Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

    “No man can know where he is going unless he knows exactly where he has been and exactly how he arrived at his present place”. Maya Angelou

Het werk dat Guzman maakt vindt zijn oorsprong in het DNA onderzoek dat hij in 2010 deed naar zijn eigen achtergrond. Geboren en getogen in Panama vond hij sporen in de Amerika’s, Afrika, Europa en India. Hij reist regelmatig af naar alle plekken waar zijn DNA hem brengt wat eerder al resulteerde in projecten als Piertopolis (2011) en Présence – Hogon (2012 – lopend).

Monochromatic is een overzichtstentoonstelling waarin we duidelijk die zoektocht naar identiteit, familie banden, collectief geheugen, geheugenverlies en gedeelde geschiedenis terugzien in de verschillende puzzelstukken die hier nu samenkomen. Naast verwijzingen en verbindingen met Piertopolis en de Hogon serie zien we hier ook nog enkele stukken uit de Dukkha serie waarin hij zijn Afrikaanse wortels verkent, een serie die hij begon tijdens zijn residentie in Art Omi in Amerika: assemblages van foto’s, draad en nagels geïnspireerd door de Nkisi figuren en geometrie.

Ook opgenomen is het werk dat hij maakte voor de Havana Biënnale 2015 waar hij samenwerkte met de Amsterdamse draaiorgelman Leon Perlee en een orgelboek maakte op basis van zijn eigen DNA. In de biënnale werd dit orgelboek afgespeeld door een Cubaans draaiorgel (ik vraag maar niet hoeveel moeite hij gedaan moet hebben om dat te vinden en te regelen).

De geometrie zien we terug in de textiele werken die hij het afgelopen jaar maakte als onderdeel van Textielfactorij (partner in deze tentoonstelling) in India. Hij deed onderzoek naar de kraplap gemaakt van Indiaas bedrukt katoen. De kraplap is een traditioneel kleed dat een onmisbaar onderdeel is van de klederdracht van vrouwen uit Spakenburg en Bunschoten. De geselecteerde kraplappen, behorende tot de collectie van het Zuiderzee Museum, zijn gemaakt van met indigo geverfde patronen en rode stof uit Madras, India. Op basis van het orgelboek en DNA en geïnspireerd door het werk van Günther Uecker ontwierp Guzman voor deze tentoonstelling textiel prints met ambachtslieden in India waar hij gebruik maakt van diezelfde traditionele ambachtelijke houtblok print en natuurlijke indigo waarmee een speciale inkt werd gemaakt. Een deel van deze inkt bracht hij mee naar Nederland waar hij experimenteerde door het te mengen met dylon inkt en te borstelen op 3 grote acryl schermen die oorspronkelijk gebruikt werden voor projectie. Het blauw van het indigo werd een waaier van grijzen door het mengsel in combinatie met het Acryl scherm. De uiteindelijke panelen zien er uit als de muren van het atelier waar Guzman werkte met de ambachtslieden in India.

Deze tentoonstelling laat niet alleen bijzondere werken zien die de Nederlandse Canon verrijken. Het geeft het publiek ook inzicht in de werk processen en de groei van Guzman als kunstenaar op zoek naar zijn eigen authentieke stem.

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Monochromatic – Antonio José Guzman

Nog te zien t/m 19 november

Randprogramma: Op 28 oktober, tijdens 24 uur Noord, nodigt de kunstenaar het publiek uit voor een duizelingwekkende totaalervaring van 15 minuten met tropische geluiden, gedichten, een draaiorgel en beelden die verband houden met de installatie. Performances: om 16.00, 18.00 en 20.00 uur (en doorlopend te zien vanaf 12.00 tot 22.00).

Nieuwe Dakota
Ms. van Riemsdijkweg 41b
1033RC Amsterdam
+31 20 3318311
info@nieuwdakota.com
Open: donderdag en vrijdag van 11:00 tot 18:00 uur & zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00 uur

foto’s: Antonio Jose Guzman & Marlies Steenman.

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*