Lekker uitblazen in Leerdam

Uw verslaggever in de regio ging afgelopen week op pad door het Lingedal, dat zich wil profileren met glaskunst. Het verhaal gaat dat men daarvoor ooit de pakkende pay-off ‘Uitblazen in Leerdam’ had bedacht. De terminale ondertoon van deze slogan krijgt overigens een extra laag dankzij de hoge leeftijd van de fietstoeristen aldaar. Om nu ook jonge bezoekers te trekken organiseren o.a. het Nationaal Glasmuseum en Kunstfort Asperen ‘Cities of glass’, een glasmanifestatie op meerdere locaties. Internationaal toptalent als Hans van Bentem, Zoro Feigl, Berend Strik, Anne Wenzel en Scholten & Baijings werken er samen met Nederlandse, Italiaanse en Tsjechische glasblazers.

(een bericht van Jochem Rotteveel)

Lekker uitblazen in Leerdam

De ontwerpers en kunstenaars werken allemaal drie dagen samen met de glasblazers uit binnen- en buitenland. Wat niet iedereen weet is dat elke nationaliteit z’n eigen techniek met zich meebrengt. Bovendien: om een beetje glas te kunnen blazen moet je al gauw een opleiding van 5 tot 10 jaar in je vingers hebben. De gastkunstenaars leggen dan ook hun ontwerpen voor aan de glasblazers, die de objecten vervolgens voor hun opdrachtgevers uit de kolkende glasmassa toveren.

Lekker uitblazen in Leerdam

Lekker uitblazen in Leerdam

Lekker uitblazen in Leerdam

Vloeibaar glas is net als honing, minus de eetbare kwaliteit uiteraard. In de glasblazerij van Royal Crystal Leerdam was uw verslaggever getuige van het bloedstollende proces, waarbij men eerst een holle staaf in de hete massa prikt om de vloeibare klont die men aan de staaf rijgt vervolgens af te koelen en glad te polijsten. Daarna doopt men de staaf opnieuw in het vloeibare glas. Net zolang tot het gewenste formaat is bereikt. De oranje kleur geeft de hitte weer, niet de kleur van het glas. Kleur brengt men aan met pigment in vaste vorm dat nog het meest op zegellak lijkt.

advertentie(s)

Lekker uitblazen in Leerdam

Glaskunstenaar Bernard Heesen (rechts in beeld) ziet eruit alsof-ie zelf ook ooit uit een brok magma ter wereld kwam. De archetypische kunstenaar is wereldberoemd in de regio en begeleidt het hele proces met al zijn oerkracht.

Lekker uitblazen in Leerdam

In het pittoreske atelier van Heesen zetelt deze vrijdag Hans van Bentem, de kunstenaar die internationaal furore maakte met zijn glazen kroonluchters in de vorm van doodshoofden. Niemand minder dan Madonna en Brad Pitt schijnen er een boven de eettafel te hebben hangen, dus des te verrassender om deze bescheiden en sympathieke persoonlijkheid tussen de grazende schapen in Acquoy aan te treffen.

Lekker uitblazen in Leerdam

Hans van Bentem werkt deze dag samen met Tsjechische glasblazers, die vooral veel oog hebben voor mijn vrouwelijke metgezel. Van Bentem heeft ruim ervaring met het proces van glasblazen en de Tsjechische techniek. Ook de glasblazers kent hij al. Tussen de loeihete ovens vertelt Van Bentem over zijn plannen. De objecten die vandaag gemaakt worden wil hij in Kunstfort Asperen in een grote installatie presenteren. Een beetje vergelijkbaar met de indrukwekkende constructie die hij in de Haarlemse Vishal oprichtte.

Lekker uitblazen in Leerdam

De objecten zijn geïnspireerd op de allereerste Byzantijnse, glazen objecten die men ooit vond. Compleet met ogen en andere gezichtselementen. Van Bentem kijkt tijdens het gesprek continu met een schuin oog naar de glasblazers. Het vervaardigen van de beelden is een intensief en spannend proces. Het beeld moet laag voor laag opgebouwd worden en veel ruimte om in te grijpen tijdens het maakproces is er eigenlijk niet. Gelukkig weten de glasblazers wat ze doen en nadat een van hen een emaille ring om de onderkant van het beeld heeft gedraaid gaat het object de koeloven in.

Lekker uitblazen in Leerdam

Hans van Bentem is ook aanstaande vrijdag nog aan het werk. Zoro Feigl, Anne Wenzel en de andere gastkunstenaars maken hun opwachting op andere dagen. Bezoekers die deze week nog getuige willen zijn van het maakproces moeten even reserveren via www.citiesofglass.nl. Na 8 juli zijn de creaties onder meer te bewonderen in het Nationaal Glasmuseum en Kunstfort Asperen. Huur tijdens je bezoek ook meteen een fiets, kun je daarna echt lekker uitblazen.

‘Cities of glass’ is een initiatief van de gemeente Leerdam, het Nationaal Glasmuseum, De Oude Horn, Royal Crystal Leerdam en Kunstfort Asperen.

About [Redactie] 8948 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*