In het atelier van: Matko Trebotic

Matko Trebotic (1935) is geboren op het eiland Brac. Hij studeerde architectuur maar ontwierp een enkel gebouw als onafhankelijk architect, een modernistisch ruim geometrisch restaurant in Milna op zijn geboorte eiland in 1964. Het gebouw anno 2017 is vervallen en dit jaar was er een tentoonstelling van Trebotic met foto’s en multimedia werken over dit gebouw, waar in het atelier nog een affiche van hangt.

In het atelier van: Matko Trebotic

In 1966 vertrok Matko naar Duitsland en ontwikkelde zich als beeldend kunstenaar in Essen en Düsseldorf. Hij volgde er ook een postdoc opleiding op de Folkwang Universiteit bij Professor Hermann Schardt in Essen. Matko was de buurman van Joseph Beuys en ze werden goede vrienden. Beuys gaf hem tips hoe je als kunstenaar vanuit je eigen plek toch internationaal kan werken. Getuige zijn langdurige succesvolle internationale carrière heeft hij die duidelijk ten harte genomen. Matko werkt als professionele kunstenaar, geeft geen les, doet geen andere activiteiten maar leeft uitsluitend van de verkoop van zijn werk.

In 1983 kwamen Matko en zijn gezin terug naar Kroatië. Hij bouwde daar zijn huidige modernistische huis met ruim atelier aan het water met uitzicht op zijn geboorte eiland. Een werkelijk spectaculair huis wat hij zelf ontwierp met een waanzinnig uitzicht! In de tijd van de bouw waren de voorschriften dat alle huizen verplicht een mediterraan (punt)dak moesten hebben wat hij knarsetanden in zijn ontwerp moest meenemen. De bouwregels zijn nu anders en hij wijst jaloers op nabij gelegen villa’s die wel een plat strak dak hebben. Hij hield het atelier in Düsseldorf aan en ging daar nog regelmatig heen tot hij het 5 jaar geleden opgaf.

Hoewel hij uitsluitend werkt als kunstenaar is zijn achtergrond in architectuur herkenbaar in zijn werk. Hij gebruikt verschillende media als schilderen,
beeldhouwen, installaties, performance, decorontwerp voor theater. Op het moment zijn het schilderijen die steeds abstracter en “leger” worden. Zijn atelier hangt er vol mee, hij werkt aan een aantal werken tegelijkertijd. Hij schildert aan de muur afgewisseld met op de grond en hij heeft twee assistenten die hem helpen. Met 83 lentes jong heeft hij een bewonderenswaardige ijzeren werkdiscipline. Iedere dag werkt hij een paar uur in de morgen en een paar uur in de late middag/avond. Ons bezoek aan zijn atelier die middag is zijn intermezzo. Hij is een graag geziene gast in de scene van Split, waar hij naar elke opening gaat om zijn collega’s te ondersteunen. Op het moment werkt hij aan een tentoonstelling voor Zuid Korea in 2018/2019 waar hij 25 jaar geleden voor het laatst exposeerde. Zijn vrouw vraagt zich af moet dit nu nog wel? Maar Matko is blij met de uitnodiging en weet van geen ophouden. Kunst is wie hij is, het is zijn hele leven. Hij kan zich geen dag voorstellen waar hij niet bezig zou zijn met kunst.

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic
In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

In het atelier van: Matko Trebotic

Matko Trebotic
Meštrovićevo šetalište 80
21 000 Split, Hrvatska
Tel/fax: +385 (0)21 358 667
e-mail: matko@trebotic.com
www.trebotic.com

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*