelf tegenvallen, veel kunstenaars die nieuwe dingen uitproberen maar wat mij betreft niet altijd even succesvol. Kunst is subjectief en smaken verschillen, met een toegangsprijs van 9 euro voor beide gebouwen kan ik daar wel mee leven.

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Thomas Bayrle, Weaving (2011).

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Alexandre Perigot, La Maison du Fada (2011/13).

Als je dan toch in Belem bent voor MAAT dan moet je Pastal Nata eten bij Pasteis de Belem. Mensen liegen niet het is echt echt echt de lekkerste Pastel Nata ook volgens alle mensen die ik ken uit Portugal.

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Als je een goede plek zoekt om de verblijven kan ik Cashinas de Lisboa aanraden. Diego is de manager boekingen, ze hebben verschillende oude panden in de stad, allemaal bij elkaar in de buurt in de wijk Chiado. De kamerprijzen variëren afhankelijk van de faciliteiten en het seizoen van 50 tot 300 euro per nacht, sommige kan je met 5 mensen in en dan de prijs delen. Zo zaten wij voor 25 euro p/p per nacht in een kamer met 2 bedden in ons geval met gedeelde badkamers/toiletten die heel schoon waren en altijd beschikbaar. In de hoofdlocatie Palacio das Especiarias kan iedereen ook van de andere locaties ontbijten dat zit in de prijs inbegrepen. Voor die 25 euro per nacht had ik dus slaapplek en ontbijt… perfecte locatie voor noodlijdende kunstenaars en mensen werkend in het kunstveld!!

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Lissabon: Tomas Hipolito / Porta 14 / MAAT

Nog te zien t/m 4 juni – Carlos Figueiredo
Porta 14
Calcada do Coreio Velho 10-14
1100-171 Lisboa

Nog te zien t/m 2 juli 2017 – 2017 Diorama / Tomaz Hipolito
Museu Nacional de História Natural e da Ciência
Rua da Escola Politécnica 56/58,
1250-102 Lisboa

Museum of Art, Architecture and Technology (MAAT)
Av. Brasília, Central Tejo
1300-598 Lisboa
(+351) 210 028 130
maat@edp.pt
Open van 12.00 – 20.00 uur
Dicht op dinsdag

Pasteis de Belem
Rua de Belém, 84-92
1300-085 Lisboa
Portugal

Palacio das Especiariaas
Rua da Emenda 94
1200-169 Lisboa
T: +351 930480337
E: especiarias@casinhasdelisboa.com

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*