Curator Szymczyk heeft neo-kolonialisme het centrale thema gemaakt van de 14de Documenta. Ongetwijfeld een onderwerp van belang, maar het levert nogal wat gepreek op. Toch zijn er wel degelijk veel geweldige werken. Szymczyk gaf zelf het voorbeeld door tegen het Duitse scheenbeen te schoppen en de eerste iteratie van deze Documenta in Athene te laten plaatsvinden. Niet zonder risico bleek: in Athene werd de Documenta-invasie juist zelf van neo-kolonialisme beschuldigd.
(een bericht van J&B)
Het gezichtsbepalende werk is van Marta Minuijn. Parthenon op ware grootte, bestaande uit verboden boeken. Met honderden Harry Potters en Twilight’s in de gevel zijn de verboden boeken nogal vergezocht. De werkelijke bedoeling van het werk is Duitsers (en Nederlanders) niet te laten vergeten wat Griekenland is aangedaan.
Start bij een niet meer in gebruik staand ondergronds treinstation: Kulturbahnhof. Lekkere plek. Video installatie van iQhiya.
Video installatie van Michel Auder is de verlaten treintunnelschacht. Over het spoor loop je naar buiten richting Documenta (nou ja, ongeveer die richting).
Video werk van Angela Melitopoulos in het Giesshauss. Mining corperations in Griekenland die waterbronnen monopoliseren (afsluiten), vergeleken met het waterbeheer in de oudheid. Redelijk interessant, maar te lang. De begeleidende 16 speaker soundscape is weergaloos en bijzonder de moeite waard.
Hiwa K, zelf vluchteling, heeft wat suggesties voor efficiënte vluchtelingenopvang.
De Neue Galerie is het zwaartepunt van deze Documenta. Video van Amar Kanwar is een Indiase fabel over een wiskunde professor die huis en haard achterlaat. Elk shot is gelijk een schilderij.
Amar Kanwar
Tekeningen uit 1940 van Wladyslaw Streminski, uit de serie Deportations.
Sergio Zevallos, bouwtekeningen voor een War Machine.
Marilou Schultz
Indringende persoonlijke tekeningen van Lorenza Böttner.
Het lijken schilderijtjes maar het zijn collages. Elizabeth Wild, 94 jaar(!), toont een muur met 40 collages gemaakt in het afgelopen jaar. In een video werk van Rosalind Nashashibi is ze te zien met haar dochter Vivian Suter, die ook op deze Documenta werk presenteert.
I, Soldier – video van Köken Ergun in Fridericianum.
View from above – video verhaal van Hiwa K met vele lagen: vluchteling, bureaucratie, destructie, identiteit, absurd. Een hoogtepunt van deze Documenta, te zien in Stadtmuseum. Na de video ook even de belendende ruimtes doorlopen.
In het Stadtmuseum ook de Nederlandse bijdrage van Hans Eijkelboom.
Voormalig postkantoor is tot de Neue Neue Galerie omgedoopt. Bij binnenkomst een kleurige geschiedenis van Australië door Aboriginal kunstenaar Gordon Hookey. NRC recensent Janneke Wesseling had bij het bestijgen van haar high horse d’r kleine teen gestoten en schreef dat het ‘van beschamend niveau’ was.
Maret Anne Sara maakt een gordijn van rendier schedels, afgeschoten op last van de Noorse regering.
77sqm_9:26min. Scherpe forensische analyse van een een racistische moord in een internet café in Kassel. En visueel zo nu en dan om te smullen.
Overigens, absolute afrader in de Neue Neue Galerie is werk van Irena Haiduk. Meisje met boek op haar hoofd kondigde aan dat de performance ging beginnen. Bleek het geen performance maar een audio opname van een interview te zijn, waar je pas na 30 minuten weg mocht… Met als onderwerp: wat revolutie kan leren van corperate marketing, zucht.
Sterk video werk van Naeem Mohaiemen in het Hessisches Landesmuseum. Over twee bijeenkomsten in 1973/74: De socialistische bijeenkomst (voorzitter Fidel Castro en sprekers oa Khadaffi) en de bijeenkomst van islamitische landen. Hoe dit de toekomst van een land als Bangladesh zou veranderen.
L. Pope in de Documenta Halle. Waar trouwens niet veel interessants te zien was.
Absurdistische Israelische operette over stofzuigen van Roee Rosen in Bellevue, met schuin oog naar het schoonvegen van Palestijnse gebieden. Luchtigheid met een punch! Kreeg veel handen op elkaar.
Mounira al Solh recreëerde haar vaders gebombardeerde bakkerij.
Romuald Karmaker sluit af in de Orangerie met indrukwekkend Byzantijns koorgezang.
Documenta 14 is tot 17 september te zien in Kassel.
Leave a Reply